[]

peki bundan sonra ne yapmalıyız? İstanbul hasarlı binalarla ilgili

Kaç gündür şunu düşünüyorum.
Teyzemin oturduğu bina 99 da aşırı hasar görmüştü, zaten fakir bir semt kimse taşınmadı, ama muhtemelen yıkılacak en ufak depremde.

Bunun gibi orada 10 tane bina biliyorum.

Ne yapılacak bu gibi binalar için? Devletten ümidim yok,
1. sorum; ücretle bir ekip getirsem mesela ben karşılasam ne kadar tutar bilen var mı bina etüdü?
2. sorum; diyelim oturulmaz belgesi aldım, o insanlar nerede oturacak vs. buna çözüm getirilir mi sizce?

sizce hızlı İstanbul çözümleri alınır mı?

 
Bir iki aya kadar unutucaz maalesef, hadi 5-6 ay olsun. Umursamazlık genlerimizde var sanırım.

Planlanan raporlarda 500 bin hasar alması beklenen bina var İstanbul'da, bunların 50 bin tanesi yıkıma uğrayacak yazıyor.

Deprem bir doğa olayı, mutlaka olacak, ama dua edelim de yazın olsun, 7 şiddetini geçmesin, gündüz olsun.

Allah korusun, Allah böyle bir acıyı ülkemize tekrar yaşatmasın.

1. En az 10 bin lira tutar, en son 5 bine yaptırmıştım sene 2019.

2. Oturulamaz belgesi alınıp, tapuya şerh düşülüp, hala içinde yaşanan bir sürü bina var.

Devlet ya da belediye size bir olanak sunmuyor, "binanız çürük yıkıp tekrar yaptırın" diyor.

Hiç bir olanak sunmuyor derken, inşaat ve yıkım için gerekli harçları vergileri vs almıyor.
  • John Bloor  (08.02.23 14:48:35) 
Para toplayarak veya aidatlara gore bir uzman getirilerek kontrol ettirilebilir. Binada bilen veya tanidigi olan da olabilir. Toplanti yapilip hemen konusulabilir hemen. Bina da onemli, zemin yapisi da. Ikisi de arastirilabilir. Ayrintili sorularina tam cevap veremiyorum maalesef.

Devletten umidim yok demissin ama su link yararli:
www.csb.gov.tr

not: tabii ben bir vatandasin ne yapabilecegini soyledim. tabii ki de, genel anlamda, sehir/devlet neyse sehri/ulkeyi depreme gore yapilandirmali, denetlemeli, kurul olusturmali vs.

not2: simdi konu hasarli bina oldugu icin yazmamistim ama roket adam da yazmis zaten en mantiklisini. en iyi/hizli cozum guvenli bir binaya veya sehre tasinmak. tabii herkes icin de o kadar kolay degil. mustakil ev de dusunulebilir.
  • ermanen  (08.02.23 15:02:19 ~ 15:36:08) 
Öncelikle, bence, bütün şehri yeniden inşa edip mesela Tokyo kadar depreme dayanıklı hale getirilmediği sürece ülkenin işi çok zor. Yani mesela siz olası bir depreme, dayanıklı bir binada yakalanıp herhangi bir hasar almadan kurtulabilirsiniz. Ancak İstanbul'un mevcut yapısı ve ölçeği düşünüldüğünde, devletin buraya herhangi bir kaynak yettirebilmesi mümkün değil. Bakın nüfusu görece küçük olan şehirlerde bile bu kadar büyük organizasyon sorunları ve insan kaynağı eksikleri varken, bizzat o kaynakların bulunduğu şehirde deprem yaşandığında, dolayısıyla belki o kaynaklarının bir çoğunun kullanılamaz hale geldiği bir ortamda kim nasıl temel ihtiyaçlara ulaşacak, organize olacak, tedaviye erişecek...

Öyle semtler var ki yukardan baktığınızda bir tane boş alan göremiyorsunuz. Yani evi yıkılmayıp da kurtulan insanların kaçabileceği bir boşluk yok.
  • salihdt  (08.02.23 15:12:28) 
haklısınız fakat durumlar böyle diye oturup ölmeyi mi bekleyelim?

