[]

Öğretmen şiddeti

Ekşi Sözlük'teki başlığı görünce 37 yaşında biri olarak eski günlere gittim. eksisozluk.com

O dönemler benim okullarımda da öğretmenler patır kütür vururdu, işkence tadında iğrenç şeyler yapardı öğrencilerine.

Yıl oldu 2023. Eziyet etmeli dövmeyi geçtim de şu an bir öğretmen öğrencisine "hafif tokat" dahi atabiliyor mu? Atıyorsa başına iş geliyor mu, yaptırım alıyor mu? Bilen varsa bilgilendirirse sevinirim.

 
öğrenci şikayetçi olursa "hafif tokat" öğretmen için savunma gerektiren suç konumunda oluyor. Münferit şiddet vakaları mevcut ama dediğiniz yıllara oranla %90 daha az diyebilirim.

Madalyonun diğer yüzüne bakarsak, öğretmen şuan cepheye sürülmüş fakat silahı olmayan bir asker gibi. Öğrencinin herhangi bir olumsuz tavrına öğretmenin yapabileceği bir şey yok. Öğrenciyi sınıftan çıkaramaz, öğrenciye dokunamaz, disiplin dilekçesi yazabilir fakat öğrenci ciddi bir ceza almaz. Yani öğrenci lehine inanılmaz bir serbestlik var şuan okullarda, öğrenciler de bunun farkında. Öğretmeninin bacaklarını çeken öğrenci okuldan atılmadı, sadece okul değişikliği cezası aldı. Öğretmenine bıçak çeken öğrenci 3 gün uzaklaştırma alıp göğsünü gere gere hocasının önünden geçip gitti. Bu gözler bunları gördü maalesef.
  • biravekahve  (27.01.23 19:06:21) 
@biravekahve'nin dediklerine yönelik ekleme yapmadan geçemeyeceğim;
İlkokul öğretmeniyim. 4. sınıf öğrencilerimden bazılarının hoşlarına gitmeyen bir karar verdiğimde "Babama söylerim seni milli eğitime şikâyet eder." tehdidlerine maruz kalmışlığım var.

  • dark-tower  (27.01.23 19:38:24) 
Biz de zamanında dayak yedik, öğretmen ağlaklığını da hiç sevmem ama @biravekahve madalyonun diğer yüzü konusunda haklı. Şu andaki durum bir uçtan diğer uca savrulmuş görüntüsü veriyor. Eskiden öğretmenler de yersiz dayak atıyorlardı ama şu andaki öğrencinin dokunulmaz olması ve öğretmenin savunmasız kalması durumu da hoş değil ve bence bu, çocukların gelişimi açısından da olumsuz bir durum (dayak olmaması değil, disiplin sağlanamıyor olması ve en ufak bir şeyde öğretmenin şikayet edilmesi ve sindirilmesi vb) teşkil ediyor. Tamam dövmesinler tabii ama öğretmenin de sınıf içinde disiplin sağlamada belirli bir dokunulmazlığı olmalı, veli tacizine vs maruz bırakılmamalı diye düşünüyorum.


  • henchman  (27.01.23 19:51:10) 
evet benim de gozlemim benzer.

34 yasinda biri olarak hepimiz dayak yedik ve veliler hic takmazdi. Simdi kultur tamamen farkli. 30-40 yas arasi ebevynler en ufak seye asiri tepki gosteriyor ve boyle garip bir benim cocugum pirens/es her sey mukemmel olmali (aklinca) seklinde geziniyor. Bir arkadasimi instagramdan takip ediyorum. Cocugu ana okulundaydi, su an ilkokulda. Surekli bir tripler bir tripler hikayerlerden. okulda dayagi gectim, verilen yiyecege falan bile asiri kafayi takmalar sunlar bunlar. Yahu oglun dunyanin en vasat cocugu, uyduruk bir hayat yasayip gececek gidecek, sal biraz demiyorum tabi. Ve gozlem yaptigim o nesildeki tum veliler oyle su aralar.

Haliyle ogretmen dayagina da asiri bir takinti var. Ben abartildigini dusunuyorum bu bir. Ikincisi her turlu fiziksel, cinsel, psikolojik siddeti ogrenciler birinine surekli uyguluyor zaten ve onune gecmek imkansiz. Cocugunla ayarli bir sekilde ilgilen, akademik gelisimine odaklan ve gerisini cok abartma... diye dusunuyorum.
  • hot potato  (27.01.23 20:51:18) 
Hafif tokat, yavaşça itme vb kabul edilemez. Bunu çocukluğunda ve yetişkinliğinde düzenli olarak şiddet görmüş biri olarak hem de öğretmen olarak söylüyorum. Bunlar olmadan da disiplin ve saygınlık olur/oluyor.

İşini güzel yapan öğretmen vurmadan veya sövmeden öğrencilerine kendini dinletmeyi başaran ve istediğini yaptırabilen öğretmendir. Tabii ki çocuklar dokunulmaz olacak, ne olacaktı? Şu anda buna uymayan “yaşlı” öğretmenler epey fazla. Hiçbirine de bir şey olmuyor maalesef.
  • ruhen hastayim ben  (27.01.23 21:16:24 ~ 21:17:07) 
Bazı yerlerde rahat rahat vurabilirler bazı yerlerde söylediği kelimeler bile suç olabiliyor. Sınırda bir yerde öğretmenlik yapıyorum. Velilerin özellikle öğrencisini dövmemi istediği, dövmezsem şımaracağını düşündüğü bir okuldayım. Çevremdeki okulların çoğu böyle.


  • valarmurgulis  (27.01.23 21:35:10) 
Ilkokula 75-80 yılları aralığında gittim. 4. sınıfta iken, Anadolu liseleri ve kolejlere öğrenci yerleştirme başarısı ile bilinen bir okula verdi ailem, 3 ay falan sürdü o macera. Annem bir gün okula uğruyor, hatta sınıfın penceresinden içeri bakıyor ki, öğretmen kadın bir öğrenci kızın saçlarından kavramış, kızın kafasını küt küt duvara vuruyor. Hışımla girmişti sınıfa, pek dramatik bir girişti, içimin yağları erimişti, bir de ilçenin büyük bir nüfusunun fizik/kimya hocasıydı annem, o kıdemin verdiği bir özgüven var, öğretmene, "bu savurduğun çocuk benim kızım olsaydı, şimdi ben senin kafanı vuruyordum duvara küt küt" demişti. Tabii sonra aldılar o okuldan. Diyeceğim o ki, velinin de toleransına bağlı. Benim çocuğum yok, ama olsaydı öğretmenin el kaldırmasına tahammül edemezdim ben de.


  • cedilla  (27.01.23 23:42:46) 
zengin, babası önemli, okul aile birliğili çocuklar istediği şımarıklığı yapar öğretmenin her lafına atlar sohbet eder gibi, öğretmen de karşılık verir
gariban çocuk yanındakinden fısıldayarak bir şey ister, uyarmak yerine o kadar yolu zahmet etmeden gelir kafasına tokadı basar
etme bulma dünyası mı diyorlar
  • comp  (28.01.23 00:49:50 ~ 00:52:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.