[]

Enkaz temizlemede neden vakum sistemi kullanılmıyor?

Dün bir ankazda gönüllüydük, ellerimizle çimento tozu ve taş toprağı ellerimizle kovalara doldurup temizlemeye çalıştık gördüğüm kadarıyla tek kullanılan yöntem de bu, bu moloz temizlenmeden de büyük parçalar temizlenemiyor.

Aklıma Köpüklü Sular belgeselinde altın avcılarının kullandığı vakum sistemi geldi kalın bir hortumla kum, kaya, çakıl ne varsa emiyor sistem yeter ki hortumdan geçecek kadar küçük olsun parçalar.

Bu enkaz temizleme işinde neden böyle bir sistem kullanılmıyor? onlarca adam enkazın üstünden iki-üç saatte 5cm azaltamadık bu yöntemle halbuki böyle bir sistem kullanılsa 50 tane adamın yapacağı işi 1 saatte yaparsın, böyle bir sistemin kullanılmamasını gerektirecek bir neden var mı?

 
Mühendis değilim, okuduğum izlediğim kadarıyla yorum yapıyorum. Enkazın altında canlı kalan vardır umuduyla çalışılıyor enkazda, sizin o küçük parçalar elektrikli süpürgeyle çekilmiş gibi fırlarkwn üstlerindek beton tabakası, demirler vs bir insanın üstüne inebilir, hayatta kalmasını sağlayan ufacık boş alan elinden alınabilir.


  • kobuzchu kiz  (07.02.23 23:51:35) 
@kobuzchu kiz, temizlik üstten yapılıyor, üst kısımdaki toz toprak temizlene temizlene alta doğru iniliyor, dediğin parçalar altta canlı olan birine fırlamaz ki, zaten üst kısımdaki tozu toprağı temizleyip sonra büyük parçaları vinçle kaldırılmaya hazır hale getiriyorsun.


  • solo  (07.02.23 23:56:34) 
Kullanılmaması için bir neden yok hocam. Mantıklı da olabilir. Şu aşamada işinizi kolaylaştıracak her şeyi kullanabilirsiniz.

Dediğiniz özellikte bir aletin de belki arama kurtarma için özelleşmiş versiyonları da vardır.

Ama aynı şekilde daha hızlı sonuca gidilecek aletler var. Siz insan gücü kullandığınız için önce temizlemek zorundasınız ama koca beton blokları iten, kaldıran, destekleyen, demirleri kesen aletler var. Onlara sahip arama kurtarma ekipleri; vinç, kepçe ya da bahsettiğiniz alete ihtiyaç duymuyor.
  • nickini vermek istemeyen uye  (08.02.23 01:40:07) 
elektrik olmadigindandir elektrik olsa zaten catir cutur bilinen aletlerle ilerlerler diye dusunuyorum.


  • turbo sadık  (08.02.23 01:51:29) 
enkazi temizlerken cok dikkatli olmak lazim, insaatin ve binanın yikilma tarzinin durumuma göre, dikkatsizce hareket ettirdigin bir parca diger parcalari hareket ettiriyor, o da enkaz altindakilerin hayatını tehlikeye atiyor.


  • tadellesever  (08.02.23 02:42:28) 
Dediğiniz cihaz baya geniş bir hortumla, tadilat ya da inşaat alanından molozu vakumlayan sistem sanırım. Baya geniş bir hortumu var, video bulur atarım şimdi.

Ama bu sistem sadece molozu vakumlar, büyük taş ve beton parçalarını çekemez.

Deprem enkazında büyük beton parçaları var, hatta demirden ayrılmamış parçalar var. Vakumun işe yarayacağını sanmam.

www.youtube.com
  • John Bloor  (08.02.23 10:33:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.