[]

naaş /cenaze /ceset - deprem konusu içerir

Anlamadığım bir şey var, deprem nedeni ile yakınını kaybedenler ceset diyorlar, cesedi enkaz altında kaldı alamadık diyorlar, neden ceset diyorlar?

ben derim, kan bağım yok, başka bir yerden konuşuyorum, bilim adamını da anlıyorum, gazeteciyi pek anlamıyorum, ama depremde eşini kaybeden insan eşine ceset der mi diyesim geliyor, bir uzaklaşma isteği mi acaba bu?


 
konuşup anlatabilmesi bile olumlu, ne dediğini kendisi bile bilmiyordur. insanların geçirdikleri felaket gerçekten çok büyük.


  • gule gule  (02.03.23 20:50:52) 
Hocam insanlar yakınlarını battaniye ile gömmek zorunda kaldı, ceset torbası ve kefenle gömebilenler şükür öyle gömdük diye seviniyorlar

Hayat şu an orda apaçık en doğrudan en gerçek haliyle yaşanıyor biz normal zamanlarda hayatı genelde dolaylayarak yorumlar ve anlatırız
  • freebird5406_2  (02.03.23 21:05:43) 
Doğru kullanıyorlar aslında. Ceset, ölü beden demek. Cenaze ise kefenlenip tabuta konmuş insan ölüsü gibi bir şey. Maalesef bu insanların ölülerinin bedenleri ne çıkarılabildi ne de cenaze olabildi. Bir de bu kadar yoğun ölüm ve ölüyle meşguliyet hali istemsiz bir yabncılşma getirmiş de olabilir.


  • yeter ki tak denilmesin perdeleeer  (02.03.23 21:52:50) 
Bunun tanıdıklarımızdan uzaklaşmaya bir ilgisi yok.
Toplum hafızasına yerleşen haliyle ceset kelimesi çoğunlukla mezardaki ya da mezardan çıkarılan insan bedeni için kullanıldığından sizin için olumsuz bir mana ifade ediyor olabilir.
Gerçekte ise cesed, ruhsuz insan bedeni için kullanılan bir kelimedir.

Yine hayvan kelimesi de buna benzer olarak bizim için, insan dışında haraketli, üreyen, duyu organları olan varlıkları ifade etse de gerçekte "canlı" demektir.
  • diyecevaplandı  (02.03.23 21:55:58) 
Ne diyecektik? Ben de ceset dedim. Cenaze yanlis. Ne cenaze yapabildik ne bisi. Kendimiz gomduk, kimse yoktu. Kendi mezar yerimizin oldugu yerde baska insanlar uyuyordu (canli). Alakasiz bir yere gomduk.


  • camussar  (02.03.23 22:34:44) 
Kefen yoktu. Morg yoktu. Ne 112 ne afad ne bisi. 3.gun


  • camussar  (02.03.23 22:35:27) 
depremi uzaktan izleyip "nasıl ceset diyorlar", "nasıl soguk ve rahat bi şekilde ölülerini sayıyorlar" deme şımarıklığı gösterenleri konuşmalıyız bence daha çok.
anormal olaylara/olaylarda verilen anormal tepkiler normaldir.

  • anna sun  (03.03.23 00:43:19) 
ceset 'insan olusu' demek. Olu bir insandan bahsediyorsaniz ceset dersiniz.
Cenaze denmesi icin cenazesinin olmasi gerekir. Oldugunuz anda cenaze olmuyorsunuz yani.

Mesela "sokakta ugradigi saldiri sonucu hayatini kaybeden adamin cesedi bes saat boyunca Taksim meydaninda kaldi." demekte garip bir sey yok. Kaba degil. "Cenazesi bes saat boyunca kaldi" diyemezsiniz.

Kisaca "ceset kotu bir kelimedir,x sekillerde olmus insana veya yakinimiz olmayana soylenir" kodlamasi sizin zihninizde olan bir sey.

Kaldi ki "tone policing" denen hadiseye de gerek yok. Anasini babasini karisini kaybetmis insana "Fakat biraz kaba mi yas tutuyorsun sen? Oyle demesen mi?" falan diyecek halimiz yok.
  • sopiro  (03.03.23 04:36:45) 
Bunu ben de düşünmüştüm. Sonradan fark ettim ki herkes bir yandan sürekli haberleri ve sosyal medyayı takip ediyor.

Bu alanlarda konuşulan dilde de "enkaz altındaki cesetler" bir kalıp olarak sürekli kullanılıyor. Haliyle bir şekilde terimleşmiş bir kullanıma dönüşüyor. Örneğin ben de günlük hayatta hiçbir şey için opsiyon demememe rağmen banka müşteri hizmetleriyle konuşurken opsiyon derken bulabiliyorum kendimi. Aynı insanlar arasında kendi yakınlarıyla konuşurken ceset sözcüğünü kullanma oranının düştüğüne yemin edebilirim ama ispatlayamam.
  • akhenaten  (03.03.23 13:25:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.