[]

Ülkeyi terk etmek

Böyle sorunca tabii ki havada kalmış bir durum fakat, öz eleştiri yapmak gerekirse her konuda ortalama kalmış biriyim. Elimde mülk satışlarından 2-2.5 milyon tlye yakın para geçecek. 100-120k euro para yapıyor. Tabii ki ahım şahım bir para değil fakat sizce avrupada, amerikada ya da avustralya gibi ülkelerde bir hayat kurulur mu?

Yazılımla ilgili bölüm okuyup bir çok iş başvurusunda bulunmama rağmen hep yedek olarak kaldım. Almadılar özetle ve işsiz kaldım.

Soru şu: mesleğinizle alakalı bir iş yapmadan bu 100k euro elinizde olsa hangi ülkede ne iş yaparak hayat kurardınız? Ya da mesleğiniz orada olmayacaksa gitmeye bile yeltenmez miydiniz?

 
hangi vizeyle gideceksin? 100k ile yatirimci vizesi alamazsin. oraya gidip is kurabilmek icin legal olman lazim. veya ise girebilmek icin.

ayrica o paranin bir kismi ile ilk gittiginde yasam giderlerini karsilaman gerekecek. ayda $2k da ona ayir.

bana pek oluru var gibi gelmedi.
  • antikadimag  (30.01.23 07:22:03) 
Pazartesi sabahına ne kadar güzel bir başlangıç. Miami'de Burger King paspaslamaya okeyim ben. Ama İsviçre'de müebbet hapsi bi düşünmem lazım.


  • baba553  (30.01.23 07:33:15) 
Almanya'da egitim neredeyse ücretsiz. Hatta duales studium gibi lisans-master egitimi alirken ayni anda bir sirkette calisip aylik 800-1400 euro arasi gelir elde edebileceginiz bir program da var.

Ben size Türkiye'de b1 seviyesine dek Almanca ögrenmenizi, sonra yüksek ögrenime hazirlik amacli dil kursu vizesiyle ya da sartli kabul alarak Almanya'da dil egitiminize devam etmenizi ve ardindan bir lisans ya da master programindan kabul alarak burada kalmanizi öneririm. Mesleginizi degistirmenize de vesile olabilir.

Bloke hesapta 11 bin euro bulundurmaniz gerekiyor ilk yil icin. Oturum ilk yil icin 6+6, 12 ay olarak veriliyor. Ikinci yil okuldan kabul alip kayit yaptirinca tekrar bir bloke hesap 11 bin euro civari... Memur size 1 yil da oturum verebilir, benim örnegimde oldugu gibi 3 yil da. 2-3 yillik bir oturum izniyle her yil bloke hesabinizi güncelleme zorunlulugunuz da olmaz.

Tam zamanli bir is bulup oturumunuzu ona göre degistirmeniz de mümkün. Yapanlar var, detaylarini arastirmak gerek. Ayrica 5 yil Almanya'da oturumu olana süresiz oturum ve belli sartlari da yerine getiriyorsa vatandaslik verilme durumu vardi en son.
  • chihirovekohaku  (30.01.23 08:54:22 ~ 08:57:35) 
Kurulur.
O paranın yarısına da kurulur. Meslek ne bilmiyorum ama misal bana bugün tedarik zincirinde biri 100 bin Eurom var dese almanya/fransa master derim, dil kursu bir de. Mezun olunca is garanti hatta is secmece.

Misal benim hintli is arkadaşınin çoğu Hintli arkadaşı Fransa'da böyle okudu şu an fransa/almanya calisiyorlar çok iyi firmalarda iyi paralara.

Ha ama sosyoloji okuduysaniz misal, o zaman farklı durum çünkü onlar burada da işsiz.
  • logisticsmanager  (30.01.23 09:50:30) 
Kendim de buna cesaret edemem ama;
Paranın 100 bin liralık kısmını yakmayı göze alarak Güneydoğu Asya'da hayatın ucuz olduğu ülkelerden birinde turistlerin de uğradığı bir yerde kafe-büfe-tostçu veya oraya gidince aklıma gelecek bir işle hayatımı sürdürüp sürdüremeyeceğimi, mutlu olup olamayacağımı denemek isterdim.

  • michael_knight  (30.01.23 12:15:56) 
batı ülkeleri için konuşursam çok fazla deneyimim olmasa da duyduğum kadarıyla çok sağlam bir iş ve banka hesabına sahip değilseniz birçok kişi turist vizesi için bile ret yemeye başlamış. bundan dolayı bahsettiğin rakamlara sahipsen yani banka hesabın şişkin değilse ya da bahsettiğin gibi müthiş yeteneklere sahip değilsen, önceden bir batı ülkesinde hayat kurmak için eğer bir tanıdığın vs. yoksa en düşük itimal olan green card çekilişi trajikomik ama neredeyse en yüksek ihtimal oldu.


  • frankmackey  (30.01.23 12:48:05 ~ 12:48:59) 
elindeki paranın ve kuracağın işin nerede kurulacağının bir önemi yok, becerikli olan biri için dünyanın her yeri bir fırsatlar kapısı.

sen iş kurmayı becerebilecek misin? ellerinde o kadar büyük para olmadan dahi insanlar pek çok iş kurup para kazanabiliyorlar. seni bunları denemekten alıkoyan neydi şimdiye kadar?

kendi ana vatanında kendi kültüründeki, kendi dilindeki insanlarla çalışmamışsın, bambaşka bir ülke ve bambaşka bir dil, kültürde başarılı olacağını düşünüyorsun?

kendi vatanında yedekte kalan biri başka bir ülkede yedeğin yedeği olarak kalır. insanlar birbiri ile anlaşabileceği, ortak değer ve kültüre sahip biri ile çalışmak isterler, eğer ecnebi biri o şirkete geliyor ise orada bulunanlardan daha fazla bilgi ve tecrübeye sahiptirler yada çok ucuzdurlar.

çok ucuz kalırsan ırkçılığa maruz kalırsın, bunlar geliyor ve işlerimizi elimizden alıyor denir. adapte olamazsın.

çok tecrübeye sahip isen zaten yazdığın sorunlarla uğraşmazsın onlar seni davet ederler zaten.

yok eldeki parayı tutarak yaşayacak bir yer lazımsa, toplumun olabildiğince kapalı olduğu bir ülkeye gitmek en mantıklısı, zira o paraya oralarda uzunca bir süre yaşarsın.

açık toplumlarda o para o kadar da büyük bir para değil, iyi bir para tabii orası ayrı. 3-5 sene yeter sana.

kendini geliştirmek senin kendi elinde paraya da ihtiyacın yok bunun için. 6 ay kendine vakit ayırıp kendini geliştirsen zaten her yerde iş bulabilir duruma gelirsin elindeki paraya da dokunmazsın.
  • selam  (30.01.23 13:16:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.