[]

Rönesans rezidans

Bunun nasıl o şekilde yıkıldığını açıklayabilecek bi mühendis mimar arkadaş var mı ?




 
bina bir bütün halinde devrilmis. simdiden bir sebep söylemek zor ama zemin iyilestirme yapilmadigi durumlarda bu tarz devrilmeler oluyor.


  • ben de  (09.02.23 18:04:21) 
3 yıldır Rönesans'ta oturuyordum. Hala inanamıyorum. Şehir dışından gelen insanlar, yabancılar, sporcular, doktor, öğretmen gibi insanlar orada oturuyordu çünkü yepyeni binaydı. Güvenliydi. Gördüğüm kadarıyla eski evler gibi katların arası ezilmemiş, temelden kaynaklı bir mühendislik hatası var gibi gözüküyor. Ama o kadar devasa bir yapı ki Çin Seddi diye şakasını yapıyordum hep. İçinde hala canlı insanların olduğu söyleniyor, termal kamera tespit ediyor. Gerçekten çok merak ediyorum tam olarak neden yıkıldığını. Hala inanamıyorum canlı olduğumuza.


  • hadi ya la  (09.02.23 18:57:58) 
bir bilgim yok ama geçenlerde deprem dalgasının binaya paralel veya dik gelmesiyle ilgili açıklama yapan biri olmuştu. (sanırım ekşi'de okudum)

Fayın tipine bakmadan tasarlanmış olup tüm güç devirecek şekilde gelmiş olabilir. Tam tersi ince kısmına gelse hiçbir şey olmayacaktı belki de.(ama arsa bu şekildedir vs.)

ben binayı bilmiyordum baktım şöyleymiş:
i01.sozcucdn.com
i01.sozcucdn.com
  • nhk ni youkosu  (09.02.23 19:05:14) 
Çökme olmadan bir bütün olarak devrilen binalar için zemin sıvılaşması var diyorlar haberlerde gördüğüm kadarıyla.


  • dissendium  (09.02.23 19:27:07) 
o isten mimarlar anlamaz.
buyuk ihtimal zemin sivislasmasi kaynakli.

  • turbo sadık  (09.02.23 19:33:23) 
Fotolardan birşey demek zor. Üniversite hocaları daha sonra bu örnekleri toplayıp, hasar tiplerini ve yapılan yanlışları özetleyen raporlar yazarlar, hatta öğrencilere ders diye gösterilir. 99 sonrası böyle olmuştu. Zemin sıvılaşınca temelle birlikte topyekün kayıyor, devriliyor. Burada sanki yapı zemin kattan kopmuş gibi tıpkı makasla kesilmiş gibi.. ilk aklıma gelen binanın kısa yönde ki deprem kuvvetini alan yeterli perde elemanı olmaması. Nhk nin eklediği fotoda Bodrum kat full perde duvar. Diğer ihtimalde binada sıfır kotu altı ve üstünde aşırı rijitlik farkı olması ve deprem yükünün yapıda dağılmak yerine zemin kat birleşimdeki perdelerde yoğunlaşması. Zemin katın bodrum ile birleşimi zayıf tasarlanmış veya kötü inşaa edilmiş de olabilir.


  • ya volna  (09.02.23 19:54:09) 
binanın bu şekilde devrilmesi olduğu yere çökmesine göre daha mı avantajlı? merak ettim... normalde alt katlardakiler zor kurtulur ama burada alt kattakilere pek birşey olmaz gibi sanki? hiçbir dairenin üstünde onlarca katın tonlarca yükü yok daha az enkaz altındalar sanki? kurtulanların oranı çöken binalara kıyasla daha yüksek mi şimdiye kadar?


  • konetsu  (09.02.23 20:16:57) 
yikim genelde tek sebeple gerceklesmiyor, coklu sebepleri oluyor.
benim tahminlerim:

1 - deprem yanal bir yuk, bina salinim yaparken zeminde bir tarafin yuku artiyor, bir tarafinki azaliyor, hatta sifirlanabiliyor. Sifirlandiysa bina yerinden kalkmaya basliyor ve sonunda agirlik merkezinin oldukca yukarda olmasindan dolayi devrilebiliyor. Arabalardaki geyik testi gibi diyebiliriz. Manevra sirasinda bir tekerlek yerden kalkarsa ve arac yuksekse, taklaya gelebiliyorsun. Bunu engellemenin yolu genelde kazik cakmak ama bu binada kazik sistemi var mi bilmiyorum.

2- Uzun suren buyuk depremlerde binalar rezonansa girebilir. O da su demek, bina sallamaya basladiginda genelde depremin tersi yonde hareket ediyor, ama zaman uzadikca haraket yonu depremin yonuyle esitleniyor. O zaman depremin etkisi katlanarak artiyor. Bina rezonansa girmis olabilir.

Vs...
  • cooperr  (09.02.23 20:33:32) 
Ekşi'den bir yorum:

Depremde çöken bina, inşaat kalitesinin düşük olmasından kaynaklanmıyordu. İnternette yer alan inşaat süreci fotoğraflarından, binanın boşluklu çekirdekli olduğu, desteklemek için çok sayıda kiriş ve çerçeve kullanıldığı ve kolonların mükemmele yakın yerleştirildiği görülebilir. Beton dökümü düzgün bir şekilde yapılmış ve kalıp işçiliği iyiydi.

Ancak, zemin etüdü ve tasarımında bir hata olduğu ve otoparkın ve sosyal alanın tabanının sıvılaşarak binanın buraya doğru eğilmesine neden olduğu görülüyor. Bu da temelin zayıf zemine batmasına ve binanın da onunla birlikte eğilmesine neden oldu. Kolonlar üzerindeki yukarı doğru çekme kuvveti dikkate alınmamış ve binanın eğildiği taraftaki kolonlar kırılırken, diğer taraftaki kolonlar sağlam kalmıştır.

Görünüşe göre ana zayıf nokta, binanın uzun yekpare bir yapı olması, düzgün bir şekilde ayrılmaması ve girişte zayıf bir zemin oluşturan nispeten uzun kolonlara sahip olmasıydı. Kısmen sıvılaşmış zemin ile yumuşak zeminin birleşimi yapının çökmesine neden olmuştur.

Sonuç olarak, bina zemin etüdü ve tasarımındaki bir hata nedeniyle çökmüş, temelin zayıf zemine batmasına ve binanın eğilmesine neden olmuş, yapının kendisi de düzgün bir şekilde ayrılmamış, zayıf bir zemine ve nihai çökmeye yol açmıştır.
  • hadi ya la  (09.02.23 21:26:25 ~ 21:26:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.