[]

evleri yikilanlara dask'in ne faydasi olacak

bilmedigimden soruyorum, bugun yabanci bir arkadas yabanci bakis acisiyla sordu "bu insanlarin sigortasi var mi" (hic aklima gelmemisti inanin), ben de dedim "zorunlu deprem sigortasi var ama ne ise yarar bilmiyorum". Daskin bu insanlara ne faydasi olacak, odeme mi yapilacak?




 
evet evin belirlenen inşaat maliyeti üzerinden para alacaklar


  • freebird5406_2  (10.02.23 14:04:02) 
belirli bir miktarını ödüyor ama evin gercek degerinin altında oluyor genelde. deprem bölgesindeki evlerin %50'sinde dask yokmus.


  • tadellesever  (10.02.23 14:04:03) 
Şu an gerçek piyasa rayiçlerine göre İsntabul'da evin değerinin %10'unu falan ödüyor. Onda da eğer yanlış beyan varsa, projede şartnamelerde aykırı durumlar varsa falan ödememek için klozlar var. Geçen ABD'de hortum felaketi olduğunda sigortası olanlara eksperlerin kontrole gelip hemen onay verdiklerini ve insanların paralarını aldığını okumuştum. Bizde bu zorlama sigorta ile nasıl ve ne kadar zaman sonra ödeme olacak ben de merak ediyorum.


  • malheiros  (10.02.23 14:16:31 ~ 14:17:58) 
şu an yan dairemiz 2,5 milyara satılıyor, biz 650 bine aldık, dask poliçesindeki teminat tutarı 152.160,00 tl. güncel ev ve eşya fiyatlarını düşünerek sen hesapla kime ne faydası olacak.


  • halanne  (10.02.23 14:17:13) 
dask çoğunda yoktur. bizim evde de yoktu hatta ben zorunluluktan yaptırdım. verdiği para baya az bu arada. ancak 1 yıl falan yeter belki. ev almaya falan yetmez. düşününce hiç yoktan iyidir yine. prim tutarı çok düşük çünkü. 150 tl falan senelik.


  • jelly bear  (10.02.23 14:17:18 ~ 14:18:23) 
Abi şimdi maliyet falan deniliyor ya, ben işe yaradığını görmedim.
Bak bizim abinin İzmir'de yıkılan evi için bilmem kaç yüz bin lira ekstra para istendi çünkü yetmiyor.

Ailem sırf bu deprem sonrası özel sigorta yaptırdı hep. Yetmeyecek çünkü asla.
  • logisticsmanager  (10.02.23 14:18:06) 
dask’ın amacı inşaat maliyetini karşılamak, evin rayiç değeri dask’ın konusu değil.

şu an metrekare başına 3000 lira ödüyor, tavanı da 640.000 lira.

tabii malum enflasyon ortamında ne kadar karşılar bilmiyorum ama yine de olmazsa olmaz. ona ilave olarak konut sigortası da yapılırsa dask’tan eksik kalan kısmı tamamlanır, rayiç değerde ya da ona çok yakın tazminat alınabilir. eşyaları da sigortalatsanız onların da bedelini alırsınız.
  • orient blue  (10.02.23 14:36:34) 
evin 3-5 milyon tl olması önemli değil ki burada, toprak yerinde duruyor o eve o değeri veren şey konumu.

Binanın yapım maliyeti kaç o önemli ve dask büyük çoğunluğunu veriyor diye biliyorum. Yani 150 bin veriyorsa o ev 200'e yapılıyor diye hesaplayıp o parayı veriyorlardır. Yani atıyorum 20 daire var 20 x 150bin = 3 milyon tl'ye veya biraz üstüne o bina komple dikilebiliyorsa sorun yok.(bilmiyorum yetiyor mu?) Tabii her dairede dask yoksa kalan miktar nereden gelecek o sıkıntı.

Evin içindeki eşyalar mallar için de ayrı sigortalar var.
  • nhk ni youkosu  (10.02.23 15:29:57 ~ 15:30:48) 
Evin değerini belirleyen etmenler var. Havuzu olması, bahçesi olması, arsa konumu, spor salonu olması. Dask bunlara göre fiyat belirlemiyor. Oradaki herkesin sigortası olsaydı benzer binayı yapmak ne kadar mal olacaktı ona bakıyor. Eşyalara da bakmıyor. O yüzden etilerdeki bir bina ile esenyurttaki bir bina benzer primlere sigortalanıyor.


  • Omelas'ı Terk Eden Köylü  (10.02.23 15:42:23) 
Dask zorunlu değil mi? Nasıl çoğu ev sigortasız olabiliyor? Denetimi yok mu?


  • bitanisanseversin  (10.02.23 21:17:18) 
Ucuz olsun diye benim apartmanı küçük gösterdiler mesela, emlakçı yanımda pazarlık ettiği için biliyorum. Ev sahibi ben değilim o düşünsün. 45 yıllık binanın giriş katında oturuyorum burası hiç sağlam değil.


  • peki madem  (10.02.23 21:28:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.