[]

İstanbul'da kaç yaşında binada oturuyorsunuz? Güvende hissediyor musunuz?

Soru başlıkta.

"Binanızda güvende hissediyor musunuz?" kısmı, beklenen büyük İstanbul depremine dair tabii.


 
3 yıllık ama çok güvende hissetmiyorum sanki. "depreme dayanıklı bina"lara bek inanmamaya başladım bu depremden sonra.


  • nothing in my way  (08.02.23 22:14:44) 
Aşağı yukarı 3 yıllık bina.

Müteahhit binayı bitirmeden kaçtığı için daire sahipleri olarak kendi dairemizi tamamlayıp öyle girdik eve.
Böyle birinin attığı temele de güvenim sıfır tabii ki.
Geçenlerde sabah olan depremde de hep bu geldi aklıma. Uzun zamandır en büyük korkum beklenen büyük İstanbul depremi.
  • mutekebbir  (08.02.23 22:46:31) 
30 yıllık. Güvende hissediyorum. Birkaç yıl içinde kentsel dönüşürse daha güvende hissederim tabii ki.


  • nawar  (08.02.23 23:01:03) 
50 yıllık güvende hissetmiyorum


  • ebeş  (08.02.23 23:15:38) 
Bina sanırım 4-5 yaşında. Duvarlar kağıt gibi, afedersiniz yan daire tuvalette yelleniyor onu bile duyuyorum, hesap edin. Dere yatağı üzerine yapmıslar burayı, sonradan öğrendik. İlk depremde yerle bir olacaktır. Bir de bir değerli bir değerli bu mezarlıklar, yere göğe sığdırılamıyor.


  • huzurlarinizda huzursuzluk  (09.02.23 00:20:58) 
ben uzaktayim ama annem ve kardesim 10 sene once yapilmis bir evde yasiyor, hic guvenmiyorum... perdelerin takildigi kornisler dusuyor, pimapenler dogru duzgun kapanmiyor, kapi barfix cubugu takinca yanlara dogru genisledi. belli ki her seyin en ucuzunu kullanmislar. nasil guveneyim?


  • supergirl  (09.02.23 00:36:54 ~ 00:37:22) 
ailem kentsel donusumle yeniledi.
eski bina 50 senelikti ama duzgun bir yapiydi.
yeni bina 3 yasinda ama yamuk yumuk, is bilmez dangalak bir kuyumcu tarafindan yapildi, herifin ilk muteahhitlik deneyimiydi.

guven olarak eskisi/yenisi arasinda bir fark yok. En ust katta olduklari icin cokse bile icinden cikarlar diye umuyorum.
  • cooperr  (09.02.23 03:58:40) 
Maalesef son depremden gördük ki yönetmelik falan değil uygulama sıkıntılı.

dünkü fatih altaylı "birebir" programını izleyin. Orada deprem derneği başkanı vardı, ilk defa gördüm ama çok saygın bir mühendismiş.

şöyle bir örnek verdi, sen en iyi malzemeyi de hazırlasan oradaki ustaya da çok iş düşüyor. hadi büyük inşaatlarda şantiyede onlarca mühendis var. Ama mahalle arası apartmanda kaç mühendis var işin başında?

en iyi betonu getiriyorsun, binaya dökülürken harcı çok yoğun yavaş akıyor iş hızlansın diye oradaki kalfa sulandırmak istiyor betonu diye anlattı adam. Kağıt üstünde malzeme 1. sınıf, ama uygulayan adam üşeniyor diye malzemenin canına okuyormuş.

Ya da beton döküldükten sonra sulanması gerekiyor, adam onu layıkıyla yapmıyor ya da göz kararı yapıyor.

Gibi gibi...

Bunu da hani kötü niyetle yapmıyor, maalesef bizde bu işler sistemli bir eğitimle değil usta çırak ilişkisiyle öğretiliyor. Adam ustasından ne gördüyse, ne anladıysa onu uyguluyor. Adamı istediğin kadar uyar, "ben böyle 50 tane ev yaptım hiçbir şey olmadı" diyor.

Yani anladığım konu sadece müteahhit ile bitmiyor. Adam kendisi bir mühendis olmasına rağmen 4 senelik inşaat mühendisliği bitiren direkt imza yetkisi kazanıyor bu olamaz olmamalı dedi.

İnşaattaki ustaların kalfaların sertifikasyonu, mesleki eğitimi falan kaç kişi bunlarlauğraşıyor?

Şimdi gitsen bir müteahhite son yaptığın 10 inşaatta temeli kim döktü, betonu hangi usta döktü diye sor kaydı var mıdır acaba?

Programı izledikten sonra benim anladığım şu an tamamen bir şansa dönüyor bu iş.

yetki sorumluluk ve güvence herkese makul ölçüde dağıtılmalı.

Şey de yanlış, mesela sadece imza yetkisi olan adamın üstüne atılması her şeyin. O da bozuk bir sistem.

Şantiyeye giren çıkan kalıpçısından mimarına, projeye bakan onaylayan her yetkilinin sorumluluk ve yeterlilik şartları belirlenirse net çizgilerle o zaman bir güven ortamı olur.
  • anten  (09.02.23 15:01:54 ~ 15:22:59) 
5 senelik ev. Taşınmadan önce binanın planlarına bakıp dükkan içlerini gezmiştik kolon kesildi mi diye. O yüzden rahattık ama artık rahat hissetmiyorum.


  • jazzabel  (09.02.23 16:07:19) 
25 yıllık yüksek bir bina.
1998 deprem yönetmeliğine göre yapılmış.

güvende hissetmek zor, orta diyelim çok daha kötü yerler var istanbulda.
  • nuisance  (09.02.23 16:48:19) 
1995 senesinde başladın 1997 senesinde bitti. Psikoloji olarak güvende hissetmiyorum apartmandan bağımsız.


  • put it in your appropriate place  (09.02.23 18:52:23) 
25 yıllık ama tünel kalıp kooperatif binası. Müteahhit işi değil. Zemin kayalık. Yönetim İTÜ'den bilirkişiler getirtip incelem yaptırmıştı sağlam raporu verdiler. Evde güvende hissediyorum evet ama ne zaman ve nerede yakalancagimiz belli değil. Bu ülkede kimse güvende değil.


  • old possum  (09.02.23 19:38:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.