[]

Kızılay - Ahbap Çadır Olayı?

Sosyal medyada denk geldim ama tam anlayamadim.

Kızılay normalde afet bölgesine kurulmasi gereken çadırları zamanında kyrmayıp insanları mahçup bırakıp, Ahbap da acil isteyince maliyetine onlara satmış da ahbap o sekilde mi kurmus?

Bir de Adana'da özel hastanede calisam bir arkadasim Kizilay'in kanlari parayla sattigini soylemisti faturalari mi me görmüş.

Yani insanlarin vicdanlarini somurup bagisladiklari kanlari satmalari yetmemis bir de cadir mi satmislar vergilerimizle alinan cadirlari?

Bir de sevgili hükumet sevdalisi arkadaşlar bu durumlara nasil bakiyor onu merak ediyorum.

Mesela deprem vergileri icin de "yav iste uygun bir yere harcanmistir" diye gecistirip hic etmislerdi bu bir değil iki değil.

 
Şurada gayet güzel açıklamış işte. Başka ne denebilir ki?
Sattık diyor. Başka yerde böyle kalitelisini bulamazdı diyor.
Almasaydı biz götürecektik diyor.
İnsan şaşıp kalıyor.

twitter.com

Bi de şu var tabi
twitter.com

Şu da var.
twitter.com
  • Mirket  (26.02.23 19:41:51 ~ 20:08:34) 
Ben de anlamadım bu konuyu, bir de soruya ek yapmak istedim.

Neden ahbap kızılay'dan çadır alıyor ki? Yani bu gereksiz bir harcama değil mi? Kızılay'daki çadırlar zaten normal şartlarda deprem bölgesinde kurulmayacak mı? Bunun yerine normal şartlarda deprem bölgesine gitmeyecek özel bir üreticiye bu çadırları ürettirse toplam çadır stoku (kızılay + ahbap) artmış olmayacak mıydı? Şu halde zaten hiçbir ücret ödenmesine gerek olmadan kurulması gereken çadırlar için ücret ödemesi yapılmış olmadı mı? Bunun mantığı nedir? Kızılay'ın bu çadırları alın bir an evvel kurun diye vermek yerine satması mantıksızken, ahbap'ın gidip kızılay'dan çadır satın alma talebi de bana anlamsız geldi, ne kaçırıyorum?
  • akhenaten  (26.02.23 19:45:10) 
Ben de neden AHbap'ın aynı şekilde kusurlu olmadığını anlamadım. Normalde bu çadırlar 1000 tl değil mi, internette görmüştüm. ''Kızılay 76 m2 çadırı 140 bin TL''ye satmış, bunlar da almış. Başka çadır üreten yok mu?


  • Kahvedesu  (26.02.23 20:23:48) 
Başkaları da almış

twitter.com
  • Mirket  (26.02.23 20:38:28) 
kan yıllardır parayla alınıyor kızılaydan, kuralı tüzüğü bu sanırım, normal şartlarda bunu anlıyorum hem kan bağışı hem maddi kaynak olur fakat deprem zamanı çadır olayı çok düşündürücü.

aslında kağıt üzerinde holdingleşmiş bir yapının bunu yapmasının yanlış bir tarafı yok her şey yazılan kurala uygun fakat bu kurallar gördük ki yanlış yapılandırılmış
  • freebird5406_2  (26.02.23 20:55:23) 
Depremin 3. günüydü sanırım, Ahbap açıklamıştı biz her yere gittik ama en fazla adeti tek seferde en hızlı teslimi kızılay üzerinden alabileceğimiz için orayla anlaştık diye.

Pahalıysa bile mecbur kalınmış olabilir.

Burada sorgulanması gereken misal 50k lık çadırın neden 140a satıldığı olmalı bence.

Bir de madem çadır vardı neden bekletildi.
  • ananiyimioguz  (26.02.23 22:16:19 ~ 22:43:10) 
'kağıt üzerinde holdingleşmiş bir yapının bunu yapmasının yanlış bir tarafı yok her şey yazılan kurala uygun' denmiş de

Aşağıdaki adreste Kızılay Tüzüğü var. Tüzüğe aykırı her şey kanunen yanlıştır.

