[]

SPSS vs R

Akademik alan için soruyorum daha kompleks alanlarla ilgili fikrim yok.

Türkiye'de makalelerin istatistikleri genelde SPSS ile yapılıyor (en azından benim çalıştığım tıp alanında). Kullanımı basit denemez ama en azından excel'in bi tık karışığı tadında bir program ve biraz kurcalayıp bi iki saat ihitiyaç duyulan konuya bakınca anlaşılıyor.

Yurtdışında ise gözlemlediğim kadarıyla R daha popüler. R'a dair hiç bilgim yok hemen hemen ama direkt kodlama üzerinden yürüyen ve arayüzü falan çok karışık bir program gibi görüyorum uzaktan baktığım kadarıyla.

Peki R'ın veri yorumlama konusunda SPSS'e göre çok mu avantajı var da daha çok kullanılıyor? Yani dediğim gibi kompleks şeyler için belki mantıklıdır da iki grubu karşılaştırma, p değeri hesaplama vs gibi daha sıradan işleri SPSS zaten gayet yapıyor. Grafiğini de çiziyor tablosunu da yapıyor. R'a ihtiyaç duyulan konular ne burada?

 
Şöyle ki R açık kaynak kodlu olduğu için para vermeden kullanabiliyorsunuz önemli bir avantaj bu. Conditional ya da stepwise korelasyonalrı hesaplatırken kullanması rahat olabiliyor. Alanım psikoloji. İngilizceniz varsa hiç zor değil, googlea sora sora yaptırıyorsunuz basitçe menüden seçeceğinize kodu yapıştırıp devam ediyorsunuz.


  • kullanıcıadımbuolsun  (04.03.23 15:52:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.