[]

ülkede neden telsiz kullanımı bu kadar az?

özellikle polis,itfaiye gibi resmi kurumlarda telsiz var ama sanki kullanılmıyor veya verimli kullanılmıyor.

özellikle amerikada bakıyorsun polis bütün iletişimi telsizle yapıyor. devamlı yakasında telsiz var araçta giderken, olaya müdahale ederken doğrudan merkezle telsizden konuşuyor.

bizde ki polislerin elinde hep telefon var devamlı tefonla birilerini arıyorlar. telefon üzerinden talimat alıyorlar. geçen bir video da gördüm polislerden biri silahla adam peşinde diğeri elinde telefon durumu merkeze bildirmeye çalışıyor.
aynısı ambülanslar içinde geçerli merkezi telefonla arayıp hastayı hangi hastaneye sevk edeceklerini öğreniyorlar.

bu deperemlerde belediye başkanı söylüyor telefonla kimseye ulaşılamamış.

telsiz kullanımı yaygın olsaydı anında müdahale daha kolay olmaz mıydı.

 
Abi en basitinden telsizle bir frekanstan sadece bir kişi konuşabiliyor, yani ben bi frekansı kullanırken mesela başka bi birim kullanamıyor orayı, o nedenle çok pratik bi kullanım değil aslında. Ha ama Amerikalılar nasıl çözmüştür o kısmı bilmiyorum bizde böyle bir durum var.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (15.02.23 14:01:45) 
Aslında altyapımız kötü değildi, 2000'lere kadar moto kuryeler bile telsizle iletişim kurardı. Polisi jandarmayı söylemeye gerek yok, denizlerde hala çok sık kullanımı var.

Sanırım bireysel olarak görevlilerin taşıması ve kullanması telefona göre çok avantajlı değil artık. Araçlarda hala var telsiz gördüğüm kadarıyla.

Ülkemizin neredeyse %97-98'i cep telefonu kapsama alanında, amerikayla karşılaştırmamak lazım. Orada birbirine çok uzak küçük küçük kasabalar vs var sanırım. Coğrafya ile alakalı olabilir yoğun telsiz kullanımı.

Her polis/jandarma/itfaiye/ambulans vs araçlarında telsiz cihazı olmalı, ama bireysel olarak her görevlinin taşıması mantıklı mı bilemedim.
  • john bloor  (15.02.23 14:29:43) 
yıl 1999-2000 falan. cep telefonu daha çıkmamışken mahallede bir abimiz vardı. dışarıda elinde telsizle dolanırdı. diğer telsiz de evdeydi. eşiyle iletişimi öyle kuruyordu mahallede. sonra cep telefonu yaygınlaşmaya başlayınca telsizi görmez olduk. o yüzden çok kullanılmıyor.


  • prole  (15.02.23 15:07:01) 
Birinci elden bilgi değil de uzaktan gözlemlerim bunlar;

Cep telefonuyla konuşmanın pahalı olduğu günlerde Aycell veya Avea polislere ve şu anda hatırlamadığım başka kamu çalışanlarına çok ucuza ve kendi tarifesindekilerle sınırsız konuşma olan bir paket sattı.
Tam fiyatları hatırlamıyorum ama diğer markalar 100 liraya sınırlı dakikalar satarken bu tarife 30 liraya ve tüm memurlarla sınırsız gibi bir kampanyaydı.

Böyle olunca tüm polisler de bu tarifeye geçti ve bir süre sonra hepsi sürekli telefonla haberleşmeye başladığı için telsizin kullanımı düştü galiba.
  • michael_knight  (15.02.23 15:07:30) 
ABD'deki olay ve profesyonel cihazlar nasıl emin değilim ama normal telsizlerin mesafesi 4-5 km sanıyorum. Deprem vb. şeylerde işe yarar ama çok uzaktaki biriyle konuşulmaz herhalde.

Bu arada çok alakasız bir konuda, film için araba sahnesi çekerken mikrofonu radyo frekansıyla verip arkada başka araçtan kaydetmek/dinlemekle ilgili bir video izlemiştim. Radyo sinyali iletmenin de belli mesafeleri kuralları var yoksa suç diyordu.
  • nhk ni youkosu  (15.02.23 15:51:41) 
Telsizcilik aslında oldukça önemli ve birçok ülkede devletlerin de oldukça önemsediği bir konu.

Çünkü afet vb durumlarda gsm şebekesi çalışmadığında en sağlam iletişim kanalı telsizdir.

Küçük el telsizleri 4-5 km menzillidir ama profesyonellere yönelik telsiz sistemleri 60-70 km'ye kadar menzile sahip oluyor.

Bir de röleler sayesinde kıtalararası bile iletişim kurabilirsin istersen.

Bu yüzden amatör telsiz grupları vs de çok yaygındır dünya genelinde. Devletler dolaylı da olsa destekler bu tarz organizasyonları.

Birden fazla birimin bulunduğu telsiz operasyonlarında ise farklı yöntemlerle bunu aşıyorlar.

Yurtdışında bütün güvenlik güçlerinin, sağlık ekiplerinin telsizleri var.

Çok basit bir detay gibi görünebilir ama oldukça önemli bir detay. Telefon çalışmıyor çünkü gördük.

Bizim toplumsal alışkanlıklarımız var maalesef bu tarz detayları çok önemsemiyoruz. Kamu görevlileri de ya zor geldiği için, ya üşendikleri için ya da alışmadıkları için telsiz yerine telefonu tercih ediyorlar. Ama bunun ciddi ciddi alışkanlık olarak kazandırılması lazım.
  • anten  (15.02.23 16:38:23) 
Eski b tipi lisansli amatör telsiciydim. Telsizi öğrenmek emek, okuma ve pratik gerektiriyor. Her röle'nin kendi kodu ve kodlaması var dolayısıyla günümüz dünyasında çaba gerektiren her işte olduğu gibi insanlar uğraşmak istemiyor. Yaygınlığı azalıyor ancak fanatiklik düzeyinde gruplar halen mevcut. Belirli takvimle konuşan gruplar var.


  • mirty  (16.02.23 00:36:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.