[]

Futbolda rakibinden once mac oynamak Avantaj mi, dezavantaj mi?

Fenerbahce fikstur geregi arka arkaya 5lig + 1kupa maci surekli Galatasaray'dan sonra oynamis olacak. Bu olay avantaj midir, dezavataj midir sizce? Bana dezavantaj gibi geldi cunku rakip yendikce olum kalim macina cikmis oluyorsun extra gerginlik, stres. Baskasi da diyebilir: ne guzel rakibinin sonucunu biliyorsun: daha iyi motive oluyorsun, ona gore aliyorsun sonucunu vs. Belki de fener erken oynayip kazansa, puan farkini 1 olarak goren GS strese girmis olacak, puan kaybedecek ya da fener erken oynasa macin ciddiyetini kavrayamadan puan kaybedecek sonsuz teoriler iste. Peki uzmanlar, profesyoneller ne diyor bu ise? Klopp, Ancelotti, Guardiola, Mourinho gibiler. Once mi oynamak isterler sonra mi? Herhangi bir somut veri, tartisma vs dondu mu bu konuda futbol dunyasinda? Hangisi avantaj?




 
@fatihkkk abi bi seyi de fanatizme kaymadan tartisalim.

Fanatikler Gecen seneki M.city- Liverpool rekabetini dusunsun biri 5 mac arka arkaya erken ya da sonra oynuyor gibi:)
  • freedonia  (29.01.23 23:21:59 ~ 23:22:27) 
ciddi cevap istiyorsan 30 farklı değişken var.

lidersen farklı, takip edensen farklı.
eleme maçıysa farklı, lig maçıysa farklı.
ligin başı veya ortalarıysa farklı, sonlarına doğru farklı.
aynı anda kaç kulvarda oynadığına göre farklı.
evde oynuyorsan farklı deplasmandaysan farklı.

onlarca faktör var. direkt erken oynamak iyi ya da geç oynamak iyi diye net cevap veremeyiz futbol için.
  • fatihkkk  (29.01.23 23:27:24) 
@fatih haklı

diğer faktörler haricinde söylüyorum. Belki bir baskı oluşturabilir evet ama zaten senin bu ligde bir amacın yok mu? Şamp olmak gibi o zaman kazanman gereken maç sayısı ve hangi takımdan puan alman gerektiğini biliyorsundur. Dolayısıyla sen rotanı rakibine göre değil amacına göre oynamalısın diye düşünüyorum. Hatta bazı riskli maçlar bu sebepten daha önemli hale bile gelebilir.
  • respect  (30.01.23 00:17:24) 
Avrupa'da bu muhabbet olmaz, cunku boyle denk gelisler olmaz buna mahal vermezler, fiksturu yaparken bunlar dusunulur. Maksimum biz az dinlendik muhabbeti olur. Fener'in sansizligi camianin kirilgan olmasi dolayisiyla her hafta olmak ya da olmamak meselesine donuyor is. Ha adam itiraz ederse bir sey diyemezsin hakli cunku, ayni sekilde Okan da bir ara sikayet ediyordu mac gunlerinden sene basinda diye hatirliyorum


  • neck_and_neck  (30.01.23 00:26:16 ~ 00:30:23) 
Buyuk hocalara sorsan biz sadece kendi macimiza odaklaniyoruz, baskasinin ne yaptigi bizi ilgilendirmiyor diye politik konusurlar mikrofonun onunde:) Ama kendi maclarini en son oynamak isterler bence. Cunku sonuclar elinde hesabini kitabini ona gore yapiyorsun.


  • speedy  (30.01.23 00:39:23) 
Ben hoca olsam ilk oynamak isterdim. Yani rakip üstünde baskı kurmak her zaman daha iyi. Galatasaray 10 maçtır kazanıyor mesela. İlk oynayıp kazandığında fenerde "Bunlar da hiç kaybetmiycek herhalde" baskısı oluşabilir. Takımlar farklı da olabilir yani. Hatta ilk oynayan kaybetse bile bence kötü etkiler nasılsa kaybettiler diye gereksiz rahatlama olabilir.

Taraftar olarak da takımımın ilk oynadığı haftaları daha çok seviyorum. Beşiktaş kazandı mesela ilk günden, haftasonu boyunca dert tasa olmuyor. Gerçi eskisi kadar da takip etmiyorum, maç sabahında öğreniyorum genelde maç olduğunu. Eskiden haftasonu gelince ulan nolcak diye merak etmeye başladım.

Bi de kişilikle ilgili bazıları hemen olsun bitsin ister bazıları son andaki stresi sever ve iyi yönetir.
  • nundu  (30.01.23 00:44:04) 
aynı fanatizmle @fatihkkk'nın aksini söyleyebilirim. Fenerbahçe geç oynarsa geç oynamak avantaj, erken oynarsa erken oynamak avantaj. Hatta federasyon böyle ayarlardı vs. diye ağlanıyor. Hatta çocuk gibi isim yamultmayacağım. Erden Timur ve Okan Buruk bizzar bu konuda algı yaratmaya çalıştılar. Fenerbahçe sezon başında maçlarını İstanbul'da oynadı diye bile ağlandı. Sonra GS ve algı yönetimi deyince birileri tetikleniyor. Neyse.

Konuya döneceksek değişik faktörler dahil oluyor @fatihkkk'nın ikinci yazdığındaki gibi. Yakından takip eden birinin olması, erken oynarken baskı oluşturuyor. Öte yandan geç oynayan kişi için de erken oynayana sürekli yakın durmak gerektiği için panik yaratıp iyice hata yapmaya sebep olabiliyor. Yani aynı şartlar bile takımlar üstünde farklı etken yaratabiliyor.

Mesela Fenerbahçe için (Fenerbahçeli olarak söylüyorum) her türlü son haftalar baskısı var. Çünkü son haftalarda yakın takip edenlere şampiyonluk kaptırdık. Gerçi son haftalara bırakmadan kaptırıyoruz artık aşflksal. Bir de rakipleri puan kaybettiğinde çoğunlukla puan kaybeder Fenerbahçe. Böyle de bir modumuz var. Kazanan ruhuna dönmemiz gerekiyor. Galatasaray'da var mesela. Leş gibi futbol oynuyor ama puan alıyorlar bir şekilde. Biz iyi oynasak bile ufak hatada bocalıyoruz. Yine de erken oynuyor olmak isterdim. Yakalamaya çalışma baskısı daha yüksek.
  • nawar  (30.01.23 03:37:47) 
Duyurumu hatirladim:) La yeter kac hafta oldu, 9 mu 10 mu? Surekli onden oynatiyorlar GS'yi.


  • freedonia  (02.04.23 00:18:51) 
Avrupa Ligi maçlarımız vardı bizim. O yüzden mecbur öyle oldu. Keşke artık bizi önce oynatsalar. Hatta bu hafta biz önce oynasaydık keşke ama derbileri çoğunlukla pazar akşamına atma geleneği var saçma bir şekilde. Puan farkı azalmışken hem de derbi haftası oynayıp kazansaydık maçı GS üzerinde ciddi baskı olurdu. Şimdi GS kazandıkça o baskı bizim üzerimizde :)


  • nawar  (02.04.23 05:34:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.