[]

Deprem türleri ve deprem alt türleri

Türkçe kaynaklara baktığımda deprem, tektonik, volkanik ve çöküntü olarak üçe ayrılmış.

Ya ben kaynaklara ulaşamadım ya da deprem ülkesi olmamıza rağmen deprem ile ilgili adam akıllı türkçe içerik bile yok ki ulaşamadığımı pek düşünmüyorum.

Aslında aradığım şey son yaşadığımız depremin hangi türde olduğu. İngilizcede Strike slip earthquake olarak geçiyor. Bunun literatürde türkçe kullanımı nedir? Çeviri değil de akademik olarak türkçesi gerekiyor.

(büyük ihtimal tektonik içinde alt türde fakat bulamadım.)

 
Deprem türleri saydığınız gibi, strike-slip bir deprem türü değil bir fay hareketinin adı, yanlış arama yapmışsınız. Bunun türkçesi de doğrultulu-atımlı fay.

Türkiye'de gerçekleşen depremler tektonik depremlerdir, bunlar levha hareketleri sonucu gerçekleşir. Akademik makaleden ziyade jeoloji ders notları arayın, daha anlaşılır ve derli toplu olur, çünkü bunlar temel kavramlar terminoloji derslerinde bulabilirsiniz en açıklayıcı şekilde.

Bir tane örnek;

www.google.com.tr
  • akhenaten  (20.02.23 05:47:50) 
Çoook teşekkür ediyorum. Bir ek sorum olacak. Buradan sorayım belki birilerinin işine yarar.

Bu fay hareketleri üç deprem türünde de görülüyor değil mi? Volkanik bir depremde fay hareketi doğrultulu-atımlı olabilir değil mi? Çöküntü depremde de aynı fay hareketleri söz konusu değil mi?
  • reyals  (20.02.23 12:42:54) 
Merhaba, ben de uzman değilim açıkçası, son olaylardan sonra sizin gibi okumaya başladım. Strike-slip faylarda volkanik hareketin görüldüğü dağlara örnek olarak imternette Filipinler'deki Iriga Dağı ve ABD'deki St. Helens dağı örnek olarak verilmiş. Bunlara daha detaylı bakabilirsiniz belki.

Çöküntü depremleri ise adı üstünde yer altındaki insan veya insandışı sebeplerle oluşan boşlukların çökmesiyle oluşan küçük depremlerden ibaret, dolayısıyla bir fay etkinliği olmuyor.
  • akhenaten  (20.02.23 13:55:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.