[]

Ortodonti için sağlam diş çektirmek mantıklı mı

Geçen hafta Invisalign (dişe geçen şeffaf plaklar) ile diş düzeltmek için bir göstermiştim röntgen çekilmişti.

Öncelikle işe yaramayan iki yirmilik çekilecek.(diğer ikisi gitmişti zaten) Sonra gerekirse alttan bişeyler daha çekilecekmiş. Hep "sağlam diş çekilmemeli, dolgu-kanal tedavisi vs. ile kurtarılıp korunmalı" kafasıyla giderdi diş hekimleri. Sırf estetik bir tedavi için çektirmek mantıklı mı sizce? Tabii dişler düzelince çürümesi zorlaşıyor diş taşı oluşumu azalıyormuş.

Alt dişlerim baya önlü arkalı falan çarpık böyle görünmez şekilde çözülebiliyorsa çözülsün demiştim.

 
doktor diyorsa bir bildiği vardır. ortodonti tedavisinde çekilen dişin yeri diğer dişlerle kapanıyor. genelde bu durumda diğer dişler çok sıkı oluyor.


  • jelly bear  (12.02.23 16:43:49) 
Gerekli, benden 5-6 diş çekildi. Ortodonti zaten çoğunlukla estetik bozukluğa yönelik operasyon. Ortodonti olmasın istiyorsan implant veya protez yaptıracaksınız, fakat bu ortodontiye göre daha pahalı olur ve bunların da ömürleri var. Ortodontinin tek kötü yanı (benim deneyimim), çekilen dişler azı dişlerinden oluyor ve kalan azı dişlerinize çok iyi bakmanız gerekiyor. Çürütüp de 1 tane daha çektirmek zorunda kalırsanız boşluk olur ve bu sefer implant yaptırmanız gerekir.


  • malheiros  (12.02.23 17:47:00 ~ 17:48:04) 
Ortodontik tedavimde 4 dişimi çekmişlerdi. Gerekiyor demek ki.

Aşağıdaki cevaba karşılık, küçükken 20 yıl öncesinden bahsediyorum. Yeni bir yöntem olduğunu sanmıyorum.
  • dfn4  (12.02.23 18:52:08 ~ 21:06:37) 
çekilmez ise diş tedavisi daha uzun sürüyor

yirmilik dişler altlı üstlü ise yani karşılığı boş kalmışsa çektir
dişlerin çürümeye meyilli değilse alt dişlerden feragat edebilirsin ama bence çektirme
ileride lazım olabilir her türlü
baştan çekilmeyecek şekilde kararlı olman gerekir tabi

bir de diş temizliğine daha fazla dikkat etmen gerekiyor plakalar daha savunmasız yapıyor takıldığı sürece
  • bir soru sorcam  (12.02.23 19:32:57) 
ben de bunu her duydugumda sasip kaliyorum. benim karman corman dislerim :) hic dis cekilmeden duzeldi. ortaokuldaydim tedavi sirasinda. galiba bu dis cekme yeni bi yontem. yasi yuksek bi doktora git bi de ondan fikir al.
*benim agzim kucukmus bir de ona ragmen cekilmedi.

  • Kittie  (12.02.23 20:00:24) 
Mantıklı ve çok normal bir yöntem. Üstüste olan dişlerinizi açıp hizaya getirdiklerinde haliyle boş alana ihtiyaç olabiliyor. Damağınızı uzatamayacaklarına göre :)

20 yıl önce benim de ortodontiye başlamadan önce 4 dişimi çektiler.
  • invictae  (12.02.23 22:44:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.