10 bin lira ciddi bir para umarım bu işi uyguna yapanlar türer bu durumdan sonra, en azından oturulmaz belgesi alınırsa herkes bunu bilerek oturacak bundan fazla bir şey yapamam zaten, maneviyi geçtim öyle bir maddi gücüm yok yani. o insanlarda zar zor geçinirken bu masraflarla kirada baska bir yerde oturmaya adım atamaz.
  • hopp  (08.02.23 15:23:25) 
o belgeyi alınca ev sahipleri "120m2 evimi 80m2'lik yeni evle değişmem, hem o arada kaç yıl nerede kalacağım" kavgasına tutuşuyor bildiğim kadarıyla.

2002-2010 arası ekonomi tıkırında giderken yapılmayan şey bu ekonomiyle hiç yapılamaz. Ek olarak Türk insanı çok kaderci, herkes kulağının üstüne yatıp bekleyecek bence. Sadece sen ben yeni yapılmış evlere çıkabilirsek çıkacağız (ben geçen yıl 7 yıllık bi binaya geçtim İstanbul'da yaşadığım en yeni bina bu şu an)
  • nhk ni youkosu  (08.02.23 15:28:05) 
Devletten, ülkeden bir şey beklemeyin zaten. İstanbul gibi bir yerde milyonlarca konutun yenilenmesi imkansız.

Binaya test falan da yaptırmakla uğraşmayın, test yaptırsan çürük çıksa bile evdeki herkesin bir şekilde ikna olması gerekiyor kentsel dönüşüm için. (bkz: #115038124)

Ev sahibiyseniz hızlıca satıp, depreme dayanıklı olduğu düşünülen bir konuta taşının. Kiracıysanız zaten taşının. Onun dışında yapılabilecek hiç bir şey yok.Kafa yormayın, o evlerden bir an önce kurtulun yapabileceğiniz en iyi ve mantıklı şey bu.
  • roket adam  (08.02.23 15:30:10 ~ 15:30:27) 
sorun şu, teyzemin oturdugu binaya o getirdi herkesi, ona güvenerek oturdular eski komşusu müteahhiti oldugu için. adam ortada yok zaten ama teyzeme de bir tepki olusuyor haliyle. eğer çözümü olan olursa ben de yardımcı olmak istiyorum elimden geldiğince


  • hopp  (08.02.23 15:34:20) 
Üstad sen kendini, teyzeni kurtar, gerisi kendi düşünsün. Müteahhitin bile sorumluluk almadığı yerde sizin kitlesel bir hareket beklentiniz olmamalı zaten. Boşu boşuna gerginlik yaratırsınız kendinize.

Şimdi kendi cebinden karot testi yaptırtsan, çat diye bina çürük çıksa başınıza neler gelir düşünebiliyor musunuz? Yolladığım entry'i okumanı ve ibret almanı tavsiye ederim :)
  • roket adam  (08.02.23 15:36:33) 
apartmanlarda fikir birliği sağlanamıyor, insanlar evlerini boşaltıp kiraya çıkacak maddi gelire sahip olamıyor, yenilendiğinde evlerinden daha küçük eve sahip olmak istemiyorlar vs vs.

ayrıca yeni yapılacak evin olası depremi atlatacağı konusu kesin mi? yeni yapılan binalar da bakıyorsun sanki kumdan yapılmış gibi çöküyor.
  • deartheodosia  (08.02.23 15:56:12) 
İstanbul'un birinci derece deprem bölgesinde muhtemelen ilk depremde yıkılmasına kesin olarak bakılan bir evde kiracayım.
Bunu bile bile burada oturmamın nedeni tamamen ekonomik sebepler, yöneticiye dedim ''bu evler biliyorsunuz sıkıntılı kentsel dönüşüm vs neden yapmıyorsunuz, evi yıkçaklar, üstüne cepten para vericez, onun da üstüne kiraya çıkıp bir de tonla kira parası vericez, o kadar param olsa sence burda oturur muyum?'' dedi.

1. Soruna cevabım yok
2. Soruna, cevabım oturulmaz belgesi alınsa bile devlet bi yardımda bulunmadığı için oturmaya devam edecekler.
  • ebeş  (08.02.23 21:44:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.