[]

Pirinçleri yıkıyor muyuz yıkamıyor muyuz?

Yani klasik anne pilavı yapmak için sormuyorum antrenman sonrası yenen lapa pilav yaparken ben pirinçleri yıkıyorum, suda bekletmiyorum sadece bi yıkayıp üzerine su döküp çekmesini bekliyorum ama geçen gün antrenman yaptığımız arkadaşın evine gittim o yıkamadan direkt üstüne sıcak suyu döküp geçti, olm niye yıkamıyorsun dedim sen yıkıyor musun diye sordu, evet deyince niye yıkıyorsun dedi cevap veremedim. Yani aslında bikaç teorim var öncelikle annem yıkadığı için bana da öyle kodlanmış ben de yıkıyorum ama sanırım asıl yıkama nedenim gerçek mi değil mi bilmiyorum ama bu pirinçlerde arsenik oluyormuş sanırım yüzeyinde onu temizlemek için yıkanmalı dediklerini duymuştum ama bir yandan da arsenik yıkamayla geçer mi diye sordum kendi kendime ona da cevap veremedim, biraz da saçma geldi böyle düşününce. Bir de fazla nişastayı atmada işe yarıyormuş yıkamak, böyle böyle düşünceler hasıl oldu oldu ama söylersem acaba gerizekalı gibi mi görünürüm diye kaygılanıp eeeööö yaptım. Nedir bunun aslı astarı? Teşekkür ederim.




 
Tozu toprağı gider.
Nişastası çıkar. Suyu beyazlıyor ya. O işte nişasta. Yani şeker. Yani zararlı. Beyaz suyu bitene kadar birkaç defa yıkanır.
Yıkayınca yani nişastası gidince daha tane tane pilav olur. Yapışmaz.

Bu 3 sebep içinde gördüğün gibi arsenik yok :)

Ayrıca patates de aynı sebeple suda bekletilir kızartmadan önce.

Ha bu arada, yıkayınca lezzetsiz oluyor diyenler çıkacaktır. Onu biz de biliyoz, şeker olaya lezzet katar. Bilmediğimiz bir şey değil.
  • Mirket  (27.02.23 12:30:47 ~ 12:35:57) 
Mirket +1
özellikle ithal pirinçlerde (bakliyatlar dahil) bazı koruyucu kimyasallar bulunabilir. Bunlar taşıma esnasında kayıplara uğramamak için kullanılıyor.

  • emininsel  (27.02.23 12:54:26) 
Risotto disinda yikiyorum, hatta canini cikartiyorum. 5-6 saat suda bekletiyorum.


  • buf-e kür  (27.02.23 13:13:41) 
ben yıkamıyorum. yapışmıyor da. hatta bulguru da yıkamıyorum.


  • inheritance  (27.02.23 13:51:17) 
nisastasi gitsin diye+1

ek soru: bulgur yikanir mi? ben hic yikamam bulguru:/
  • 65 derece  (27.02.23 14:01:12) 
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Niye yıkıyorsun diye soranlara pirinci yıkamak, pirinçteki arsenik miktarını %57’ye kadar azaltıyormuş diyebilirsin.

41. Tabloda da yıkama öncesi ve sonrası değişen besin değerleri var
www.fao.org
  • irene  (27.02.23 15:24:57) 
niye böyle yapıyorsun deseler annemden iyi mi biliyorsun derim.


  • sert siyah krom  (27.02.23 15:40:18) 
pilav icin konusuyorum, ben de yikarim beyaz suyu gecene kadar. hatta ilik ve tuzlu suda biraz bekletebilirim (birkad dakika, saatler degil) cok acilde sicak suyla gecerim bir kez. bu sekilde yaga atilip biraz kavrulursa tane tane olur, lapa olmaz.

sushi, risotto vb icin nisastasi kalmasi gerekebilir. antrenman sonrasi lapasi nedir hic bilmiyorum ama lapa bir seyse cok bekletmeyin ama gene bir yikanmasinda fayda var.

65 derece: bulgur yikanmaz derler, paketinde de oyle yazar. bazen yikiyorum ben yine de.
  • supergirl  (28.02.23 00:04:34) 
@irene,
Paylaştığın linkteki arsenik konusunu anlamama yabancı dilim kifayet etmedi.
Her pirinçte mi arsenik bulunuyor, yoksa yazıda bir şekilde arsenik bulaşığı arazide yetiştirilen pirinçten mi bahsediliyor?
  • Mirket  (28.02.23 00:29:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.