[]

Tasarımcı ve yazılımcılar için dijital toplulukları

Merhabalar,

Tasarımcılar, yazılımcılar ve freelance potansiyeli yüksek iş gruplarının takıldığı ,birbirlerine sorular sorup ne bileyim iş pasladıkları falan forum, facebook grubu, instagram profili, web sitesi ya da aklıma gelmeyen dijital mecralar topluluklar var mıdır bidiğiniz?

Bildiklerinizi yazabilirseniz sevinirim.

upwork, bioluk gibi sitelerden bahsetmiyorum, çünkü onlar topluluk olmaktan önce ticari kaygısı olan aracı platformlar. Benim esas ilgilendiğim birbiriyle bilgi paylaşımında bulunan topluluklar.

 
tasarımcılar ile yazılımcılar bambaşka dünyadalar ikisi farklı şeyler, evet bir arada kullanıyoruz ama bu demek değildir ki aynı şeylere önem veriyoruz ve aynı şeyleri istiyoruz.

fikirleri olan insanlar bir araya gelsin istiyorsunuz anladığım kadarı ile, onlar birbirlerini zamanla buluyorlar, etkinlikler, discord kanalları, irc, internet forumları, halihazırda mevcut organizasyon ve dernekler aracılığı ile.

kendilerine ait ayrı ayrı fikirleri olan insanlar bir araya geldiğinde bir şeyler yapamazlar kolay kolay her iki tarafında ego'su var, herkes kendi fikrinin daha güzel olacağına, tutacağına inanıyor aksi halde birilerini aramazlardı zaten tutmaz bu derlerdi.

fikri olan insanlar o fikri paylaşacakları kişileri değil, o fikri kendileri adına gerçekleştirecek kişiler arıyor onu da bedavaya arıyor.


bilgi paylaşan topluluklar ise daha kapalılar, örneğin bir yazılımcı olarak bir tasarımcı ile paylaşabileceğim yardımcı olabileceğim alanlar o kadar sınırlı ki, bir tasarımcının da bana verebileceği şeyler sınırlı. birbirlerine verebilecekleri ise çok şey var.

yerel gruplarla başlayıp daha genele doğru giden bir şemsiye var.
  • selam  (30.01.23 13:48:14 ~ 13:51:25) 
Cevabınız için teşekkür ederim. Sanırım soruyu düzgün sormayı becerememişim. Aslında isteğim tasarımcıların ve yazılımcıların beraber takıldıkları yerler değil, ayrı ayrı her bir iş grubunun oluşturdukları topluluklara ulaşmak istiyorum. Muhtemelen tasarımcıların da hep bir arada oldukları topluluklar yoktur çünkü onlar da kendi aralarında çok dallanıp budaklanıyorlar. Aydınlatma tasarımcısıyla bir motion artist ya da grafik tasarımcı aynı yerde kolay kolay bulunmazlar gibime geliyor.

Ben sadece bildiğiniz/üyesi olduğunuz ya da arada takip etiğiniz topluluklar var mı varsa hangileri bunları öğrenmek istiyorum.
  • cedric tweedledee  (30.01.23 14:02:10) 
Tam istediğiniz gibi olmasa da herkes alanındaki Reddit sublarını takip ediyordur herhalde.


  • michael_knight  (30.01.23 16:25:18) 
heh şimdi daha iyi anladım.

yazılımcı olarak;

* siteler;
hacker news (günde en az 5 defa kontrol ederim)
product hunt (ayda bir iki falan)
slash dot


* email grupları
ilgilendiğim yazılım dilinin geliştirici ve kullanıcı grupları, örn python, go-nuts, pyist, jetty, jetty-dev, python-dev

kullandığım araçlar, takip ettiğim kütüphaneler vb.
linux email listeleri, cassandra, cassandra-dev, postgresql-dev, postgresql-users vs.


* anında haberleşme;
libera.chat
discord serverları

eskiden web işleri ile uğraşırken html, css, js email listeleri ile çalışma gruplarının listeleri.


bunun dışında tasarım olarak bişi yapmadım, şimdilerde biraz blender, biraz fusion 360 öğrenmeye çalışıyorum, discord ve telegram gruplarına üyeyim.

şimdiler de hemen herşey slack ve discord üzerinde gidiyormuş gibi geliyor.

birde diğer dernek ve oluşumlar var.
LKD, pardus (eskiden tabii, çok eskiden), hacker space, alternatif bilişim, biçda vs.
  • selam  (30.01.23 16:55:23 ~ 16:58:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.