[]

Kedinin perdeyi tırmalaması

Merhabalar. Kızımın çok istemesi üzerine 4-5 ay kadar önce kedi sahiplenmiştik. Normalde evdeki çoğu şeyi tırmalıyor geçen yıl aldığımız bir yatağın kumaş olan bazasını ve başlığını mahvetti. Buraya kadar çok sorun etmedim fakat geçen hafta dünyanın parasını verip aldığımız perdeleri geldiği gün tırnakları ile söktü ve sökmeyede devam ediyor. Öncekiler neysede bu beni baya bi çıldırtıyor. Tırmalama tahtası da var fakat nerede tırmalanmayacak şey var orada bitiyor. Biliyorum hayvan kızmaktan felan anlamaz ama yok mu bunun bir yolu. İnternette tırmalamamasını istediğiniz bir yeri tırmaladığında su ile uzaklaştırın zamanla öğrenir yazıyor ama tüm gün evde yokuz tırmalayacaksa o zaman da tırmalar.




 
Tahta yerine sizin eşyalarınızı tırmalıyor çünkü sizin kokunuz var ve baskın gelmek istiyor. Çift yönlü yapışkan bantlar ile bantlarsanız bırakabilir, gerçi alışmış ve hiç bırakmayacak da olabilir. Hatta artık kediyi eve aldıktan sonra eşyalar ikinci planda olmalı da denebilir.


  • ruhen hastayim ben  (20.02.23 23:55:46) 
6-7 sene kedi besledik, tırmalama huyunu kesinlikle çözemedik. koltukların canına okununca en son streç filmle streçlemiştik. kedi bu. ruhen hastayım ben'e katılıyorum.


  • roket adam  (20.02.23 23:57:09) 
yapacağınız bir şey yok, o perdeleri tırmalayacak. koltukları tırmalayacak. halıyı tırmalayacak. hayvanın doğasında var.


  • deartheodosia  (21.02.23 00:11:00) 
"Bir şey yapılamaz"a katılmıyorum. Bu hayvanlar aşırı derecede akıllı ve eğitilebilir. Evdeki mevcut 2 kedime evin kurallarını, ne "yapılabilir" ne "yapılamaz" öğrettim.

Yapılmaması gereken bir hareketi yaptıkları zaman çok şiddetli bir şekilde "şşşşşşşttttttt" efekti anlık olarak onları korkutup kaçırıyor olsa da uzun vadede yapmamaları gerektiğini öğretiyor.

Deri koltuğu gerine gerine tırmalıyor mesela.. Anında baş parmağım havada bir şekilde "hşşşşttttt" efekti! Mal mal bakıyor bi süre. Tekrar devam mı etti yine aynı tepkiyi gösteriyorum. Böyle böyle onun yanlış bir şey olduğunu idrak ediyorlar.

Bıkmayın usanmayın, sonunda öğrenecekler.
  • msb  (21.02.23 02:05:19) 
Tırnaklarını kesmenizin faydası olacaktır. Nasıl kesileceğini YouTube'dan izleyin, kedi makası 20-30₺ bir şey. Denemeye değer. Bizim kedi tırnakları kesilince tırmalamayı azaltıyor.


  • malheiros  (21.02.23 07:48:21) 
hem dikey olan tırmalama hem de yatay olan yer için olandan alın. birde dikey olanın boyu önemli uzunca olandan almanız lazım ki hayvan gerinerek tırnaklarını geçirsin.
kızacaksınız şşşt sesi ile ve kızdıktan sonra bir oyuncağa yönlendireceksiniz ki anlasın, bu anlama neredeyse 1 ay+ sürüyor.
bizimki koltukları anladı çok nadir koltuğa gidiyor ama halıların hali içler acısı ona engel olamıyoruz ve gözden çıkardık, yinede halıya tırnak geçirdiğinde şşşt sesini duyunca koşarak tahtasına gidiyor (gitmediğide çok ama arada gitmeside bişey)

koltuklara birde tırmaladığı yerlere örtü serin mümkünse hoşuna gitmeyen kumaştan olan örneğin çarşafı çok tırmalamıyor ama battanıye türevi şeyler çok hoşuna gidiyor

narenciye kokusunu sevmiyorlar, bir fıs fıs içine limon suyu koyarak en çok gittiği bölgeye sıkın eğer etki ederse bir süre düzenli sıkarsınız

msb +1
  • eja  (21.02.23 07:58:46) 
Tırmalama esnasında ismini yüksek sesle söylemeyi yada kızma tabirleri kullanmayı ben de denedim. Fakat işin garibi bir yerleri tırmalamaya başladığında hemen gözlerime bakıyor. Sanki inadına yapıyormuş gibi:)


  • orin  (21.02.23 09:23:37) 
Ben çıkmasını istemediğim yerlere portakal yağı veya greyfurt çekirdeği yağı gibi turunçgil yağı damlattigim sudan sıkıyorum. Hoşlarına gitmiyor bir süre sonra vazgeçebilir bu alışkanlıktan. Tabi uçucu yağ olduğu için tam çıkarken görüp sert Bi şekilde adını seslenip sonra perdeye sıkmak lazım. Bi sure sonra koku gidecek. Kediye sakin sıkmayın :) ha benim perdelerim gidik. Orası ayri. Ama ben perdeleri pek umursamadim. Kedilerin biri perdeleri hiç umursamiyo biri tırmanmayi seviyo. Kedinin huyuna göre degisiyo heralde.


  • faredenkorkankedi  (21.02.23 11:46:40) 
hayvan aslında kızmaktan ve neyin yasak olduğunu göstermekten anlar ve eğitilebilir. tırnakları düzenli kesebilirsiniz. şu an eğer yavruysa çok hareketli ve oyuncu olması normal.

bizim iki kedimiz yasak olan odaya normalde girmezler eğer girerse de tedirgin girer adını söyleyince kaçar, yemek masasına çıkmazlar mesela. yemek istiyorsa sandalyede sessizce bekler verilirse yer. ancak bu ilk başta böyle değildi tabi. ama öğrendiler.
  • orpheus  (21.02.23 19:15:36 ~ 19:16:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.