[]

lgbt neden bu kadar coştu son 1-2 yıl içinde?

propaganda demek istemiyorum ama özellikle avrupa'da çok agresif bir LGBT dokunuşu görüyorum her şeyde. geçen buz hokeyi maçı izleyeyim dedim isveç'te, hepsinin forması gökkuşağı dolu. nereye baksam aynı olay.

homofobik birisi olmadığımı düşünüyorum. eşcinsellik benim nazarımda ayıplanacak bir şey değil, kim nasıl istiyorsa öyle yaşasın. beni ilgilendirmiyor, topluma zarar verdiğini filan da düşünmüyorum. seslerini duyurmak, heterolarla aynı haklara sahip olmak, ayrıma maruz kalmamak vb. isteklerini de anlıyorum.

benim ilgimi çeken nokta başka HİÇBİR ŞEY bu kadar ilgi görmezken çok yoğun bir lgbt bombardımanının peydah olması. yani neblim ırkçılık olsun, başka bi şey olsun asla bu kadar kapsamlı ve organize bir aktivite içerisinde değil.

büyük resimci biri değilim ama son 2-3 yılda böyle inanılmaz biçimde coşan LGBT vurgusunun sebebini merak ediyorum. ben mesela eşcinsellerin netflix'e "bizden de karakter koyun!" diye baskı yaptığını hiç sanmıyorum. başka hiçbir şeyin üzerinde durulmazken eşcinsellik neden bu kadar moda oldu?

inanın "insanlar uyandı, birimiz kadını diğerimiz erkeği seviyoruz diye kötü olmadığımızı anladı" filan diye düşünmeyi isterdim ama ben kesinlikle bunun böyle olduğuna inanmıyorum. öte yandan "büyük resmi" de göremiyorum açıkçası. çıkar, amaç ne ki? "amaç filan yok" diyorsanız, niye lgbt'den başka bir şey göremiyoruz? aynı hassasiyeti başka hiçbir alanda görmüyorum çünkü.

umarım yanlış anlamazsınız, tekrar altını çizerek söylüyorum ki homofobik bir insan değilim, klasik tabirle "gey arkadaşlarım da oldu" ve benim bu durumla hiçbir problemim yok açıkçası ama durduk yere niye böyle lgbt diye coşulduğunu gerçekten anlamıyorum. bu tip şeyler genelde uzun zamanda olur, toplumsal bir harekete dönüşür, ya da bi şeyin sonucunda ortaya çıkar vs... bu ne aga her yer gökkuşağı oldu, ne alaka? iki yılda aydınlandı mı herkes?

 
Lgbt, kadın haklarını desteklesem de ikisi üzerinden bir ekonomik pazar da var, stk lardan kapitalist şirketlere kadar diye düşünüyorum


  • freebird5406_2  (02.03.23 20:12:54) 
lgbt ve cinsiyetsizlik aldı yürüdü. normalde cinsiyetsiz bir dil olan türkçeye bile zorlama bir sürü şey sokmaya çalışıyorlar.

mesela sokabildikleri bir ucube: bilim insanı. yahu bilim adamı denir ona. adam zaten insan demek. sanki adam erkek demekmiş gibi bilim insanı diyorlar.
  • alperz  (02.03.23 20:50:11) 
yo, gayet de bilim insanı, iş insanı olmalı. hiç bi kadına “adam” denildiğini duymadım ben?

bunun dışında yazdıklarına katılıyorum. büyük resme göre dünya nüfusunu düşürmekmiş amaç, öyle bi şeyler okumuştum.
  • deartheodosia  (02.03.23 20:53:45) 
duymamış olabilirsin. tüm sözlüklerde adam kelimesinin ilk anlamı insandır. erkek çoğu yerde 3. anlamdadır. adamın biri, adam olmak, adam gibi falan hepsinde aynı şey söylenir. insan...

