[]

Enkaz kaldırma sorusu

Selamlar,

Biraz evvel enkazlarla ilgili bir duyuru okurken tekrar aklıma geldi. Çok acı olacak soracağım şey; şimdi bu enkazların içerisinde vefat etmiş on binlerce insan var belkide. Hükümet bir panikle enkaz kaldırmaya başladı, bu vefat eden insanlar ne olacak? Vinçlerle, eksavatörler ile girip toptan sanki inşaat kalıntısıymış gibi götürüyorlar diye düşünmek istemiyorum.
Tek tek her enkazı araştırıp, cesetleri çıkartma ve sonra enkazı temizleme durumu var değil mi?

 
Mutlaka cenazeleri zarar görecek olanlar vardır, çünkü bazı beton blokları vinç veya ekskavatör tek parça yerinden oynatamayabilir. Onlar kırılırken veya ötelenirken falan, altında görülmeyen cenazeler zarar görebilir. Ama gördükleri an ya daha dikkatli olurlar ya da ekibin çıkarmasını beklerler. Normal kazı çalışmalarında bile mezara falan denk gelirlerse iş durur. Türkiye'deki inşaatçılar dediğiniz gibi enkaz kaldırmazlar zaten. Bir de moloz parça parça olduğundan makinenin kovasına öyle kazı toprağı gibi dolu dolu gelmez, içine başka bir şey karışmışsa ayırt edilebilir.


  • malheiros  (14.02.23 14:16:06) 
şöyle garip durumlar da var. Bu işin içinden nasıl çıkılacak hiç kimse bilmiyor bence.
twitter.com

  • blackidom  (14.02.23 14:28:31) 
@blackidom: Sormaya korktuğum şey buydu. Bu enkazlar nereye gidecek, denize mi dökülecek ne olacak? İçinde kalanlar olacak fikri beni delirtiyor. Neden böyleyim bilmiyorum ama çok kötü hissediyorum, canlarını koruyamadık, cansız hallerine bile böyle mi davranılacak diye.


  • quaker  (14.02.23 14:40:12) 
ceset bulma konusunda eğitimli köpekler kullanılacak/kullanılıyor öncesinde.


  • Improbable  (14.02.23 15:58:32) 
@Improbable: Bu kadar büyük bir coğrafyaya yayılmış enkazda nasıl olur o bilemedim. Yeterli insan bile yoktu arama için, kaç köpek vardır acaba..


  • quaker  (14.02.23 16:02:13) 
@quaker yani işte mümkün olduğunca ulaşılmaya / çıkarılmaya çalışılır. hurraa diye alıp dökemezler. sadece köpekler değil arama-kurtarma ekipleri de olacak zaten. çoğunun yakınları diyecek ki burda şu kişi var sağ çıkmadı en azından naaşını alalım diyecekler. her ölünün ölüm belgesi düzenlenmek zorunda. birçok adliyeden savcı ve katip arkadaşlar gönüllü olarak gittiler deprem bölgelerine, ölü muayene ve teşhis işlemleri için. yani topyekün olarak ince eleyip sık dokumaları gereken bir konu bu.


  • Improbable  (14.02.23 16:09:48) 
@Improbable : Umarım dediğin gibi olur. 99 depreminden sonra o kadar şey duyduk ki beynime işledi. İnsanlar en azından acılarını hakkıyla yaşayabilsinler.


  • quaker  (14.02.23 16:11:55) 
tek tek enkazda ceset aramaları pek mümkün durmuyor. hafriyatlar kaldırılmadan önce muhtemelen kırıcılı iş makinalarıyla küçük parçalara ayrılacak zaten, o esnada gözükebilir. bir de bu cesetler artık aşırı kokmaya başlayacağı için cesetlere yaklaşıldığında veya üstü açıldığında kokudan farkedilir diye düşünüyorum.


  • b1020  (14.02.23 16:15:21) 
Valla benim gordugum bam gum giriyorlar enkaza is makineleriyle.

Hatta is makineleri devreye sokulma kadari alındığında bir cok yabanci kurtarma ekibi "is makinelerini sokmak potansiyel hayatta kalanları direkt oldurmek demektir, biz bununun bir parçası olmak istemiyoruz" diyip ulkeyi terkettiler. Cesetleri gectim yani.

Bugün hala canli çıkanlar var, uc bes bina disinda tum enkazlarda arama kurtarma durduruldu yıkıma girisildi. E hala canli cikabiliyorsa bu arama kurtarma isi niye durduruldu, binlerce binayo tek tek termal ile dinleme cihazı ile kontrol ettiniz mi de arama kurtarmayi durduruyorsunuz sorusu geliyor akla. Cevap cok acik, olen oldu kalan kaldi, artik bu saatten sonra canli kalan varsa da...
  • stavro  (14.02.23 18:54:37) 
bugün fox ana haberde vardı böyle bir durum.

kepçe molozu kaldırırken bir kadını taşların arasında farkediyor yaşıyormuş.
  • gatherer  (14.02.23 19:46:51) 
Söz ağızdan çıktı bi kere, bu şehirler 1 senede tekrar dikilecek. Bedeli ne olursa olsun.

Evet cenazeler kaybolacak, belki henüz vefat etmemiş bi kaç kişi vefat edecek. Ama bu şehirler temizlenip 1 seneye tekrar yapılacak.
  • zimbirik  (14.02.23 20:32:37) 
Tek tek enkaz araştırılmaz. Yıkıp kaldırırlar. Buna erken başladıkları yerlerde canlı olduğu halde enkaz kaldırırken ölenler bile olmuştur belki.


  • nawar  (14.02.23 21:12:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.