[]

İlk araba için tavsiyeler ve püf noktaları lütfen?

Merhaba,

Kredi ile araba alacağım, şu an sıfır tl param var. İlk arabam olacak. Bir yerden başlamam gerektiğini düşünüyorum, yeni mezunum ama fena kazanmıyorum. Ailemde arabası olan ya da kullanan yok. Ne yaptığıma dair hiçbir fikrim yok yani. Şehir içinde araba kullanmışlığım var biraz arkadaşlar aracılığı ile falan. Ehliyetim var. Kadınım, mühendisim, temiz kullanacağımı ve kaza yapmayacağımı düşünüyorum o sebeple yatırım amaçlı da olacak biraz. Dürüst olmak gerekirse kimsem de yok benimle gelecek, araçtan anlayan, bana tavsiye verecek.

Bana dikkatli olmam gereken hususları, sürecin nasıl ilerlediğini falan beş yaşındaymışım gibi tane tane anlatmanız mümkün mü? Kasko değeri olayını bile daha yeni öğrendim öyle düşünerek lütfen. Teşekkür ederim.

Edit: yapma demeyin lütfen tamam delilik olacak belki ama gerçekten risk almak ve deneyimlemek istiyorum. Sokak köpekleri yüzünden çıkamıyorum kapımın önüne kaç defa saldırdılar, taksicilere güvenemiyorum. Bir masrafım yok. Gerekirse aç kalırım problem değil.

Edit 2: Sıfır değil ikinci el alacağım. Nakit kısmı için de kardeşimin adına ihtiyaç kredisi çekip yine ben ödeyeceğim.

 
Sıfır araba almak kolay. Bayiye gidip araç var mı, kendi kredi çözümleri var mı, ne zaman teslim alabilirsiniz gibi sorular soracaksınız. Beğendiğiniz aracı bulunca kapora göndereceksiniz. O size proforma fatura verecek. Onunla bankalara gidip krediyi soracaksınız.

Onunla birlikte yine kasko ve sigorta için aşağı yukarı fiyat alabilirsiniz ama genelde krediyi çektiğiniz kurum bunlar için de size yönlendirme yapacak. Aracın tüm değerine kredi çıkmaz. Yüzde 50-80 arası bir şey gelebilir.

Bunları hallettikten sonra bayiyle haberleşip banka ve peşinatları halledip araç teslim tarihini konuşacaksınız. 2-3 gün içinde plakayı bastırıp size verecekler.

Binip gideceksiniz. İlk 3 sene muayene yok. İlk yıl dolunca bakım için bayiye götüreceksiniz. Yine ilk yılın sonunda tekrar sigorta - kasko yaptıracaksınız.

İlk gün arabaya binip gideceğiniz için öncesinde biraz pratik yapmakta fayda var. Şu tiktak vs. Gibi hızlı araç kiralama yerlerinde biraz araç deneyimleseniz iyi olur. 1 saat bile olsa kendi başınıza araca binmeyi, çalıştırmayı, bi yerden bi yere gitmeyi, aracı bırakmayı deneyin.
  • nickini vermek istemeyen uye  (11.02.23 14:55:53) 
öncelikle bddk kararı gereği sıfır tl ile araç alamazsınız. 0 km araçlar için maksimum %50 oranında kredi kullanabilirsiniz.

ayrıca kredi ile sıfır araç alınca kasko zorunluluğu var. o da büyük bir masraf. biraz para toplayıp araç aldıktan sonra birkaç saat direksiyon dersi almanız özgüven açısından faydalı olacaktır.

ilk arabası için kaparo vermiş ve mart ayının ortasını bekleyen biri olarak sizinle benzer durumu yaşıyorum. başarılar
  • Pertev nail  (11.02.23 14:56:10) 
Öncelikle yeni araç mı alacaksınız, kullanılmış araç mı alacaksınız, bunu belirleyin. Kullanılmış araçlarda kilometre önemli. Kilometre size aracın ne kadar yol gittiğini gösterir. Bu değer yüksekse daha fazla kullanıldığı ve yıprandığı anlaşılır. Kilometresi düşük araçları seçin. Ekspertiz raporu önemli. Araçtaki sorunlu yerler size bildirilir. Aldığınız aracın motorunda sorun olabilir. Burası Türkiye olduğu için iki hurda aracı birleştirip kazasız notuyla satan kişiler var. Hava yastıkları, emniyet kemerleri çalışmayan araçlar var. Bunlar önemli şeyler.