Tüzükte de:

c) Afet ve güvenli yaşama ilişkin görevleri:
1) Ulusal ve uluslararası alanda afet ve acil durum hallerinde; kamu otoriteleri ve
Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Hareketi unsurlarıyla koordinasyon içerisinde müdahale, erken dönem iyileştirme, iyileştirme ve yeniden inşa safhalarında beslenme, gıda, barınma, sağlık ve hijyen alanlarında insani yardım ve hizmet sağlar, eğitim verir, toplumsal ve fiziksel kapasite geliştirir.

deniyor. Yani Afetzedeyi barındırmakla mükellef bir kuruluştan bahsediyoruz. Tüzüğe aykırı yazılmış bir kural varsa bu yanlıştır. Yazan da suçludur diye düşünüyorum.

Tüzük burada:
www.kizilay.org.tr
  • Mirket  (26.02.23 22:36:31) 
ahbap almasaydı kızılay kurmayacak mıydı bunları?
ahbap bu parayla başka bir yardım yapsaymış

kızılay bunları bedava üretmese de çok anlamsız bir iş

iki taraf da eşit oranda kusurlu
  • bir soru sorcam  (26.02.23 22:50:00) 
Ben de tam anlamadım ama anladığım şu:
Kızılay çadır üretmek için bir şirket kurmuş.
Ahbap'da herhangi bir firmadan alıyor gibi almış.
Burda Ahbap'ın suçu yok. Çadırı nereden buluyorsa alacak.
Halkın parasıyla kurulan Kızılay'ın, böyle bir felakette çadırları acilen göndermeyip satmak üzere depoda tutması yanlış. Belki fahiş fiyata bile vermiştir bu liyakatsizler.
geçmişlerinde vegi kaçırmaya aracılık etmeleri meselesiyle birleşince tiksindiriyor.
  • vizivozo  (26.02.23 23:18:33 ~ 23:31:54) 
1- kizilay normalde deprem bölgesine sevk etmesi gereken cadirlari sevk etmiyor, depolarda tutuyor.
2- ahbap yana yakıla cadir ararken, kizilay bende var istersen sana satayim diyor.
3- ahbap da nalet gelsin ver neyse parasi ben aliyorum diyor.
4- afad, benden izinsiz cadir kent kuramazsin ve ben kuracagim sonra da cadirkent kurdum diye hava atacagim diyor.
5- olay ortaya cikinca kizilaycilar ya aslinda biz göndercektik o cadirlari afad da kuracakti, ama baktik parasini veren var, biz de sattik. gelen para ile de yeni cadir yapacagiz diyor.

olan ahbap in parasina oluyor, ahbap o cadirlari satin alip göndermese, kizilay o cadirlari başkasına satacakti, bedavaya gidip kurmayacakti.
  • tadellesever  (26.02.23 23:26:21) 
aslında sadece ahbap değil başka stklar ve hatta ibb'de kızılay'ın bu iştirak şirketinden çadır alımı gerçekleştirdi. zaten günlük çadır üretme kapasitesi daha yüksek olan başka bir alternatif şirket yok sanırım. bu iştirak şirketinin günlük üretim kapasitesi 1000 civarı deniliyor. dolayısıyla en erken teslim alabileceğiniz ürünü ve miktarı kim veriyorsa ondan alırsınız böyle bir acil durumda. bunda ben bir sorun görmüyorum ama ahbap bağışçıları kızılay'dan almalarını eleştirmekte çok haklılar tabi kendilerince. bu da başka bir tedarikçi bulamamalarının bir amatörlük olduğunu gösterir. doğruya doğru.

ahbap ve kızılayın açıklamasında maliyeti karşılığı ve logosuz olan çadırlardan alındığı ifade ediliyor. böyleyse gerçekten bu güzel. çünkü çadır kar edilecek bir mevzu değil afet sırasında.