kanunda bile adam öldürmek der. insan öldürmek demez.
  • alperz  (02.03.23 20:59:52 ~ 21:00:32) 
ekmek kapısı. büyük firmalar ve kurumlar bu konuda fazla duyar kasarak reklam yapıyorlar. cebinden para vermeden hayır işi yapmış gibi oluyorsun yani. bir kaç seneye söner bu akım.

bu arada erkeklere adam, dişilere kadın denir. adam insan demek değildir. aşağıda tek tek iki cins için karşılıkları yazdım.
kız-oğlan
dişi-erkek
kadın-adam
hanım-bey
bayan-bay
karı-koca
avrat-herif
  • abelardo  (02.03.23 21:09:40 ~ 21:11:38) 
Sadece LGBT degil ki. Multiculturalizmden tut hastaliklara, obezlige, disabilityden hayvan haklarina, veganliga farkindalik, duyarlilik cok artti. Burda cinsiyetin disarda kalmasini bekleyemezsin. Zaman duyar kasma devri. Milyarda bir gorulen bir hastalik buluyorlar mesela o kisinin yasadigi zorluklari, toplumdaki onyargiyi anlatan belgeseller, yazi dizileri cikiyor falan. Woke kulturu medyayi, eglence dunyasini, bir cok sektoru ele gecirdi, dili degistiriyorlar euphemism'de .okunu cikardilar old demeyelim offensive olur elderly diyelim falan diye kafayi yedirtecek noktaya geldiler. Karsi cikan cancel ediliyor, aforoz ediliyor. Lgbtnin promote edilmesi icin elitlerin dunya nufusunu sinirlamasi plani falan deniyor. Kallergi plani, great replacement falan var Avrupa'nin kimliksizlestirilmesi jewish conspiracy teorileri falan dolu teori var, o kadar .okunu cikariyorlar ki artik insanlar konspiracy teorilere inanacak gibi oluyor.

Bu arada bir olayi anlatayim: twitter'da Bir aktrol var 30k takipcili zamaninda bir tartisma yasadim bununla, bunu hafizaya attim ben 1 hafta 10 gundur surekli tweetlerini sikayet ediyorum. kufur derecesinde ona buna saydiriyor surekli, sonuc yok twitter'dan. Inceledik, ihlal yok falan diye cevap geliyor. En sonunda chpliler lgbtli, trans bunlar ahlaksiz bunlar falan diye bir tweet atmis, caat diye yapistirdim sikayeti :) twitter'dan cevap geldi, sikayetiniz sonucu x'in hesabi dondurulmustur diye. 2-3 gundur tweet atamiyor cezali su an. Iste bunlar hep LGBTye verilen onem.
  • freedonia  (02.03.23 21:14:20 ~ 21:32:29) 
adam kelimesinin değişmesinin vakti gelmiş demek ki. sözlükler de değişsin. adam değil, “insan”.


  • deartheodosia  (02.03.23 21:31:46) 
ırk konusunda da benzer tutum var ya işte lotr dizisinde siyah elf var diye ağladı onlarca koca adam dshdsh. Hemen her dizide siyahi ya da diğer etnisitelerde karakter sayısı eskisine göre çok daha fazla.

Sjw biriyim bence ve bir yere kadar bu tutum hoşuma gidiyor. Mesela 1900lerin başında kitabı yazan adam o dönemki normlara göre yazmış ve şimdi baktığımızda ırkçı diyebileceğimiz bir insan diye 2020lerde çektiğimiz dizide siyahi oynatmayacaksak büyük ölçekte bakarsak siyahi aktörlerimiz taş mı yesin :D

Ama bi yerden sonra evet bu saçma dediğim tutumlar da oluyor. Yani benim genel bakış açım şu; insanlık tarihinde hep ikinci planda tutulan kimlikler son 100 yıl içinde artık saygı görmeye ve toplum içinde kabul edilmeye başlıyor (ki lgbt konusunda bu daha da yeni o yüzden daha çok görüyor olabiliriz son dönemde) kadınlar, beyaz olmayanlar, eşcinseller (Roma'da falan yaygın diyebiliriz ama yine de övülen bir şey değil) hep ezilmiş gruplar. Beyaz, heteroseksüel erkeklerin bu mutlak üstünlüğü artık bitiyor ve bu paradigma değişimi bazen saçma şekilde sunulan içeriklere de yol açabiliyor evet ama genel olarak eşitlik açısından normal bir süreç.

