[]

Dışsallaştırma

İnsanlar neden yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak psikolojik destek almak yerine üfürükçülere, astrolojiye burçlara, büyücülere, falcılara, yaşam koçlarına gidiyor acaba? eğitimsizlikten mi, gelecekle ilgili haber almak yalanlarla yaşamaktan keyif almaktan mı, gerçek profesyonellerden yardım alıp gerçeklerle yüzleştirilmeye karşı direnç mi yoksa bizim kültürden kalma inançlarımızın baskınlığı mı? yaşam sorumluluğunu alamamaktan mı? Türk insanı dışsallaştırma savunma mekanizmasını neden bu kadar fazla kullanıyor? Diğer toplumlarda da durum buna benzer mi bizde daha mı belirgin?
(Eğlencesine bu gibi şeylerle ilgilenenler hariç, ciddi ciddi inananlar için bu düşüncelerim.)



 
bizim millet yenilikçi değil gelenekçidir. ta eskiden beri hocalar, üfürükçüler, din adamlarına saygı duyulageldiği için, hep böyle devam ediyor.
domuz eti yemeyip içki içmenin sebebi de bu.
diğer toplumlarda, bence aile ve akraba ilişkileri bizdeki gibi baskın olmadığı için insanlar daha özgür ve daha bireysel. isteyen istediğini yapıyor, isteyen istediğine inanıyor gibi. tıpa inanan doktora gidiyor, Allah'a inanan kiliseye gidiyor.
  • etna  (29.01.23 14:45:05) 
Öylesi daha kolay diye bu sorunun en basit cevabı. Şahsen yaşam koçu tercih etmem ama onu diğerleriyle aynı kategoriye koymazdim, Türkiye'deki görünürlüğü öyle olmasa da başka ülkelerde o şekilde işlemiyor yaşam koçu olma ve böyle çalışma durumları.

Kolay dediğim de şöyle: düşman yaratmak her zaman daha kolaydır. en bilinir örneği işte dış güçler vs ile sorunları açıklamak sorumluluktan kaçmak için geniş bir alan açıyor. onun daha minimal hâli de görümcem beni kıskanıyor, ya da sana büyü yapmışlar.

bir de şu tarafı var kanımca, modernizm mistisizmi öldürdü, ama mistisizmin ya da mitolojinin varlığı zaten insanın psikolojik ihtiyaçları ile ilgiliydi. işte o ihtiyaçlar uzun hikâye ama bunu kültürel olarak daha modern/kentli alanda kalmak isteyen spirituelistik şeylerle (yoga meditasyon vb) daha geleneksel tarafta olan da hocadır okuyup ufleyendir buyucudur onlarla gideriyor.
  • encokbenisevinnolur  (29.01.23 14:54:42) 
Tek bir nedeni yok bence, terapiste gitmek sadece Turkiye'de degil, bir cok ulkede hala 'hastalikla' bir degerlendiriliyor, insanlar utaniyor. Millet ne der diye dusunuyor, etiketlenmek istemiyor.

Ayrica, terapi bir sure devam edildiginde sonuc verirken, bir defada sonuc veren 'kolay' yollar daha ilgi cekici oluyor. Hem ekonomik hem psikolojik olarak.

Cogu insan 'disari' ile yasadigi sorunlarin 'icerden kaynaklandigini' ve ancak kendini degistirirse cozulebilecegini bilmiyor, anlamiyor. Baskasini kontrol etmek ya da olaylari kontrol etmek kendini degistirmekten daha cazip ve kolay geliyor.

Onyargi var, insanlarin aklindaki terapi deneyimi ile gercekte olan epey farkli bence. Kendi meslegimden gidecek olursam mesela Turkiye'de avukatligi Amerikan filmlerindeki gibi hayal eden, avukatim dediginizde 'ayyy ezber yapamam ben' ya da 'bana da kucukken avukat ol dediler, cenem cok calisir, cok konusurum' diyen cahil sayisi azimsanmayacak kadar fazla. Dolayisiyla insanlar bu onyargilari kirmak icin caba gostermiyorlar.

Umut kisa sureli yara bandi gorevi goruyor. Zira buyuk bir kisim anksiyeteden ve belirsizlikle bas edememekten muzdarip, bunun da nedenlerinden biri gelecegi bilememek ve kontrol edememek, bu tarz astrologlar, ufurukcular yapay bir kontrol hissi veriyor giden kisiye.

Bence bazi nedenler bunlar.
  • kassiopeia  (29.01.23 16:48:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.