Mümkünse sıfır araç alın. Güvenlik her şeyden önemli. Kaza yapmayacağımı düşünüyorum gibi bir düşünce olamaz. Kaza insanların kontrolü dışında gerçekleşen bir şey. Birinin size çarpmayacağını nereden biliyorsunuz? Böyle bir durumda aracın parçalarını değiştirmeniz gerekecek. Bu da servis, tamirci ağının yaygın olmasıyla ilgili. Gidip de parçası bulunmayan ya da parçası pahalı araba alırsanız sorun yaşarsınız.
  • dissendium  (11.02.23 15:00:31) 
kredi bilmem ama i10 benzin otomatik al.


  • alperz  (11.02.23 16:47:27) 
Önemli tavsiyeler verecegim, lütfen dikkate al.

1- yapma diyenlerin yanindan acilen uzaklaş. Acilen diyorum bak. Asla dinleme, durdugun her gün hatta her saat zarar, derhal bir araba al. Mutlaka araba al.

2- MUTLAKA AMA MUTLAKA piyasa arabasi al. Asla piyasa arabasi olmayan bir modele yanasma. Piyasa arabasindan kastım su, piyasada tutulan, cok satilan, 2.elde piyasasi hareketli olan herkesin altinda olan modellerden al. Bu modellerin bir cogunun alzeme kalitesi düşüktür veya konfosrsuzdur vs bu yuzden sorduğun bazi insanlar o araba alinir mi ya teneke o falan diyeceklerdor ama dinleme, teneke de olsa piyasa arabasi al. Onemli olan karlı bir alışveriş yapmis olman. Piyasanin sevdigi modellerden al.
Eger bir araba cok satilmiyorsa, piyasa o aracı sevmiyorsa emin ol mutlaka bir nedeni vardır. Ve ilk arabsini alacak tecrubesiz birinin basini cok agritir bu tutulmayan modeller.
Yani piyasa arabaso olmayan bir modele sahip olmanin sana yasatabilecegi sıkıntıları yazmaya kalksam sayfa yetmez. O yüzden ayrıntıya girmiyorum ve tutulmayan arabalari alma diyorum kısaca.
Krediyle araba alacağına gore cok bol parası olan biri de degilsin, bol parası olmayan insan kesinlike piyasa arbaasi almalı. Clio, corolla, yaris, i20, egea, megane, polo vs bunlar piyasada tutulan modellere ornek.


3- araba alırken danistigin ve bu arana alinir mi, su araba iyi mi, hangisini alayim vs diye sordugun insanlarin buyuk cogunlugu rasyonel dusunerek cevap vermeyecek ve kendi zevklerine yasam tarzlarina psikolojilerine gore cevap verecekler, olaya mantiksal degil duygusal yaklasacaklar. Kendi hosuna giden modelleri markalari onerecek cogu. Hosuna gitmeyen aracalari da kotukeyecdkler ayni sekilde. Fiyatı uygun, parçası ucuz ve parçası bol, arizasi az, motoru sağlam, piyasasi hareketli ve servis agi geniş akari kokari olmayan mantik arabasini sirf tipini, malzmee kalitesini kozmetigini vs begenmedigi icin kotuleyecek bircok kisi. Yani hepsi demiyorum tabii ama cogu boyle yapacak.