Mesela ortalama 30 karakterin olduğu bir dizide 3 lgbt karakter var diye laf ediyolar işte netflix yine lgbtflix olmuş diye ama zaten oransal bakıldığında insanların %10'u heteroseksüel değil toplumda. Ha ne oluyor bazı dizilerde bu oran çok daha yüksek olabiliyor o zaman abartı diyebiliriz ama kime ne sonuçta senarist böyle kurgulamış :)

Ayrıca arkadaşların dediği gibi ekonomik olarak da avantajlı. Biraz Che'nin resimleri üzerinden kapitalist meta yaratılması gibi yorumluyorum ben.

tl;dr: paradigma değişimi, lgbt haklarının kadın ve siyahi haklarına göre daha geç kabul görmesi ve para kazandırması

Edit: Adam kelimesi sözlükte insan olarak geçiyor ama toplumsal olarak erkek anlamında kullanılıyor. O yüzden bilim insanı gibi ifadeleri kullanmaya çalışıyorum ben de

Bunları Türkiye standartlarında beyaz denebilecek heteroseksüel bir erkek olarak yazdım bu arada ama bu süreci destekliyorum genel hatlarıyla. Ama dediğim gibi benim de "ehh abartmayın" dediğim durumlar olmuyor değil. Mesela JK Rowling'in kurduğu "anti trans" cümleler yüzünden son zamanlarda çıkan Hogwarts Legacy oyununa 0 puan veren inceleme yazarları, boykot eden hatta redditte oyunun subredditinde yazan kişilere dm atıp spoiler veren insanlar vardı dsdsh bu kadar manyaklık bence de saçma.
  • nundu  (02.03.23 21:41:37 ~ 21:46:39) 
@alperz +1, bilim insanı uydurma ve yanlış bir terim.

Neyse, "great replacement theory" diye bi mevzu var. Kabaca batıda yönetici sınıfın beyaz nüfusu azaltıp, göçmen nüfusu artırmaya çalıştığını iddia ediyorlar. İşin nüfus azaltma ayağı bu.

Mantığı TR'ye uyarlarsak, AKP'nin şehirlerde yaşayan CHP'li beyaz yakanın eşcinsel olmasını, çocuk vs. yapmamasını teşvik edip, yerine ülkeye gelen Suriyelilere vatandaşlık dağıtması gibi düşünebiliriz. İktidarı garantiliyorsun.
  • plutongezegendegilmi  (02.03.23 21:51:05) 
1-son 1-2 sene patlamadı, lgbtilerin örgütlü mücadelesi 100 yillik bir tarihe sahip, son 30 yilda daha yogun olarak akademide ve sahada görünür oldular. biz görmüyorduk, simdi biz de görüyoruz.

2- political correctness büyük bir bela, buna bir de böyle bir pazarin oldugunu gören moda ve medya sirketlerini de ekleyelim. görünürlük meselesinde bunlarin etkisini yadisamamak lazim. bir de medyada gördügü her seyin pesinden gidenler var, hic anlamadan bilmeden ben gender fluid im diyor gencler, yapma güzel kardesim, che tisörtü giyince solcu olmuyorsun, gökküsagi pozlari verince gender bender olmuyorsun. tam tersine cok degerli bir mücadelenin ticarilestirilmesine alet oldugun icin mevcut mücadele alanını işgal ediyorsun, gercek öznenin sesi senin kuru gürültün yüzünden isitilmiyor.

