[]

kilo verememek - hiit

herkese selamlar sevgiler
2 aydır spor salonuna gidiyorum, yememe dikkat ve vücudum biraz toparlamasına rağmen malesef kilo veremiyorum.

hiit'e başlamak istiyorum ama bu nane için programı nasıl yapmalıyız? kaç dk koşu kaç dk dinlenme olmalı gibi cevaplarınıza ihtiyacım var

 
parka gidiyorsun abi açık havada kulağına takıyorsun sana koştuğunu yürüdüğünü unutturacak bir podcast. koşabildiğin kadar koşuyorsun. sonra dinlenene kadar yürüyorsun. koş yürü koş yürü. iraden yettiği kadar debelen ama 1 saati geçirme. illa ki YAĞ ERİTEN MÜKEMMEL ORANLAR vardır 3dk koş 72 saniye dinlen gibi ama koşmak zıplamak zaten zor bi de saate mi bakalım. sonra sonra bakarsın. kesintisiz 500 1000 metre koşabilir hale gelsen zayıflarsın zaten. ben mesela parkın ağaç güneş durumuna göre hava soğuksa güneşlerde yürüyorum gölgelerde koşuyorum sıcaksa tam tersi. ya da yukarı yokuş varsa orda yürüyorum kalanında koşuyorum vs. fikrimi beğenmeyenlere saygılar. benim sporum kolaylık sporu.


  • baba553  (30.01.23 17:59:34) 
Koşarak hiit yaparak ya da başka bi şey yaparak kilo veremezsin, kilo kaybı=kalori açığı.

Daha önce aynı sorulara cevap verdiğim için kopyala yapıştır yapacam nedenlerini:

"Kardiyo yaparken harcasan harcasan 200-250 kalori harcarsın bu kalorinin de kaynağı %80 karbonhidratlar olur çünkü vücut hareket halindeyken enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan karşılar. Yağ kaybının tek yolu kalori açığı vererek vücudun o açığı kapatmak için depo yağları harcamasıdır çünkü vücut dinlenik haldeyken enerjinin büyük bir kısmını yağdan karşılar çünkü yağ oksidasyonunu için oksijene ihtiyaç vardır, kardiyo gibi yüksek yoğunluklu egzersizlerde ise oksijene ihtiyaç yoktur çünkü karbonhidratlar oksijen olmadan da atp'ye/enerjiye dönüştürülebilir. Kardiyo ile neden yağ yakılamayacağının cevabı bu. O nedenle sen diyet yapacaksın, kalori açığına etkisi olsun diye de haftada bikaç kardiyo güzel olur ama ben kas korunumu için çok fazla kardiyoyu önermiyorum bikaç direnç lastiğiyle kas uyarımı yapmak daha etkili olur.
  • Kaleci Saçlı Forvet  (30.01.23 18:00:43 ~ 18:03:16) 
kilo kaybı=kalori açığı diyetisyen bilgisidir. yani elinizdeki tek şey diyet listesiyse evet kilo kaybı=kalori açığı. ama hormonlar var bir sürü. aynı adamın koşmuş hali ile koşmamış halini kıyaslarsak dinlenik halde harcadıkları enerji aynı olabilir mi? metabolizma hızları aynı olabilir mi? salgıladıkları stress hormonları "cinsiyel" hormonları aynı olur mu?


  • baba553  (30.01.23 18:12:50) 
Aynı olmaz tabii, uzun süreli ya da yüksek yoğunluklu kardiyoların testosteron seviyesini düşürdüğü ispatlanmış bir bilgi :)


  • Kaleci Saçlı Forvet  (30.01.23 18:18:04) 
sıfır profesyonel bilgi olarak kendi tecrübemi yazabilirim. sağlıklı ya da yanlış yaptığım şeyler olabilir ama ben açık havada bu şekilde koşarak 5-6 ay içinde 15 kilo verdim ve uzun yıllar da geri almadım.

sitede spor salonu olduğu halde parkuru tercih ettim. parkurda olan metre işaretlerine göre spor geçmişi olmayan biri de olarak 150 metre koşu 150 metre yürüyüş ile hafif olarak başladım. bir süre sonra 200 e 200 gibi arttırarak devam ettim kendi kondüsyon durumuma göre. haftanın her günü yaklaşık 1 saat bunu yaptım. çok yorgunken daha kısa süreler, iyi iken daha uzun süreler şeklinde.

bunu yaparken de sağlıklı beslenmeye geçtim, paketli gıdalardan unlu mamüllerden uzak durup her akşam protein ve salata tükettim. spor yapmayan biri olduğum için ilk günlerde yoğun kramplar yaşadım. bunun için de muz ve meyve tüketmeye başladım. her koşu öncesinde ısınma esneme sonrasında soğuma hareketlerimi de ihmal etmedim. sonrasında spor salonunda çalışmaya başladığımda yağ oranım oldukça düşmüş durumdaydı. gerçek sporcular profesyoneller daha iyi bilir tabi ama ben çok faydasını gördüm.
  • hypathia  (30.01.23 18:24:33) 
Dostum, spor ve diyeti birlikte yaptığım halde kilo veremiyorum düşüncesi tam bir yanılgı.

Elimizde şöyle bir fotoğraf var.
gucvefitness.com

Eğer sağlam spor yapıyorsan yağ kaybedip kas kazanıyorsundur. Kas yağdan daha ağır olduğu için kilo kaybetmeden şekilleniyorsundur.

Yani sağlam spor yapıyorsan artık kilona değil vücut yağ oranına odaklanman lazım.

Hiit konusuna gelince, kaç dakika ne yaptığın önemli değil, maksimum nabzınla ilgili.

220 den yaşını çıkar. Bunun %80 ini al.

30-60 dakika arası nabzını bu %80 e çıkar.
30 saniye dinlen ve bunu iki defa yap.

Öncesinde ısınmayı. Sonrasında soğumayı ihmal etme.

Kalbinin çok sağlam olduğundan emin olmadan sakın yapma.

Kadın kişisiysen diye de şu fotoğraf var.
scontent.fadb3-1.fna.fbcdn.net
  • Mirket  (30.01.23 18:38:04 ~ 18:41:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.