[]

Aort anevrizması ameliyat riski nedir? (By pass sonrası)

Arkadaşlar, özellikle de doktor arkadaşlar şimdiden teşekkür ederim.

Babam 71 yaşında. Yaklaşık 15 yıl öncesinden bypass hikayesi var. Ve maalesef aort anevrizması oluştuğunu öğrendik. Tam 6 cm olmuş. Ve çok acil ameliyat olması gerekiyormuş. İlaçlı tomografi de yapıldı ve teşhis kesinleşti. Her an ölebilir, çok hızlı bir şekilde ameliyat olması gerekiyor dedi doktorlar. Fakat yaşı ve bypass geçmişi nedeniyle dokuların muhtemelen birbirine yapışmış olduğunu ve ameliyatın çok riskli olduğunu söylediler. Hem ölüm hem de felç ihtimali oldukça yüksek bir ameliyatmış. Diğer hastalardan 5-10 kat daha yüksek bir riskten söz ediliyor.

Anlayacağınız göz göre göre ölüme gitmek gibi bir şey. Babamı kaybetmek istemiyorum. Bu ameliyatı bypass geçmişi olduğu halde geçiren birileri var mı? Ne yapmalıyız veya alternatif bir tedavi yöntemi yok mudur? Hiç ameliyat olunmasa bu şekilde ne kadar daha yaşanabilir veya acaba ne kadar süredir babam bu şekilde yaşıyor olabilir.

Kısacası gerek doktor, gerek hasta ve hasta yakınları dostlarım lütfen bana tavsiyelerde bulunun. Çok çaresiz ve zor durumdayım.

 
öncelikle geçmiş olsun. neredeyse aynı şartlardaki bir hasta yakını olarak yardımcı olmaya çalışayım. aramızdaki tek fark iki ameliyat arasındaki süre.

babam 16 yıl önce 2007 yılında, 72 yaşındayken şubat ayında bypass ameliyatı oldu, nisan ayında aort anevrizması ameliyatı oldu. ultrasonda aort anevrizması tespit edildi, hızlı şekilde ameliyat dediler, tomografi çekildi, anjiyo yapıldı, anjiyoda kalbin durumu daha acil görüldüğü için aort anevrizması diye yattığımız hastanade bypass ameliyatına aldılar. onun iyileşmesini 2 ay bekledikten sonra da tekrar yatıp aort anevrizması ameliyatı oldu.

sizin bypass aameliyatınızın üzerinden uzun süre geçmiş. anevrizmanın nerede olduğunu yazmamışsınız ama genellikle abdominal olur, yani karın bölgesinde oluşur. kalpten epey uzak bir nokta. doku yapışması ne demek anlamadım ama ameliyat yapılacak yer kalbe yakın bir yer değil muhtemelen.

bu ameliyatın iki türü var, biri açık ameliyat, karnı açıp damarın dilate kısmını kesip yeniliyorlar. bir de kapalı ameliyat var, kasıktan anjiyo yapar gibi girip damarın içine greft yerleştiriyorlar.

babam kapalı ameliyat geçirdi. aynı anjiyo yapar gibi kasıktan girerek aort damarının içinde bir stent-greft yerleştirdiler. yani şişmiş kısmı çıkarmadılar. orijinal damar içindeki greftle şişmiş şekilde aynen duruyor. 2007 yılında çok yeni bir teknolojiydi sanırım ameliyata 40 kişi falan girdi izlemeye, başka hastanelerden asistanlar geldi, kameralar kuruldu. geçen 16 yılda yaygınlaşmıştır diye tahmin ediyorum.

doktorunuza danışıp kapalı ameliyat seçeneklerini değerlendirin.

babam hala yaşıyor bu arada. 87 yaşında. 3 ay önce çekilen tomografisinde şöyle yazıyor ilgili kısım için: "Abdominal aortta infrarenal düzeyden her iki iliak artere uzanım gösteren en geniş yerinde 81x73 mm genişliğe ulaşan fuziform tarzda anevrizmatik dilatasyon ve bu düzeyde endovasküler yolla yerleşitirilmiş her iki iliak artere uzanım gösteren patent konumda aortik stent-greft izlenmiştir. Endolik izlenmedi. Abdominal aortadan çıkan ana dallar patenttir."
  • kibritsuyu  (02.02.23 08:22:05 ~ 08:24:47) 
www.amerikanhastanesi.org

Kesinlikle haldun hocadan fikir alin derim. Amerikadan ameliyata haldun hocaya gelenleri gordum, kalp cerrahisinde dunyada sayilidir.

Amerikan hastanesi cok pahalidir ama en azindan fikrini alin, orada ameliyat yaptirmasaniz da fikri cok onemlidir
  • oscar  (02.02.23 11:00:47) 
Ben doktor değilim, aort anevrizması tedavi yöntemlerine de çok hakim değilim ama sizin, "bu şekilde ne kadar yaşar" sorunuz dikkatimi çekti. Ondan uyarayım dedim. Dedem aort anevrizmasından dolayı vefat etti. Anezrizma, hele ki 6cm genişliğinde bir anevrizma, saatli bomba gibidir. Yarın da patlayabilir, 3 sene sonra da... Bu sebeple, lütfen hızlı davranın...

Bahsettikleri yapışma, daha önceden açık ameliyat geçirdiği için, dokularda oluşabilecek yapışmalardır. Anevrizma ameliyatlarını coil le kapalı olarak da yapıyorlar. Onu da bir araştırın.
  • PhoenixRising  (02.02.23 16:10:39) 
Endovasküler yöntemle ilgili bir makale:
tgkdc.dergisi.org

  • PhoenixRising  (02.02.23 16:17:20) 
Eğer şartlar uygunsa araştırmanız gereken şey : (bkz: EVAR). Açık cerrahiye göre erken dönem mortalitesi çok çok daha düşük. Güvenli bir yöntem.

Tartışalacak bir durumu yok. 6cm= kesinlikle tedavi.
Ek yardım istersen pm at
  • ceycey e  (11.02.23 00:07:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.