[]

Toplu Mezarlar Hakkında

Bir toplu mezar görüntüsü dolaşıyor. Bir gün öncesinde de haber verilmişti zaten 24 içinde kimliklendirilemeyen merhumlar gömülecek diye.

Ama ben hep sonradan sağ çıkan yakınları ararsa diye bir fotoğraflarının çekilip atıyorum A123 diye etiketlenip arşivlenerek mezar başına A123 yazılı bir çubukla falan gömülürler, böylece de sonrasında yakınları mezarları bulabilir diye düşünmüştüm, ama görüntülerde baya sıralı dizip toprak yığmışlar üstlerine. Doğru mu bunlar?

Benim dediğim gibi yapılamaz mıydı? Çok zor olduğunu sanmıyorum. Bir grup tanınabilecek bir fotoğraf çekecek, bir başkası merhumun koluna vesaire bir etiket yazacak. Gömülecek yere gidince de gömen kişiler kolundaki etiketi mezar başına bir ahşap parçasıyla koyacak.

Gerçekten imkansız mı bunu yapmak?

 
Evet, DNA örnekleri bile alınabilir ve tüm mezarlar o şekilde etiketlenebilir arkadaşım.

Yapılabilir yani.

Dün bir Belediye başkanı, henüz ulaşılamamış köy bugün itibariyle kalmadı diyordu, depremin dördüncü gününde.
Sen ölülerle ilgili mükemmel bir organizasyon düşlemişsin.

İnşallah fotoğraf çekiyorlardır da en azından birkaçı sonradan tespit edilip gömüldüğü bilinir.
  • Mirket  (10.02.23 11:09:42) 
çok basit ve doğru bir şey söylüyorsun ama yetkililerin umrunda mı acaba bunlar? siyasal allahçı herifler bunlar.
çıkarları olmayan bir şeyi neden yapsınlar? milletin yardımlarını ensar vakfına aktarıp yiyen tiplerden iyi niyetli yaklaşım beklemek de süper.

  • fatihkkk  (10.02.23 11:17:01) 
Bu sabah AFAD'dan yapılan açıklamayı radyoda dinledim. Bu konuda şu şekilde işlem yapıyorlarmış, hatta bu işlemler için birçok adli tıp uzmanı bölgeye sevk edilmiş.

Kimliklendirmeleri yapılamayan naaşların, 24 saatlik bekleme süresinin ardından DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alındıktan sonra defnedildiği kaydedildi.
  • kaptan memo  (10.02.23 11:26:21) 
zaten örnek alıp, teşhis yapıp öyle defnediyorlar


  • paintov  (10.02.23 12:10:39) 
Ya biraz komplo teorisi gibi, kötümser bir görüş olarak;
Şuan açıklanan vefat rakamları kimliği belirlenen kişiler ve anlaşılacağı üzere aslında durum en az 10 katı, 20 katı kadar vahim. Kimlik belirleme işini şuan ilk önceliğe koymamış olabilirler. Yani bilerek belirlemiyorlar demiyorum ama belirlenmesi içinde ekstra bir şey düşünmüyor, en mantıklı çözümü uygulamıyor olabilirler. Amaç da açıkladıkları ölüm rakamının fırlamasını engellemek vs olabilir.

Sürecin sonunda da ölü şu, yaralı şu diye paylaşırlar belki, kayıp ya da kimliği belirlenemeyen sayısı medya kanalları tarafından 2. Plana atılabilir. Yapılmaz diyemiyorum.
  • zimbirik  (10.02.23 12:11:01) 
@kaptan memo
insallah dediginiz dogrudur ama cocuguna hallenen, yillardir alinan vergilerle cadir ya da hilte almayi bile becerememis bu insanlarin dna ornegi toplayip bir de onu usulune uygun sartlarda saklayabilmesi bana hayal gibi geldi acikcasi. umarim dediginiz dogrudur, cunku bu dunyada sevdiginin bedeninin nerede oldugunu bilmemekten kotu cok az sey var.

  • kassiopeia  (10.02.23 13:40:55) 
twitter.com

fotoğraf ve kayıt maalesef bu durumda yapılacak mantıklı şey
  • freebird5406_2  (10.02.23 15:09:20) 
Fotoğraf çekiliyor zaten. Bu depreme özel bir şey değil. Soma maden kazasında da yapılmıştı. Sayı da veriliyor. Zaten yapılan şeyleri yazmışsınız. Gördüğünüz görüntüleri incelemek gerekiyor. Künye olabilir hepsinde.


  • dissendium  (10.02.23 15:18:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.