[]

Starlink'in olayı ne?

Adam 50.000'e yakın uydu göndermiş.

Ciddi para harcıyor sanırım bu olaya.

Arada sırada gökyüzünde görünen garip cizimlere "starlink onlar hele hele" demek haricinde çok cahil kaldım bu konulara.

Savaştır afettir ihtiyaç duyulan istisnai durumlar haricinde bu naneler ne amaçla kullanılıyor?

Elon Musk'ın bu işten mevcut kazancı ne?

twitter.com

 
kablolu olarak erişilemeyen çok ciddi bir coğrafya var o coğrafyaya internet veriyor.
savaş afet de diğer kullanılan durumlar işte

  • roket adam  (19.02.23 00:20:53) 
Abi savaşı afeti kimsenin önemsediği yok yav, elinin altında dünyanın en hızlı veri transferini yapan bi sistem var, dünyada bunun bir üstü yok. Misal her şeyin "hız" olduğu finans piyasasında 10 ms avantaj sağlayan cihaza sahip olan o dünyanın kralı olur, bu cihaz da o avantajı sunuyor sana.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (19.02.23 00:44:00) 
@forvet uydu internetinin en büyük dezavantajı gecikme :D savunacağın son nokta bu. starlink fiber internete kıyasla bariz daha yüksek pinge sahip olur. starlinkin olayı altyapının yeterli olmadığı, hala dial-up adsl vs. kullanılan yerlerde veya hiç altyapı olmayan yerlerde, ne bileyim denizin okyanusun çölün ortasında kullanılabilmesi. ve diğer uydu internetlerine kıyasla daha hızlı olması. performans anlamında fiberin rakibi değil.


  • konetsu  (19.02.23 08:26:50) 
sayıca fazla olmasının sebebi hareket halinde olmaları, kapsama alanını genişletmeyee çalışıyor

yine de elon'a hakkımı helal etmiyorum
uzayı kirletmeye hakkı yok
her yer manyetik dalga oldu
  • bir soru sorcam  (19.02.23 11:29:18) 
Fiber kablonun diğer ucu devletin elinde, ama uyduya müdahale edemiyorsun.

Devlet olarak gidip bi site/içerik engelleyeyim, iletişimi gözlemleyeyim falan desen mümkünatı yok, Elon Musk'ın eline bakacaksın mecbur. Muazzam bi güç.
  • plutongezegendegilmi  (19.02.23 12:13:33) 
pluton kısmen doğru olabileceği durumlar var ama tamamen engellenemez de diyemeyiz. bu da bir isp ve resmi olarak burada hizmet vermek için bazı şartları kabul etmesi gerekebilir. sen uyduya bağlanıyorsun sonra uydu yerde bir istasyona bağlanıyor oradan sonra normal internet şeklinde ilerliyor. türkiyede istasyon olmazsa sen bi şekilde gerekli alıcıyı temin etsen ve kullanabilsen bile gecikme yüksek olur performansı kötü olduğundan pek tercih edilmez. ground station sansürlendiğinde de yine erişim engellenebilir. sihirli bir şekilde dünya üzerindeki tüm sunuculara direkt uydu ile bağlanmıyorsun. uydu sadece seninle starlink istasyonu arasındaki bağlantıyı kuruyor.

atıyorum savaş olur o durumda karşıt fikirliler erişim sağlayabilsin diye gider avrupadaki bir istasyona yönlendirir türkiyedeki kullanıcıları o durumda sansürü bypass eder ama normal işleyişinde resmen hizmet verdiği herhangi bir ülkede sansürlemiyorum ben diyip yönetime karşı çıkması zor. normal bir ispden pek farkı olmaz.
  • konetsu  (19.02.23 13:43:39) 
şurda yazmıştım: eksisozluk.com


  • orpheus  (19.02.23 19:10:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.