benim fikrim şu; ahbap çadır almak istedi ancak bulamadı kimseden. ve kızılaya sordu onlar da sonuçta depremzedelere verileceği için ahbapa satış yaptı o anki logosuz olan çadırları. böylece bu şirket aldığı tutarla yeniden çadır üretip dağıtma imkanını besledi. ve ahbapın aldıkları ekstra oldu. yani çadır sirkülasyonunu besleyen bir nokta olduğu konusuna vurgu yapmak istedim.

iki tarafta da bir amatörlük söz konusu özetle.
  • debian  (26.02.23 23:37:06) 
kızılay çadırları satmış. çadır ihtiyacı var, acil. yeni üretimi 1 günde yapabilecek mi? hayır. kızılay’ın savunulacak hiçbir tarafı yok.


  • deartheodosia  (27.02.23 00:03:07) 
Kızılay’ın yaptığının açıklanabilecek bir tarafı yok.

1. Kızılay her türlü afet durumuna hazır olmalı.
2. Afet zamanı dur ben biraz çadır üreteyim mantığı nedir? Nerde senin stoğun ya da stoğun yoksa alt birimin midir üretim şirketin midir her neyse ordaki tüm çadırlara el koyacak yapın olmalı.
3. Kızılay ticarethane zihniyetinde olmamalı, yardım kuruluşu misyonunu taşımalı.
4. Çadırları ahbap almasaydı zaten afada verecektik ne demek?
5. Çadırlar afada da satışla mı veriliyor? Madem verecektin neyi bekliyorsun, afetin kaçıncı gününü münasip görüyorsun acaba?
6. Afad neden bu çadırları ilk başta alıp bölgeye ulaştırmadı, kaç gün geçmesi bekleniyordu sorusu burda da geçerli.
7. Tüm bu garabet içinde sanırım ahbap, bana acil çadır lazım, kimden alabilirsem alırım hemen de kurarım gölge etmeyin tek dileğim demiş görünüyor.
Dolayısıyla ahbap, elinde çadır bulundurmak yükümlülüğünü taşımayan, aldığı yardımı ulaştırmakla mükellef bir stk konumunda. Bu tecrübe neticesinde bir daha ihtiyaç olursa (inşallah olmaz) çadır tedariki için izleyeceği yöntemi belirlemeli.

Benim anladığım bu.

Asıl bilmemiz gereken nokta şu ki; artık Kızılay bizim eskiden bildiğimiz afet yardım kuruluşu vasfına sahip değil, başka bir kuruma dönüştürülmüş. Dolayısıyla kurumun zaten afete müdahale gibi bir olayı kalmamış.
  • epitaf  (27.02.23 01:01:59) 
Kızılay afada verecektik dediği çadırları büyük ihtimale afetin artık 3. Haftası falan satılmayanları falan verecekti. Kızlay da öncelik olarak bu çadırları satmayı koymuş anlaşılan.
Durum zaten bu ise büyük ihtimalle bu çadırlar afada da para karşılığı gidecekti. Hatta belki bir sıfır da fazla olacaktı fiyatları.

Bu düzende bu acil durumda ahbab yapabileceği en doğru hamleyi yaptı bana göre. Ahbabın afetin 3. gününde yaptığı çadır alışverişini afad 3. Haftasında anca yapardı.
  • zimbirik  (27.02.23 09:31:26) 
her saçmalığa mantık aramaktan düşünce yapımız bozuldu


  • bir soru sorcam  (27.02.23 20:38:35) 
aga kimse nasıl uyanamıyor mevzuya anlamıyorum? ahbap haracını verdi. devletin has sivil toplum kuruluşu oluverdi.

bu sistem sakal sistemi. bu sistem komisyon sistemi. bu sistem haraç sistemi. sakalını at istediğini yap.
  • alperz  (27.02.23 20:57:16) 
alperz +1

birkac gündür ayni seyi düsünüyorum, sokakta harac vermeden araba park edemiyorsun, kimseye komisyonsuz / haracsiz adim attirmazlar bu ortamda. ahbapin önüne pavyon faturasini koymuslar, cok fazla secenegi yok gibi görünüyor.
  • tadellesever  (01.03.23 00:16:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.