[]

2. el taşıt kredisi ile araç alma

Herkese merhaba,

bu konuda ziyadesiyle tecrübesiz biri olarak, bankadan alacağım aracın %50'si kadar kredim onaylandı, ancak banka bu parayı bana vermiyor. Araç sahibi ile bankaya gidip satışı yapınca parayı vereceğini söylüyor, bu bana açıkçası çok saçma geldi, araç sahibi kavacıkta ben beylükdüzündeyim, adam ile yarın için kavacık'ta buluşmak için sözleşmiştik oysa, adama ben beylikdüzüne gel nasıl diyeyim? Üstelik adam başka bir şehirde de olabilirdi. bu işin normalde prosedürünü gerçekten bilen birileri beni bu konuda aydınlatabilirse, ona göre yarın sabah banka ile konuşup bu durumu çözmem gerekiyor.

Birkaç arkadaş bankadan yazı almamın yeterli olacağını bu yazı ile notere gidip, aracı üzerimize alıp, daha sonra adamın parasını ödeyeceğimizi söylüyor. Bana biri böyle dese dolandırıcı zannederdim, belki de tecrübesizliğimden ötürü ama adamın aracını alıp sonra parasını ödemek dışında seçeneğim yok mu cidden?

Teşekkürler şimdiden, tikler olabildiğince hızlı gelecek.

 
Bankanın detaylı bilgi vermiş olması gerekirdi. Kredili araç almadım ancak ev alırken ev bizim oldu sonra o belgeyi bankaya ilettik sonrasında banka parayı satıcı hesabına gönderdi.


  • yercekimini kendine ceken adam  (30.01.23 19:31:25) 
Merhaba, aslında bu alıcıyı korumak için gibi gelmişti bana. Bizde de aynısı oldu, banka size “satıştan sonra şu miktarda parayı şu iban numarasına göndereceğiz” diyor, ruhsat size geçince ve siz o ruhsatı bankaya sununca da parayı aktarıyor. Bankanın o kağıdı bir çeşit taahhütname. Ama satıcının bankaya gitmesine gerek olmadı bizde.


  • giovanne  (30.01.23 21:03:48) 
Evet hemen geçmiyor saticinij hesabina. Satici teminat niteliginde bir kagit aliyor, daha sonra banka onun hesabina parayı aktarıyor.
Herkes yanasmak istemiyor bu sisteme zaten. Yani adam ben kendi paranla alıyorsan al, tasit kredisi falan ben bilmem diyebilir.

  • stavro  (30.01.23 22:02:32) 
Noterden alışverişi yapıp bankaya ruhsatın fotosunu atınca banka adamın hesabına parayı gönderiyor. Bizde böyle oldu. Adamın bankaya gelmesine gerek yok.


  • epitaf  (30.01.23 23:09:38) 
Yukarıdaki cevaplara ek olarak, en kötü ihtimal sizin şubeye gitmeye gerek olmadan, noterin yakınındaki bir şubeden halledilebilir de bu işler.

Satıcı ile alıcının aynı bankada (başka şube olsa da) hesapları olması işi çok hızlandırır.
  • John Bloor  (31.01.23 10:57:32) 
Önce süreci açıklayalım; Taşıt kredileri alacağın taşıta rehin konmasını gerektirir. Bireysel kredilere göre tutarı yüksek ve faizi düşük olan bir kredidir dolayısıyla teminat alınmasını gerektirir. Konut kredilerinde de süreç benzerdir. Taşıt-konut kredilerinde kullandığın kredi şahsi hesabına geçmez, satıcının hesabına ve satış işlemi gerçekleştikten SONRA geçilir. Süreç böyledir.

Şöyle düşün, diyelim ki araç alacağım diye bankaya gittin, kredi senin hesabına pat diye geçti, o tutarla araç alacağının bir kesinliği yok ve belki 1M TL kredi kullandın. Banka herhangi bir teminat almadan yüklü kredi verdi ve bireysel kredi limitlerinin de çok üstünde kredi kullandırdı, bu yapılamaz.

Ya da tam noterden devir öncesinde bu tutar satıcının hesabına geçti, diyelim ki devir esnasında aracın üzerinde bir rehin, satışa engel bir durum, borç vb. çıktı ve satış gerçekleşmedi. Bu durumda ne olacak? Banka krediyi satıcının hesabına geçti ve devri yapamadınız. Sen borçlandın ancak aracı üzerine alamadın :) Böyle daha mı sağlıklı oldu, hayır. Taşıt kredisi süreci bu gibi sorunların önüne geçer.

Biriniz şehir dışında da olsanız mutlaka bir noterde buluşmanız gerekecek. Bankada kredi işlemin onaylandıysa ilgili yazıyı al, notere giderken peşinatını satıcının hesabına geç (mobil bankacılık limitlerine dikkat et), noterde devir işlemini gerçekleştirin, sonra bankaya giderek veya telefonla alım-satım işleminin tamamlandığını belirttiğinde kalan (kredi) tutarı satıcının hesabına geçecektir.

Noterde satış tutarının ne olduğunu ve parayı teslim edip etmediğini sana soracaklar. Peşinatı satıcının hesabına yolladığını, kalan tutarı bankadan kredi olarak aldığını ve devir sonrasında satıcının hesabına geçeceğini söylersin ve bankadan aldığın belgeyi noter yetkilisine gösterirsin.

Dolandırıcılık söz konusu değil bankalar orada her zaman güvenilir 3. parti konumundadır. Ben de krediyle araç aldım bu şekilde ilerledi. Tersine işin içinde nakit para ve elden alışveriş varsa sorun her zaman çıkabilir. Banka arada ise her türlü dolandırıcılığın önüne geçiyor.

Ufak bir noktayı da belirteyim, ben İş Bankası'ndan taşıt kredisi kullandığımda devirden sonra krediyi satıcının hesabına geçmeden önce banka kasko ve trafik sigortasını yapmamı da zorunlu tutmuştu. Telefondan veya bir laptop bilgisayardan farklı sigorta şirketlerinden teklif alacak şekilde hazır olmanı da öneririm çünkü mecburen Anadolu Sigorta'dan baya yüksek tutarlara yaptırmak zorunda kalmıştım.
  • Lethe  (31.01.23 10:58:41 ~ 11:08:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.