3- homofobik degilim diyerek baslayan her cümle homofobik bir yargi ile sonuclaniyor. gerek yok. yüzlerce yildir edebiyatta, son 100 yildir sinemada, son 50 yildir televizyonda her gün hetero ask iliskilerine tanik oluyoruz, gözümüze gözümüze heteroluk sokuluyor, kimse bunun "kapsamli ve organize bir aktivite" oldugunu düsünmüyor. lgbtilerin görünür olmasi, heterolarin görünür olmasi kadar normal, bir saldiri altinda imis gibi hissetmeniz anormal.

4- cinsiyetsizleştirme projesi, nüfus kontrolü, hepimizi ibne yapacaklar gibi komplo teorileri, benim gibi "büyük resim" merakliisini bile güldürüyor. kimse durduk yerde cinsiyetsizleştirilmez, kimse netflixte iki erkegin öpüstügünü gördügü icin escinsel olmaz. 70 yil önce amerikada siyahlar restoranlara, okullara ve kiliselere girdiginder "bunlar da heryerdeler, siyahlara karsi degilim ama her yer siyahlarla doldu. toplumumuzu ele gecirecekler, sürekli cogaliyor diyen irkci beyazlarla bizi cinsiyetsizleştirecekler, escinseller her yeri isgal ediyor diyenler arasında cok fazla fark yok.

5- cogunlukta olanlar tüm dünyanın cogunluga göre düzenlemesini isterler, kendinden başkasina yaşam hakki tanımayan ve kendi kimliginden başka kimliklerin temsilini bir tehdit olarak görenler, kendi iktidarlarinin ne kadar görünmez oldugunun farkina varamiyorlar.
  • tadellesever  (02.03.23 23:27:07 ~ 23:31:57) 
lgbtliler eziliyor mu? Evet, aşağılanıyorlar, evlenme hakları birçok ülkede yok , vb vb.
bazı sjw'ler abartıp işin b.kunu çıkarmıyor mu? o da evet.

  • vizivozo  (02.03.23 23:34:38 ~ 23:35:03) 
Komplo teorilerini sacma bulurum da genelde, burada olay, kapitalizmin kendini uyarlamasi ve gelistirmesi. Feminizm de mesela en cok kapitalizmin isine yaradi, kadinlar calisip independent olmakla kafayi bozup, Anne olmayi, kadin olmayi, sevmeyi sevilmeyi unuttu. Onceden aileyi gecindirmek icin bir kisinin maasi yeter, kadin da cocuklari buyuturdu, simdi kadin da calismak zorunda. Kim karli gozukuyor? Patronage.

Gelir dagilimi adaletsizligi tarihte var olmayan seviyelerde, temiz Suya erisimi olmayan milyonlarca insan, seriat veya diktatorlukle yonetilen onlarca ulke var ama adamlar unisex tuvaletin yayginlastirilmasi icin yuruyus yapiyor.
  • baldur2  (02.03.23 23:57:48) 
Batının türbanı da bu. Bizde nasıl sürekli başörtüsü mağduriyeti, laik dinci kutuplaşması yaratılıyorsa orada da cinsiyet, ırk tartışmalarını kullanıyorlar, sis bombası atıp milleti uyutuyorlar.


  • speedy  (03.03.23 00:09:58) 
tam olarak cagimizin vebasi bu woke kulturu ve politik dogruculuk.

olayin buyuk resim kismini bilemeyecegim ancak bireysel yaklasacagim. insanlarin kendilerini topluma kabullendirmek icin duyar kasmalari konusu amerika'da hayatin her yerinde karsina cikiyor. yani bunlarin personal identity kavrami uzerinden tartistiklarini falan goremezsin, amaclari sadece dogru gozuken seyi soylemektir. bunlar yuzunden kimse agzini acamiyor artik.

bir de kurumsal yapida da bu degisimler yasaniyor. mesela her kurum biz daha woke'uz ulan diye vanayi biraz daha aciyor. sahibinden'de otomobil fiyatlarinin sonsuz donguye girip yukselmesi gibi her sirket logosunu gokkusagi yapiyor. cunku yapmazsan linc yiyeceksin. tam bir fasizm.

