[]

Eskiden depremde kirişte durun denmesi

Hatırlıyorum okuldaki kitaplarda dahil deprem yanında kriişte durum masa altına girin yazardı hocalar da böyşe öğretirdi. Şimdi ise bunların yanlış olduğu ortaya çıktı. E madem eskiden niye öyle dendi ki herkesin aklında o eski yanlış bilgi kalmış durumda çünkü öEllikle yaşlılarda. Nasıl silicrz bunu kafalardan?




 
masa alti binanin yikilmayacagindan emin oldugumuz durumlarda kafamiza bir seyler (kitaplik, tablo, avize vs.) dusmesini engellemek icin guvenli bir alan. japonya gibi ulkelerdeki depremler icin dogru bir uygulama. biz su anda binalarimizin yikilacagindan neredeyse emin oldugumuz icin bina cokerse masanin altinda eziliriz o yuzden yanlis. binanin yikilmasi durumunda bir ihtimal yasayabilmek icin bina cokse de betonu biraz olsun havada tutabilecek dolu baza, sandik, koltuk veya sabitlenmis beyaz esya gibi seylerin yaninda durmak gerekiyor hayat ucgeni olusturmak amaciyla.

kiristen kastiniz kapi kirisleriyse bu da yanlis bilmiyorsam ahsap binalarda guvenliydi ama emin degilim bundan.

yapilacak sey ozellikle yaslilarin izledigi yayinlarda bol bol kamu spotu vs. gibi uygulamali gosterimler olmali tv'de diye dusunuyorum. ben ailemde herkese tek tek evde saklanmanin guvenli oldugu yerleri gosterdim mesela. kesinlikle uzak durmalari gereken alanlari da belirledik. gerisi tamamen sansa kalmis umarim ihtiyac duymayiz.
  • in vino veritas  (25.02.23 21:27:50 ~ 21:50:14) 
sadece yaşlılar değil ki. depremden sonra dışarda yemek yerken adamın biri yanındakine hemen masanın altına girmeyi tavsiye ediyordu. söyleyip o adamdaki bilgiyi düzelttim ama demek ki yaygın olarak yanlış bilinen bir durum. insanları bu konuda eğitmek lazım. bireysel olarak yapılacak bir şey değil.


  • paintov  (25.02.23 23:53:37) 
Normal şartlarda fayın tam üstünde değilse binanın çökmemesi lazım. Bu sebeple deprem öldürmez bina öldürür diyoruz. Binanın da çökmediği durumlarda masaların altında durmak hala sorun değil. Masa derken fakir olduğumuz için ya da reklam/popüler kültür gazına gelinip (evet, o çok meşhur 4 harfli markanınkiler dahil) alınan o dandik sıkıştırma kağıt ya da talaş masalardan bahsetmiyorum. Eskisi gibi ağaçtan yapılan masalar. Kafanıza düşen malzemelerden korunup sonra da masadan çıkıyorsunuz ve tahliye ediyorsunuz. Haliyle masa yanlarında hala sorun yok.

Bu arada hatırladığım kadarıyla, "kiriş altında durun" değil de kapı eşiklerinde durun şeklindeydi eskiden. Kapıların da kirişler gibi tutacağını düşünüyorlardı ya da gerçekten tutuyordu herhalde. Nereden çıktı bilmiyorum. Kolonların dipleri ve yönetmeliğe uygun yapıldıysa kolon kiriş kesişim yerleri hala güvenli yani.
  • nawar  (26.02.23 00:04:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.