[]

Türkiye'de ev kiralama avrupa gibi olur mu?

Şimdi malum Türkiye'de şu popi olan tahliye taahhütnamesi var ama benim tahminim eninde sonunda bu kalkacak kiralama için. Kendi düşüncem tabi.

Bu noktada Türkiye avrupa gibi olur mu? Örnek ben kiralamak için şu belgeleri sunmak zorundayım;
Gelirim kiranin 3 katı olmalı, olmazsa ev sahibi genelde reddeder.
3 aylık maaş bordrosu
Geçen yılın vergi beyannamesi
Ev sahibinden aldığım son üç aylık kira ödenmiştir belgesi
Sirketimden alacağım kontratim hakkında belge

Sebebi? Aynı Türkiye'deki gibi kiracilar yasa ile korunur, kışın evden çıkarmak yasaktir ve dava vs iki sene sürer. Buna ek olarak bir normal kiralik eve bir kiradan fazla depozito istemek yasaktır haliyle zarar verilse yeterli olmaz
Ev sahipleri bu kuralları bildiği için ve bile bile risk alip sonra aglamamak için çok titizdirler. Hatta bunu bilip kiralık ev yatırımı yapmayan insan çok var. Çünkü çok riskli.

Türkiye'de gelir mi bu? Çünkü bu böyle gitmez yer gök dava dolu.

 
sanmiyorum zira turkiye'de surekli cok katli ev yapiliyor. arz sonsuz. avrupa ise plancilik alikskanliklari, yerel politik sebeplerden vs cok kisitlayici. "Gelirin kiranin 3 katı olmalı, yoksa reddediyorum" diyen ev sahibi talebin cok oldugu bir yerde degilse aylarca ev bos sekilde kiraci arayabilir cunku kiracilarin secenegi cok.


  • hot potato  (04.02.23 23:45:38 ~ 05.02.23 00:00:12) 
kiracilar kirasini odeyemiyorsa bu kiracinin geliri az diye mi saniyorsun? maasin kiranin 3 kati oldugunu beyan etmediler diye mi :D
ev sahipleri turkiyede cok gariplesti. cogunun maasi, kendilerini ustun gordukleri kiracilarinin maasindan dusuk o da bir maaslari varsa tabii. yine cogu almis zamaninda cercop bi daire simdi milyonluk dairem var diye 10k'dan kapi aciyor en varos semt bile lol.
o davalar ortadaki firsatciliktan olusmus olabilir mi yani?!
  • Kittie  (04.02.23 23:46:51) 
şu an zaten düzgün ve iyi bir ev tutmak istiyorsan bunların çoğunu yapmanı istiyorlar. bordro, findeks kredi notu, kefil bunlar hep istenen şeyler. ben 2028’de 1+1 tutarken bile bordro ve kefil göstermiştim. kafası çalışan adam işini sağlama alır. çalışmayan da avukatlarla uğraşır maalesef.


  • roket adam  (04.02.23 23:52:41) 
@hot potato; kesinlikle değil. Aylardır boş olan evler gosterebilirim. Genel mantık "öylesine kiraya verecegime boş kalsın". Bizim şu anki ev iki aydır piyasadaydi. Ha kesinlikle çok talep edilen yerler de var.

@roket adam; ben evi buldum, gördüm, kiraladım.

@kittie; yok demek istediğim bu tahliye taahhütnamesi sözde kendini garantiye almak için ama çoğu bunu "seneye çevre kiralar 5 kat artarsa hemen 5 kat istemek için kullanirim" diye istiyor. Bu ortadan kalkinca zaten daha dikkatli olmalari gerekecek.
  • logisticsmanager  (05.02.23 00:06:19) 
adam sana güvenmiş vermiş o zaman. benim çevremdeki kişilerde dediğim gibi çok ince eleyip sık dokuyorlar artık özellikle nispeten daha pahalı evlerde.


  • roket adam  (05.02.23 00:12:35) 
3 kat olayı olursa ev sahibi aleyhine olur çünkü şu an maaşının %40-50'sini kiraya veren çok var. Diğer türlü kimse yüksek kiraları karşılayamaz. (ha bu şekilde yaşam masraflarından kısıyorlar o ayrı)


  • nhk ni youkosu  (05.02.23 01:05:31) 
Kuzey Amerika'da birkac tane ev kiraya veriyorum. Bulundugum yerde kiralik evlerdeki bosluk orani (vacancy rate) 0.6%. Kisacasi ev yok. Enflasyon insaat maliyetlerini cok arttirdigi icin ve arsa fiyatlari yuksek oldugu icin, yeni yapilan evlerin kiralari cok yuksek oluyor. Universiteler ogrencilere kalacak yerinizi ayarlamadan gelmemelerini tavsiye ediyor.

Son zamanlarda isler oyle bir hale geldi ki potansiyel kiracilarr biz istemesek bile bu tur belgeleri gosteriyorlar. Ayrica biz de bir de referans alma olayi var. Yeni ev sahibi mutlaka eski ev sahibi ile gorusup, potansiyel kiracinin kirasini odeyip odemedigini, temiz olup olmadigini soruyor. Eski kira kontratlarini gormek isteyebiliyor.

Ev sahibi ile kiraci arasinda anlasmazlik oldugunda bu sorunlarla ugrasan mahkeme disinda bir kurum var. Tum isler orda goruluyor. Benim bir kez isim dustu. Odeme yapmayan kiracilari bir ay icinde evden cikardim.

Turkiye'deki enflasyon, issizlik, dusuk maaslar kiracilari sistemi istismar etmeye zorlayacak. Kirayi odemeyenler, evden cikmayanlar, eve zarar verenler oldugu surece ev sahipleri de bu sekilde belgeler talep ederek ellerinden geldigince onlemlerini alacaklar. Bence Turkiye cok fantastik bir yer yasa disi cek senet tahsilati yapanlar gibi yasa disi kiraci cikarma timi gibi olusumlar bile tureyebilir.
  • thetruenorthstrongandfree  (05.02.23 02:08:04) 
Kaç ay önce deli gibi ev arıyordum, şansa şahane bir ev bulup kiralamıştım. Gerçi hayatım tersi mers oldu şimdi şehir değiştirdim ama olsun. Buralarda bile kısmi şekilde öyl. Bi kere ev bulamadık. Bulduklarımız ise; Yahu ev sahipleri deli gibi belge istiyor, kefil evliyse kefilin eşini bile istiyor ki onların bile işi gücü maaşları sorgulandı. Çalışma kağıdına kadar istendi. Yani bir ev görüp, “evet bunu beğendim. Tutuyorum, tu tu yoo rum,tttuuttum” demek kalkmıştı. Sen tüm bilgileri veriyorsun seçenekler arasındaki en iyi işe güce gelire kariyere sahip olana veriliyor. Şirketi bile inceleyeni vardı. Bazı lokasyonlarda böyle demek. Saçmalık ama. Kariyeri ve maaşı ve gelecek iş durumu şahane bile olsa ev sahiplerini mahveden dolu insan var.


  • halboyle  (05.02.23 02:20:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.