ondan sonra sirketlerde diversity alimlari var mesela. ben artik dunyada ayrimciligin irk, ten rengi, cinsiyet uzerinden degil de tamamen mali durumdan kaynaklandigini dusunuyorum. ama mesela okulda ailesi zengin siyahi bir arkadasim vardi. cocuk olabilecek en rahat hayati yasiyor amerika'da. hem privileged hem de underprivileged haklarindan yararlaniyor siyahi oldugu icin. onunde acilmayan kapi yok. kalibresinden daha iyi okullara ve islere giriyor boylece.
  • antikadimag  (03.03.23 02:53:21 ~ 10:34:10) 
sevgili arkadaşlar, zihninizde adam kelimesini erkek kelimesiyle eşleyerek türkçe adına büyük bir hata yapıyorsunuz. dil aklın aynasıdır. dilimizi koruyalım. bizim dilimizde cinsiyet farkı çok az kelimede var. o da cinsiyetin gerekli olduğu durumlar için kullanılıyor. yüzyıllardır yazılan metinlerde, konuşulan cümlelerde adam kelimesinin anlamı belli ve net.

erkekler tuvaleti diyoruz. adamlar tuvaleti demiyoruz. adam öldürmekten hapse giriyoruz. doktor olmuşsun ama adam olamamışsın diyoruz. adam sen de! diyoruz. diyoruz oğlu diyoruz.

woke'çuların zokasını yutmayın. üçkağıda getiriyorlar.
  • alperz  (03.03.23 05:28:05) 
Arkadasim stk il yoneticisi. Ilgilendigi konu cevre toprak... kendisine durduk yere teklif geldi. Bizimle ilgili bi etkinlik duzenle size 50bin tl bagis yapalim.

Hedef mi? Pazari genisletmek. Lgbt giyim buyuk rant mesela.
  • halk  (03.03.23 09:13:47) 
alperz+1

'Adam gibi bir iş bul kendine' denilen kişi erkek midir kadın mıdır?
Ya da buradaki 'adam' kelimesinin terine erkekler için ne densin, kadınlar için ne densin?
  • Mirket  (03.03.23 10:16:39) 
adam kelimesinin kadinlara uyduguna katilmiyorum. annenizi adam olarak mi dusunuyorsunuz? sokakta bir kadini arkadasiniza gosterirken adama bak der misiniz? bir olayi tarif ederken arkadasiniz size adamin biri dukkandan cikti derse hangi cinsiyeti dusunursunuz?

adamin toplumdaki karsiligi bellidir, sjw'lerin inlerine girecegiz derken yanlis inlere girmeyelim.
  • antikadimag  (03.03.23 10:32:34) 
eger cinsiyet soz konusu ise annemi kadin, babami erkek olarak dusunuyorum.

bir kadindan bahsederken “adama bak ya nasil konusuyor” diyorum. gencler haric kimsenin de cikip “adam degil o kadin” dedigini duymadim.

bir insanin cinsiyetini vurgulayacaksam kadin erkek derim. vurgulamayacaksam adam ya da insan derim. cins olarak insandan bahsedeceksem insan derim. bana ilkokulda ortaokulda ailem ve hocalarim boyle ogretti. 90’larda okudugum tum kitaplarda da boyle yaziyor.

ne yapayim simdi yeni cikti bu diye buna mi adapte olayim? kelimenin anlami belli. zorla neden degistiriyoruz?
  • alperz  (03.03.23 11:57:52) 
@tadellesever 4.maddeye cevap vereyim. Propagandanin hedefi: yeni nesil gencler, teenler, cocuklar zaten sen ben degiliz. Benligi, kisligi oturmus 30-40 yasindaki kisinin 2 diziyle, sanatciyla mi LGBT olucaz diye dalga gecmesi, Kadikoy'de kendi mahallesinde yasayan laikin barima gidiyorum, ickimi iciyorum, AKP iktidari geldi de ne oldu islamci mi oldum ben simdi demesi gibi bir sey. Sen olmadin kardesim ama toplum oldu, toplum oluyor, cik bak Anadolu'ya adim basi imam hatip, tarikatler, cemaatler, kuran kurslari gecligin basina coreklenmis. Ek olarak: eksisozluk.com


