[]

Ev kiralamadan önce binanın sağlamlığıyla ilgili bir şey

İsteniyor mu yoksa dışı güzelmiş içi güzrlmiş diyip tutuluyor mu? Ya da istense de bunu hemen verrvilecek ev sahibi var mı ki?




 
'Deprem yönetmeliğine uygun' ilanıyla satışa sunulan yeni apartman çökmüşken, seni nasıl bir belge tatmin eder ki?


  • Mirket  (09.02.23 23:42:06) 
binayı şartnameye aykırı üreten adam
binanın sağlam olduğuna dair sahte belge göstermeyi 100 kat kolay yapar.

ahlaksızlık , hukuksuzluk, tek adam rejimi olan bir ülkede hiçbir belgenin/sözün hükmü yoktur
  • aslindasorunumpsikolojik  (09.02.23 23:51:46) 
Direk denetim firmalarına parasını verip yaptırabileceğiniz beton testleri varmış. Şu flood'da görmüştüm. twitter.com

Bunun yanında müteahhitten zemin etüd raporu da istenebilir. Belki doğrudan raporu çıkaran jeoloji mühendisleri odasına da başvurup ilgili arazi için raporun bir kopyası alınabiliyordur ama emin değilim. Sorup öğrenmek lazım
  • otonomo  (09.02.23 23:57:12 ~ 23:58:51) 
Hayır sadece 2000 sonrası mı yapılmış ona bakıyor çoğu kişi (ve İBB'nin yayınladığı zemin raporu var aratırsan çıkar) Çoğu yerde de yanlış söylüyorlar mesela 20 yıllık dediği bina "yea 26-27 yıl önce yapılmış galiba" çıkıyor.

Ben yıllardır emlakçıların paralarını hakedebilmeleri için apartmanın ve evin artı eksilerini rapor halinde sunmaları lazım diyorum ama bunu yaptıracak güç ancak devlet. Mesela aynı evi yıllar içinde farklı kişilere genelde aynı emlakçı veriyor, evdeki sıkıntıları apartmandaki sorunları takip edip raporlasın. Benim tavanım aktı mesela geçen, apartmanda çoğu kişinin başına gelen bir boru problemi olduğunu yeni öğrendim. Bunların online vs. bir yerde kayıtlı olması lazım arabaların tramer geçmişi gibi.

Daha ciddi zemin ve betonla-demirle ilgili şeyleri de belli yıllarda inceletmek zorunlu olmalı mühendisler bilir artık onu. Bina ilk yapıldığında, sonra her 10-20 yılda vs. neyse artık.
  • nhk ni youkosu  (09.02.23 23:58:10 ~ 23:59:25) 
residans ise statigini hangi firmanin yaptigina bakmak lazim.
normal apartman ise yapacak pek birsey yok..

  • cooperr  (10.02.23 00:00:01) 
İşte sıkıntı burda. Normalde devlet/belediye iskan veriyorsa bunun testini yapmış, depreme dayanıklı olduğunu söylemiş olması gerekiyor. Şimdi diyolar ki ev alacağınız zaman depreme dayanıklı mı bakın, ölçümlerini yaptırın vs. Yahu kim ev alırken pazardan elma alır gibi bir evi gidip alıp geliyor ki? Süreçte belki onlarca ev geziliyor, olacak gibi olan üç dört ev olmuyor en son bir ev alınıyor. Şimdi her evden deprem raporu mu istesin ev alacak insanlar? Hadi belki büyük şirketlerin projelerinden alınacaksa olabilir bu ama onun dışında emlakçıyla ev gezmeli türde ev alımında bu imkansız geliyor bana.

O yüzden cevap: bilemeyiz maalesef. Normalde 2000 sonrası evler iyidir deprem yönetmeliğine göre diyorduk ama bu depremle onun da yalan olduğunu öğrendik. Bugün twitterda takip ettiğim bir inşaat mühendisi; 2000-2010 arası denetimler sıkıydı, o ara yapılan binalar daha güvenilir. Son üç beş yılda imar affı olsun denetimsizlikler olsun yine yapı kalitesi düştü dedi. O yüzden sıfır ev yerine 15 yıllık ev bakılabilir belki
  • nundu  (10.02.23 00:02:30) 
yeni binalar için semtine bakarım genelde iyi semtlerde fiyat yüksek olduğu için kaçak daha az olası. ikinci kriter evin iç malzeme detayı örneğin kapılar, pencereler, mutfak gibi. burda kaliteli güzel malzeme kullanılmışsa yapının geri kalanının da öyle olduğunu varsayarım. aslında en sağlam yol binada yaşayanlarla, yöneticiyle konuşmak.

bir de eskiden altında banka şubesi olan binaların daha güvenilir olduğu gibi bir algı vardı. ne kadar doğru bilmyorum.
  • orpheus  (10.02.23 02:57:39) 
beton testinin de hiç bir anlamı olmadığını anladım ben, de ki kaliteli betondan yapıldı yeterli demir kullanıldı vs, statiği hesaplayan adam 7 değil de 6 şiddetine göre hesapladıysa yine bir işe yaramıyor, 90 saniye değil 40 saniyelik sallantıya göre hesap yaptıysa yine yaramıyor, yani binaın statik hesabını bilmek tüm yapım sürecine şahit olmak dışına kesin emin olmak mümkün değil gibi gerçekten. hiç bir belgenin hükmü yok bu kadar vicdansız insanların elinde. yapılabilecek tek şey az katlı binalara sağlam zeminli semtlere yönelmek..


  • sipsiyah  (10.02.23 19:35:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.