[]

rübik küp çözümü

arkadaşlar benim oğlan 11 yaşında, 5. sınıfa gidiyor. sınıfta bir arkadaşı var, epey de yakın arkadaş. çocuk 2x2 rübik küpü 5 saniyede, 3x3 küpü 15-20 saniyede şakır şakır çözüyor. nasıl yapıyosun bana da öğret diyorum, anlatıyor anlamıyorum birinci katman, ikinci katman, algoritma falan. youtube açıyorum, izliyorum, yine anlamıyorum, yok artı yapıcan, şu parçayı buraya getiricen, lan getiricem tamam da nasıl, onu getirirken öteki getirdiğim bozuluyor. bu bebeler şöyle bir göz atıp şakır şukur çözüyorlar. var bir yolu, anlatıyorlar, kesinlikle anlamıyorum.

benimki de özendi, yılbaşı hediyesi olarak pro'ların kullandığı kolay dönen küplerden istedi, dedim bak ama çalışıp öğreneceksin, tamam dedi. şakır şakır hızlı kullanmayı öğrenmiş de çözme kısmı hala yok.

telefona küp çözme uygulaması yükledim, küpün renklerini giriyorsun, ne tarafını nereye çevireceğini gösterip çözdürüyor ve hakikaten zırt diye çözülüyor. çevirirken gelen parçalar bir mantığa oturuyor mu diye inceleye inceleye yaptım, yine anlamadım.

nedir abi bunun yolu? youtube'daki küp çözme videolarını önermeyin. yani önerin de o hep izlediklerimi söylemeyin, benim kafa onlara basmıyor.

nedir bu işin püf noktası?

 
algoritma denen şey bu işte, sana bakan yeşili diğer yüze geçirmenin bir algoritması var, çözen çocuk bunları öğrenmiş


  • freebird5406_2  (31.01.23 14:47:21) 
youtube'da size kolay gelen bir video ile başlamalısınız genelde önce aşağıda + yapılır sonra sırayla renkler oturtulur


  • edaddy  (31.01.23 14:56:17) 
ya işte anlatması kolay. çocuk da algoritması var diyor, gerisini anlatmıyor. videolar alt taraf artı yapılır, sonra ötekiler oturtulur diyor, alt tarafı artı yapıyon, diğerlerini oturtayım derken alt taraf da bozuluyor.

telefondaki uygulamayla çözerken hiçbir yeri artı martı olmuyor, demek ki artı yapmadan da oluyor.

bir türlü kafam basmıyor.
  • kibritsuyu  (31.01.23 15:08:37 ~ 15:19:31) 
Valla benimki de 5. sınıftan beri şakır şakır çözüyor. Ben de anlayamıyorum. Eşim de çözüyor, bende tık yok. Sağ beyin-sol beyin kısmı diye avutuyorum kendimi.
Bu arada zeki olmakla övünürdüm hep, hem sayısal hem sözel anlamda akademik yönden hayli başarılıydım. Ühüüh yaşlanmakla ilgisi yoktur di mi?

  • SiyamkedisiZorro  (31.01.23 15:13:47) 
Bunu izledin mi?

www.youtube.com
  • dede korkut  (31.01.23 15:52:38) 
valla ben ezberlemistim. hala daha elime alsam yaparim ama 15-20 saniye bayaa iyiymis. o kadar hizli yapabiliyorsa helal olsun.

yani algoritma filan okey de 3x3 degil 4x4 verseler bir yerden kopya cekmeden yapabilir miyim bilmem.

cocuga 4x4 olanlari alin bari kendini gelistirsin. bunun manyaklari var, gozleri bagli yapan, uc tanesini havada cevirirken bir yandan cozen... cita cok yuksek :D
  • supergirl  (01.02.23 00:07:54 ~ 00:08:41) 
öncelikle çözümler için youtube'da bir sürü çözüm algortamaları var :)

örnek : www.youtube.com

ayrıca aşağıdaki linkte küpün renklerini girdiğinizde sizin yerinize çözer. www.grubiks.com
  • altinci nesil caylak  (01.02.23 09:11:13) 
işte mesele de orda. değişik algoritmaları var. artı yapıyorsun, kenarları köşeleri yerleştiriyorsun, tek katman bitiyor, sonra ikinci katmanı, üçüncü katmanı yapıyorsun tek tek.

bu linkte mesela artı yapmıyor, değişik bir algoritma kullanıyor.

ama benim yerime çözen linktekine bakıyorum, 19 hamlede çözüyor, izlediğim kadarıyla da artıyla papatyayla uğraşmıyor, herhangi bir algoritma kullanmayıp yapay zeka ile çözüyor. rekortmenlerin de kafası böyle çalışıyor sanki.
  • kibritsuyu  (01.02.23 10:56:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.