  • freedonia  (03.03.23 12:01:23 ~ 12:15:58) 
Aldous Huxley'in cesur yeni dünya adlı romanını okuyarak kapitalizmin ne yöne evrilmek istediğini anlayabilirsiniz.

LGBT konusunun bugünkü şekliyle ele alınması da bu yola hizmet ediyor.
Ayrımcılık yapılması, toplumdan dışlanması ayrı bir konu. Bu önyargıların önüne geçilmesi değil mevzu.

türkiye'deki yansımaları ise çok başka. Türkiye "duyarlılık ithal etmeye" bayılıyor. Alakasız bir konu ama oradan anlayabilirsiniz. Zenci mi, siyahi mi, afro-türk mü tartışması.

Mesela türkiye'de bir süredir "zenci demeyelim, siyahi diyelim" tartışması dönüyor. Vay efendim negro ismini değiştiriyor. Siyahi ve zencinin kelime anlamı aynı. Biri farsça, biri arapça sadece. Negro da bunların ispanyolcası ve bir sıfat. Birinin fiziksel özelliğini tanımlamak ırkçılık değildir. Esmer, sarışın, mavi gözlü, siyahi, beyaz tenli demekten farkı yok mesela. Bunu bir hakaret amacıyla kullanmakta sıkıntı başlıyor. ABD'deki sorun negro kelimesinden türetilen "nigga" kelimesi ve bunun aşağılamak için kullanılması. Yani aynı örnek değil ama anlatmak için söyleyeyim: Birine sarışın demek sorun değildir. Ama mahalllede kavga çıktığında birine "şşşş sarı gel lan buraya" derler ya işte orada iş değişiyor gibi gibi.

bunu ABD'de azınlık haklarıyla ilgili bir tartışmada bir zenci söyledi ve çok haklıydı. Ben sana "beyaz" dediğimde sen bundan utanmıyorsun. Ama sen bana "siyah" demeye çekiniyorsun çünkü "siyah" olmanın kötü bir şey olduğunu düşünüyorsun. O yüzden siyah demek istemiyorsun. Yani ya birine beyaz demenin de ırkçılık olduğunu kabul edelim ya da siyah demenin ırkçılık olmadığını kabul edelim çünkü siyah olmak aşağılanacak bir durum değil diyordu. Pozitif ayrımcılık aslında ayrımcılığın kendisidir.

Bir başka örnek, kadınlar az kazanıyor konusu. Bu abd'de geçerli bir durum. Türkiye'de istatistiki olarak öyle büyük bir fark yok kadın ve erkek maaşları arasında. zaten herkes az kazanıyor:D Ama niyeyse ABD'de bu popüler olunca türkiye'de de gündem oldu. Halbuki türkiye'de aslında işçi sınıfının daha başka sorunları var konuşulması gereken hem kadınlar hem erkekler için. Ama biz sırf popüler diye onu konu etmeyi seçtik.

LGBT konusu da öyle. Türkiye ile dünyanın arasında çok büyük farklar var aslında kültürel olarak. Düşünün 70'lerde 80'lerde türkiye'nin en popüler sanatçıları zeki müren ve bülent ersoy. Huysuz Virjin TV'lerde prime time program yapıyordu. ABD'de, İngiltere'de 80'lerde ya da 90'larda bir drag queen'in program yaptığını hayal bile edemezdiniz. Ama biz bu konuyu da kendimize özgü kodlarla değil, nedense ABD'de popüler olduğu haliyle değerlendiriyoruz.
  • anten  (03.03.23 12:59:10 ~ 13:03:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.