[]

Deprem yönetmeliği

oturduğumuz yerlerin deprem yönetmeliğine uygunluğunu, zemininin nasıl bir zemin üzerine inşa edildiğini (kaya,toprak,kum vs) kontrol edebileceğimiz bir yer var mı ? nereden öğrenebiliriz? İnşaat mühendisleri başta olmak üzere bilgisi olanlar yardımcı olursa çok mutlu olurum




 
Bağlı bulunduğunuz belediyeye gidip, imar müdürlüğünde yapınızın projesini, onaylarını ve yapı denetim raporlarını ve de inşaat sırasında beton ve çelikten alınan numunelerin sonuçlarını görebilirsiniz.

Binanız ne zaman inşa edilmiş? 1999 öncesi ise bunları bulamayacağınız gibi, o zamanlar üretilen neredeyse hiç bir binanın beklenen depremlere karşı dayanıklı olmadığı kesin gibi.
  • John Bloor  (06.02.23 16:54:56) 
binanizin yapim yilini biliyorsaniz o günkü yönetmeliklere bakarak hangi yüklere hesaplandigini ögrenebilirsiniz.

yenilenen yönetmeliklerde deprem yükleri genellikle artirildigi icin eger eski bir binada oturuyorsaniz binaniz yapim yili yönetmeliklerie göre yapilmis bile olsa günümüzdeki güvenlik sartlarini karsilamamasi cok olasi.

eger yukaridaki gibi bir durumdaysaniz binaniz -amiyane tabirle- depreme karsi 1-0 geride gibi düsünebilirsiniz. yukaridaki arkadasin dedigi gibi malzeme örnekleri ve planlara bir insaat mühendisinin bakmasini saglayip statik/dinamik analiz yaptirabilirsiniz.

alabileceginiz en büyük önlem imkanlar dahilinde yeni ve modern bir binada oturmak.

bunun harici genel olarak bakilabilecek birkac nokta daha var:

- planda düzensizlik var mi? her katta birbirine dik yeterince duvar var mi?
- düseyde düzensizlik var mi? katlar arasinda duvar yerleri degisiyor mu?
- zemin katta dükkan var mi? varsa birbirine dik duvarlar var mi yoksa bir yöne sadece kolonlar mi var?
- bina yamacta mi yapilmis? kot farki var mi?
- dösemeler betonarme mi yoksa ahsap mi?
- zemin kat yüksekligi digerlerinden bariz fazla mi?
  • ben de  (06.02.23 22:38:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.