[]

Termostat bağlantısı

Merhabalar. Buderus logomax plus gb022i kombim var. Cosa p4tr-21 akıllı oda termostatı aldım. Termostatı ekteki fotoğrafta da görüleceği üzere kombiye köprü üzerinden bağladım. Diğer ucuda benzer şekilde termostatın kitine bağladım. Termostatı oda sıcaklığının üzerinde bir sıcaklığa ayarladığımda alet üzerinde mavi ışık yanmasına rağmen kombide herhangi bir hareketlenme yok. Yani termostatın kombi üzerine bir etkisi olmuyor. Cosa'nın destek kısmına fotoğrafı yolladığımda bağlantılar doğru gözüktüğünü söylediler. Kombide termostata uyumlu diye biliyorum çünkü YouTube da aynı kombiye aynı termostatın bağlantısı yapılıyor ve her şey doğru şekilde çalışıyor. Acaba buradaki sorun ne olabilir? Kombiden farklı bir ayar mı yapmak gerekiyor yoksa termostat mı arızalıdır? Son olarak internette bazı yorumlarda kombilerin termostat için parametre ayarlarının yapılması gereklidir diye bir yorum okudum. Böyle bir durum söz konusu olabilir mi acaba?

eksiup.com


 
kısa devre yapınca kombi çalışıyor mu?


  • kisa  (17.02.23 12:15:32) 
Mavi klemenste, köprü yapan bir kablo vardı di mi önceden? Onu söküp bağlantı yaptınız.

Yani doğru giriş ise çalışması lazım, kombi açık di mi? Kalorifer pozisyonunda.
  • john bloor  (17.02.23 12:16:53) 
kombinin kendi ayarını da açtınız mı?

termostat (eğe modülasyonlu değilse, ki bağlantıya bakarsak değil, sadece aç-kapa yapıyor) kombinin üzerinde bir ayar, yükseltme azaltma yapmaz. siz kombiyi normal şekilde, hatta normalin de üstü şekilde açacaksınız, kombi normal olarak yanacak. oda sıcaklığı termostattaki ayara gelince termostat devreyi kesecek, kombi duracak. oda soğuyunca termostat devreyi açacak, kombi yanacak.

yani kombinin üzerindeki ayarın da kendi kendine yanabilecek kadar yüksek olması gerekiyor.
  • kibritsuyu  (17.02.23 12:17:37) 
Ben sıkıntıdan kısa yazmıştım, kombi açık di mi diye sorarken. Sağolsun @kibritsuyu uzun uzun anlatmış, ek yapalım;

Bağlantı yaptığınız klemens su devir daim motorunun hattını açıp kapatıyor, yani termostat sadece motorun hangı sıcaklıkta devreye gireceğine karar verecek.

Siz kombiden ayarı 40 derece yapın mesela, ya da normalde kaçta kullanıyorsanız. Kombi içindeki suyu o derecede tutmak ister, ısınınca kapanır soğuyunca açar.

Termostat devreye girince motoru açacak ve su dolaşmaya başlayacak, dolaşan su soğuyacak ve kombi onu ısıtacak.
  • John Bloor  (17.02.23 13:03:14) 
@kısa kısa devreyi denemedim. Kısa devreden kastın kablonun diğer ucunu ayırmak herhalde değil mi? Eğer kısa devrede çalışıyorsa sıkıntı ne olabilir? çalışmıyorsa sorun termostatdandır diyebilir miyiz?

@john bloor evet normalde mavi klemenste köprü parçası vardı. Kombi açık fakat termostat bağlantısını yapınca hedef sıcaklığı yüksek yapınca alevleme yapmıyor. Ama alevleme esnasında hedef sıcaklığını düşürünce kombide duruyor.

@kibritsuyu evet kombi açık. Normalde 40 derecede yanıyordu. Termostatı taktıktan sonra 55 dereceye aldım. Normalde çalışma prensibi o şekilde olmalı fakat yukarıda da yazdığım gibi hedef sıcaklığı oda sıcaklığın üzerine aldığımda alet devreye giriyor fakat kombi girmiyor.
  • lrdrylgh  (17.02.23 13:04:28 ~ 13:05:24) 
Kullanma klavuzunu iyice okur musun, acaba bu tür aç / kapa durumlar için bir sviç vs olabilir mi? Hani bazı marka kombilerle veri alışverişi yapıyor olabilir, senin kombinde sadece on off çalışacak.

Çünkü mantık kayet basit, açacak ve kapatacak
  • John Bloor  (17.02.23 13:08:38) 
@john Bloor www.buderus.com kullanım kılavuzunu okudum fakat bahsettiğin şekilde bir şey göremedim. İşin ilginç tarafı

www.youtube.com

bu videoda aynı model kombiye aynı model termostatı bağlamışlar ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Eğer kombinin farklı bir ayarı yoksa termostat bozuk deyip iade edeceğim. Eğer sorun termostatdansa yenisini sipariş veririm fakat termostatdan değilse yenisini alamanın da bir anlamı yok.
  • lrdrylgh  (17.02.23 13:16:21 ~ 13:17:08) 
Kısa devresen kastım şu, o bağladığını iki kabl var ya, termostati sökün ve o iki ucu bir araçla telle birbirine degdirin. Bu kombiye çalış komutunu verir
Bu şekilde çalışırsa sorun termostat
Calismazsa yine yukarıda yazıldığı gibi, kombinin derecesini yükseltip deneyin
  • kisa  (17.02.23 13:58:03) 
Eğer termostatın ayarlarından, doğru çalışıyor gibi olduğundan eminsen termostat arızalıdır. Kombilik bir şey yok burada, o klemense ataç da bağlasan kombi çalışır.

Demek ki o bağladığın kabloları termostat içinden kısa devre etmiyor. Ayardan yazılımdan vs kurcaladın mı iyice? Devreye girdiğini gösteriyor mu?
  • john bloor  (17.02.23 14:18:56) 
bu son kullanıcı için hazırlanmış kullanım kılavuzu. bir de bu teknik meseleler için hazırlanmış ayrı bir kullanım kılavuzu var. termostat bağlama vs işlerini bu linkteki kılavuzda bulamazsınız.

www.bursay.com.tr

şuna bakın. aradığınızın cevabı burada da yoksa john'un dediği gibi termostat arızalıdır.
  • kibritsuyu  (17.02.23 14:42:47) 
@kısa şu an evde değilim ama akşam deneyeceğim.

@ john bloor evet ayarlardan baya kurcaladım. Hatta termostatın teknik servisini de aradım onlarla da uğraştık, yukarıdaki fotoğrafı onlarada yolladım kombinizde uyumsuzluk vardır dediler. Diğer her şey doğru görünüyor çünkü.

@kibritsuyu teşekkürler. Bu klavuzuda incelerim.
  • lrdrylgh  (17.02.23 15:15:52) 
On/Off çalışan bir termostatsa, kombiyle alakası olmaz. O uclara ampül devresi taksan ampülü açar kapar.


  • john bloor  (17.02.23 16:29:38) 
Noldu müdür? Oldu mu?


  • John Bloor  (20.02.23 12:30:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.