[]

Ekonomi 101

Elinize 150bin tl geçse,
Kredi borcunuz var şimdi yatırınca 1,89faizli 75bin 2 senede 1000ödenecek olan
Bunu kapatır mısınız hemen yoksa taksit taksit öder misiniz ?

Elde kalan para 75veya150 bunu ne yapmak lazım ?
Kısa-orta-uzun vadede ?

Çok para olmadığının farkındayım,
Alışveriş filan yapıp kalanı dolara yatırmak mı lazım

 
Simdi bu ekonomi 101 degil finans. ekonomi 101 arz/talep bir de GDP = consumption + investment + government + net exports falan.

faiz masraflarin, elindeki nakdin ayni donemdeki beklenen getirisindan fazlaysa borcu kapatirsin. dusukse sadece aylik odemelerini yaparsin. tamamen oranlara bagli. mesela bircok kisi "borcu kapatma, elindeki parani dolar yap ve bekle" diyebilir. ama dolar kisa vadede illa ki yukselecek diye bir sey yok. dikkatli, mantikli dusunmek lazim yani.

"Alışveriş filan yapıp" - alisveris ne alaka, hem bu kadar borc var hem de cok bir birikim yokken.
  • hot potato  (02.03.23 18:42:12 ~ 18:43:31) 
hot potato gayet iyi özetlemiş aslında.

Tamamen size bağlı bu durum.

Şimdi mesela tefas'ta göz kararı baktım 6 aylık getirisi &90, yıllık getirisi %200, 3 yıllık getirisi %600 civarı olan fonlar var.

6 ay önce 150bin ile bu fona katılan adam su an neredeyse 2 katını geri almış.

Burada asıl soru şu, siz o stresi yönetebilir misiniz? Mesela sabah kalktığınızda hesapta 150 bin tl yerine 140 bin tl gördüğünüzde uykunuz kaçar mı? Çünkü o fonun yükselişi gibi düşüşü de mümkün. Ya da bu fon önümüzdeki 1 yıl içinde o performansı göstermezse b planınınz var mı?

Bu riski minimize etmek için parayı riski oranlarına göre farklı enstrümanlara dağıtabilecek misiniz? bu kadar çabaya getirisine değecek mi gibi gibi...

Bir de krediyi bazen erken kapatmanın da avantajları oluyor eğer faiz indirimi vs oluyorsa.

Oturup hesabını yapıp bakacaksınız yani:)
  • anten  (03.03.23 14:50:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.