[]

İstanbul'da deprem açısından yüksek riskli bölgelerdeki yeni binalar?

Başlıktaki "yeni"den kastım, 99 depreminden sonra yapılmış, yani 99'un o darbesini yememiş olan yapılar diyeyim.

İstanbul'da deprem açısından yüksek riskli bölgelerdeki 99'dan sonra sağlam ve hakkıyla yapılmış binaların, beklenen İstanbul depreminde yıkılma olasılığı ne düzeylerdedir acaba? Bölge riskli olsa da bina sağlamsa güvenli hissedebilir miyiz? Bu konuda bilgi, fikir sahibi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.


 
Depremin büyüklüğüne bağlı abi biraz da bu. Yani yapanlar 7 şiddetine dayanıklı bina yapar ona göre malzeme kullanır ama 7,8 büyüklüğünde deprem olursa nasıl kurtulacak ki. ha İstanbul'da maks. 8 büyüklüğünde deprem olur da sen 8,5'a dayanabilecek bina yaparsın o zaman bi şey olmaz.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (08.02.23 15:08:14) 
en iyi yapılan bile depremin merkezine göre rezonans vb. ters durumlara göre yıkılabiliyormuş galiba.

Fakat 2007 sonrası düzgün yapılan bir bina genelde dayanır diyorlar. Zaten amaç ilk depremde çökmemesi, gerekirse ağır hasar alıp yine senin kaçabilmen. İkinci 7 üzeri olursa (geçen olduğu gibi) o çok ekstrem bir durum.
  • nhk ni youkosu  (08.02.23 15:30:39) 
bu depremde şunu gördük; yeni bir site yapılıyor 3 bina var. 2 bina sağlam kalıyor ama 3. bina yıkılıyor.

bulunduğu konuma/toprağa/temele, yapılırken kullanılan malzemeden çalınıp çalınmamasına, binada ikamet edenlerin/iş merkezlerinin kolonları yıktırmalarına göre vesaire değişiyor. o kadar çok etken var ki.

yıkılmaz dersin yıkılır, yıkılır dersin yıkılmaz. ben artık tamamen şans meselesi olduğuna inanıyorum.

ha bir de evin yıkılmaz ama işte olursun çalıştığın iş yeri yıkılır, seyahatte olursun kaldığın otel yıkılır, bir yakınının evinde olursun onun evi yıkılır…
  • deartheodosia  (08.02.23 15:52:21) 
Parayı kıyıp mühendisliğe önem verdiğin sürece istediğin yere istediğin binayı dikebilirsin. Binayı, fayın (özellikle yanal atımlı) ortasından geçeceği şekilde yapmadığın sürece sorun yaşamazsın.

2020'de yapılan çeliğinde ucuza katılmış, belediyesine rüşvet verildiği için denetlenmemiş, işçiliği kötü, mühendisi boş üniversitelerin birinden mezun olan vasıfsız eleman olan binanın yıkılma ihtimali 1990 yılında, bu konulara dikkat edilerek bilinçli kişiler ile tecrübeli mimar ve mühendisler tarafından yapılan binaya göre çok daha yüksek.
  • nawar  (08.02.23 16:47:09) 
2018den sonra deprem bölgesi harıtaşandırması değişti. Yapının koordinatlarını girince deprem riski şak diye çıkıyor. 2018 öncesinde, birinci, ikinci gibi deprem risk sınıflandırması yapılıyordu. Yani 2018 sonrasında küçük alan kaplayan bir mahalle yanda köyün deprem riski bağlı şehirden fazlaysa dikkate alınmaya başladı. Bu açıdan 2018 öncesi yapılanlar riskli mi yani derseniz- pek sayılmaz..
gelelim hangi şiddette depreme dayanacağı: deprem risk haritaları tam da bunun için hazırlanıyor. 7-8 gibi güçlü deprem oluşturabilecek bir bölgenin risk haritasında çıkan değer de buna uyumlu oluyor.
Deprem yönetmeliği bina hasar alsın ama içinden insan çıkabilsin der. Tabii rafineri ya da hastane gibi yerler de şartlar çok sıkı.
99 sonrası deprem yönemliğine uygun projeşendirilmiş ve düzgünce yapılmış bina yerle bir olmaz.
İkinci konu zeminin durumu, bunun içinde sondaj yapılır, laboratuvar testleri ile zeminin ne kadar kuvvet taşıyacağı hesaplanır. Yanyana iki bina yıkılıyorsa sorun ya projelendirme de ya da yapım aşamasında.
Dikkat edilecek konular bununla sınırlı değil; yapı dayanımlı için daha kapsayıcı bakmak lazım, dere yatağında bir evi ne kadar güzlü yaparsan fark etmez, temel altındaki toprak binayı ve temeli beraberinde sürükleyip öteler. Maalesef İstanbul’da dere yatağında bir sürü ev var.
Diğer bir konu ise, deprem anında zeminin normalden farklı davranıp davranmaması, bu bir sır değil ama dikkatlı gözle fark edilir ve önlenebilir fakat ilave masraftır. 99 depreminde yerin içine giren binalar buna bir örnek.
Özetin özeti: içiniz rahat değilse, yapının projelerini yapan firmaya bakın. Tr de projelendirme yanlışı pek olmaz. Sonra müteahhit firmaya bakın. Kiracısınız ve bunlara bakacak durumunuz yok; yapı basit be sade görünmeli yani kolon kiriş sistemi sade, her kiriş bir kolonu tutan şekilde olmalı. Kiriş kirişe binmesin, ya da çok az olsun. En iyi otopark ve bodrum katdan anlarsınız.
  • ya volna  (08.02.23 17:36:51) 
99 ve öncesi yapılan binalar yıkılacak.

99-07 arası yapılan binalar öncesi ile aynı yönetilmeliğe göre yapıldı. Tek artısı depremden sonra insanların korkudan bir miktar daha işine önem verip yapması olabilir. Bence riskliler, muhtemelen yıkılırlar.

2007 den sonra projelendirilen ve 2008ve sonrası biten binalar kağıt üzerinde yıkılmaz.

Normal şartlarda bina inşa edileceği zemine göre projelendirilir. Bölge ve zemin yapısına göre, bölgenin deprem potansiyeline göre boyutlandırılır. O bölgede gerçekleşebilecek en büyük depremin bir tık büyüğü olması durumunda bile kolon kiriş birleşimlerinde çatlaklar olabilir, duvarlar yıkılabilir ancak bina asla yıkılamaz. Hesaplama buna göre yapılır.

Öldüren deprem de değil, bina da değil. Öldüren sürece haksız kazanç saglamak isteyen şerefsizlerdir. Malzemeden çalar, projeyi kopyala - yapıştır yapar. Denetçiye para verir vs vs.
  • yercekimini kendine ceken adam  (08.02.23 21:39:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.