[]

turkiye'de benzinler kac oktan?

abd'de 87 89 91 93 diye gidiyor. internette bakinca kursunsuz 95 oktan gordum sadece.

1) baska alternatif yok mu?
2) abd'de 95 oktan bulamiyoruz. turkiye'de en kaliteli benzinin satilma sebebi nedir? premium olmayan cogu arac icin gerekli degil (bir avantaji yok) yuksek oktan. bosuna para verilmiyor mu o zaman?

 
tr'de hiç 87 falan duymadım. 95-97 ve 98 hatırlıyorum. 10 sene önce falan o ayrımı da kaldırdılar, 98 üretilmeyecek artık dediler hepsine 95 deniyor şu an. ab gereği oldu sanırım.


  • avatar is back  (27.02.23 21:30:11) 
95 oktan. eskiden 98 vardı artık yok. performans içerikli olanların içinde de katkı var. temelde hepsi 95.


  • false pretension  (27.02.23 23:04:47) 
95-100 arasi.

kuzey amerika'daki motor teknolojisi avrupa'nin gerisinde, o yuzden oktan dusuk.
max. 94 bulabiliyorum ben, ki 91 ustu bosuna para diyorlar zaten.
bir de ethanol olayi var, shell haric hepsinde %10 civari ethanol var. tr'de ethanol var mi bilmiyorum, bilen biri bilgilendirsin.
  • cooperr  (28.02.23 00:36:02) 
Tam cevap değil ama belirtmek istedim, ehliyet aldığım dönemde youtube'daki otomobil videolarına sarmıştım. Orda amerikadan bir yayıncının videosunda bu konudan bahsediyordu yakıt seçiminde.

Temel konu "avrupaya gittiğinizde burada anlattıklarım geçerli olmayacak, ölçüm sistemleri farklı" noktasıydı.

Arada bir kalite farkı varsa bile doğrudan "abd'deki 87 oktan avrupa'da da 87 oktanlık benzinle aynı niteliğe denk geliyor ve onlar bunu kullanmıyor bile" gibi bir şey olduğunu sanmıyorum.

Kullanılan ölçüm yöntemleri farklı. RON, MON, PON gibi farklı skalalar var. Bunlara bir göz atabilirsiniz belki.

Diğer taraftan ABD petrollerinin dünyanın en iyileri olmadığı da bir gerçek.
  • akhenaten  (28.02.23 08:43:10) 
Uzun süredir tek kalem benzin kullanıyoruz +1 Çünkü Avrupa Birliği normlarına uymak zorundayız. Ama firmalar oktan belirtmeden kaliteli yakıt adı altında bi tık pahalı yakıt satıyorlar içine katkı katıp, bence tamamen reklam aldatmacası.

Yalnız duyurunun yaş ortalaması baya düşük, kimse daha eskisini hatırlamamış :)

Eskiden bir de "kurşunsuz" benzin ayırımı vardı gençler, normal benzinlerde kurşun vardı. 90'larda "kurşunsuz" adı altında yeni bir benzin türü çıktı, sonra insan sağlığı açısından kurşunlu olan tamamen yasaklandı.
  • John Bloor  (28.02.23 09:33:44) 
avrupa birliği sayesinde bunlar.
zamanında uyum yasaları cıkartılmasaydı şu an araç ve yakıt kalitesi hindistan gibi olurdu.

  • nuisance  (28.02.23 09:44:04) 
ABD'nin ölçüm yöntemi farklı. Yanlış hatırlamıyorsam onların 89 oktanı bizde 95'e denk geliyor. Şimdi google'a sordum emin olmak için. Onlarda 91 bizde 95'e eşitmiş.


  • yadigar  (28.02.23 13:16:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.