[]

Işık hızı ve fay hattı

Birbirinden bağımsız 2 soru sormak istiyorum.

1. Işık hızının nasıl bulunduğuna dair gugıldan araştırma yaptım.
bilimgenc.tubitak.gov.tr
Şu linkte ise daha sonraki çalışmalar da var.
www.aydinlatma.org
1600 lü yıllarda Roomer ın çalışmasına bakacak olursak
X= v.t

Jüpiterin uydusunun karanlıktan çıkma süresini yani t'yi biliyor. Peki yolu nasıl hesapladı da hızı buldu Roomer? Sorum bu.
Bir hesaba göre yolu şöyle bulmuş olabilir. Dünya güneşin etrafında dönerken çizdigi halkanın iki zıt ucundayken jüpitere en yakın ve en uzak konumda bulunsun yer küre. Yani dünyanın yörüngesinin çapı yol'u versin.
Dünyanın yörüngesinin kaç km olduğu nasıl hesaplandı o yıllarda? Ya da şimdi nasıl hesaplanıyor


2) Fay hatlarının nasıl bulunduğunu gugılda bulamadım. Araştırmalarım sonucu 1940 lı yıllarda profesör İhsan Ketim Kuzey Anadolu Fay hattını bulmuş. Peki yerin kaç km derinliğinde olduğu nasıl biliniyor. Tüm anadoluyu tek tek gezerek mi bu grafiği çıkardı bunun yolu yöntemi nedir?

 
2. KAF hakkında bilgim yok ama üniversite yıllarında San Andreas fayı ile ilgili şunu izleyip etkilenmiştim, bir fay hattının nasıl keşfedildiğini ve ardından gelen çalışmaları anlatıyor:

www.dailymotion.com

Önemli uyarı: Türkçe dublaj içerir
  • ruhen hastayim ben  (04.03.23 14:06:01) 
Birinci soruyu net olarak açıklayacak kadar teknik bilgim yok ama özet olarak geometri ve trigonometri kullanarak mesafeler, çaplar, çevreler hesaplanabiliyor. Araştırırken kolaylık olması açısından şuraya bakabilirsiniz;
evrimagaci.org

Fay hatlarının tespit edilmesinde kullanılan birçok yöntem varmış. yerinde yapılan fiziki incelemeler, havadan ve uzaydan yapılan görsel incelemeler, tarihsel Sismolojik kayıtlar gibi. Örneğin siz bile Google Earth’ü açıp baksanız kuzey Anadolu, san andreas gibi fayları çıplak gözle anlayabilirsiniz. Ya da Everest’in olduğu dağ sırasına bakarsanız nasıl iki plakanın birbirini sıkıştırdığını ve dağ sıralarını yarattığını görebilirsiniz. Keza Japonya’da neden manyak gibi depremler olduğu da hemen ülkenin kıyısında, okyanusla kesiştiği yerdeki derinlik farkından anlaşılabiliyor, plakaların birleşim noktası gibi.
  • orient blue  (04.03.23 14:18:04) 
1. kepler'in yasalari. kepler formulize etti, ondan once de hesaplayan olmus olabilir bilmiyorum. ama kepler ile beraber her gezegenin yorunge averajini bilebiliyoruz.

kepler'in ucuncu yasasi t^2 = K*r^3. yani gezegenlerin gunes etrafinda donus periyotlarinin karesi ile gunese 'ortalama' uzaklarinin kupu arasinda matematiksel bir iliski var.

diger yasalari sayesinde de degisen yorunge mesafeleri ve hiz arasinda iliski kurulabiliyor.
  • antikadimag  (04.03.23 19:47:53 ~ 19:48:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.