Dolayısıyla sana su modeli al su markayi al veya falanca modeli alma sakin vs diyenlere sebeplerini sor. Neden bunu alayim veya sunu denen almamaliyim? Sana ne gerekce gosterdiklerine bak. Gosterdikleri gerekceden az cok anlarsın rasyonel mi düşünüyorlar yoksa kendi zevklerine keyiflerine gore mi fikir veriyorlar. Bunu alma bunun arizasi cok ve sana cok masraf çıkartır diyorsa adam orada dur mesela, gercketen almaman gereken bir model olabilir o. Ama "o araba kotu, tirt araba, dandik mal, teneke onlar" gibi gibi argumanlar genelde oznel fikirlerdir. Yani ilk arabansa, tecruvesizsen ve cok fazla bir ekonomik gucun de yoksa aracın ic kimsindaki malzeme kalitesi, yok efendim kapi kollari koltuk dosemesi direksiyon simidinin yumusak kaplama olmamasi vs oncelikli tercih sebebin olmamali. Malzemesi dsha kaliteli diye sana ariza cikartabilexek, parçası pahalı, arizasi cozilemeyecek veya cok yüksek maliyetlerle cozulecek seni yiprstacak bir model almak istemezsin.
Uzaktan sunu al bunu al demek kolaydir insanlara. Veya sunu alma bunu alma demek.

Örneğin manuel sakin alma otomatik al der kimisi, istnabulda manuel kullanılmaz falan diye. Ama bu oznel bir sey biraz da. Ben sahsen manuel kullammayi cok da dert eden biri degilim, benim icin bu önerinin bir anlami yok mesela. Cok iyi durumda ve iyi fiyata satılan bir araci sirf manuel diye kacirmak istemem ama arkadaşlarıma sorsam cogunun sabit bir fikri var o da "manuel alinmaz abi". Ama bana sorassan ozellikle de eski bir araba alıyorsam ben bilakis ozellikle manuel bakarim çünkü manuel kullanıyorum yıllardır ve alistim dert etmiyorum ve eski bir arabanin otomatik sanzimani ariza verme riski var ve otomatik sanzimanlar ariza verirse adamin ocagina incir agaci diker. Simdi arkadaşlarıma sorsam beni eski arac alacagim halde otomatik arac almaya yonlendirecekler ve belki de beni yakacaklar. Gibi gibi.

İnsanlar sana öneri yaparken neden o oneriyi yaptiklarini sor, oznel dusuncelerini mi söylüyorlar, kendi şartlarına zevklerine gore mi degerlendiriyorlar yoksa mantiksal rasyonel bir degerlendirme mi yapiyorlar anlamaya calis.


4- Bir cok kisinin sikintili ve ariza cikartmaya meyilli dediği modele birisi "ya kulak asma onlara, temizini bulursan ve bakimini duzgun yaparsan bir sey olmaz" diyen arkadaslarini dikkate alma. Bir sey olur arkadasim bal gibi de olur, bakimini neyini aksatmasan da olur ve neden oldugunu bile anlamazsin. Kumar oynama. Mimlenmis modellere girme.


Bir de 2. El araclarda km her sey değildir, zaman faktörü de önemli. Yani arac cok km yapmasa bile eski aracsa artik bazı arizalari vermeye meyillidir, zaman geçtikçe bazı parçaların omru azalir km yapmasa bile. Tabi burada yine marka faktoru onemli, örneğin cogu japon arabasi kendisinden cok daha yeni bircok markadan daha az ariza verir. Bilhassa Toyotalar.


Bu arada sifir araba almak kolay falan değil. Bayiye git kapora ver tamam falan oyle bir piyasa yok su an. O kadar kolay olsa 2.el piyasası boyle ucmazdi zaten.
  • stavro  (11.02.23 17:09:57) 
  • selimcigimisik  (11.02.23 23:33:10) 
"şu an sıfır tl param var"
Araba tavsiyem yok ama kisisel finans acisindan, kendini tum paranla kredi oduyor bir konuma sokarsan hata yaparsin. Yani aylik araba kredisi odemelerine ek olarak kenarda para biriktirebiliyor olman lazim. Yoksa asiri riskli ve uzun vadede fakirlik doguran bir durum olur.

  • hot potato  (11.02.23 23:43:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.