[]

Evde biri rahatsızlanırsa ambulans gelene kadar neler yapmalı?

İnşallah olmaz da evde eşiniz/sevgiliniz/anneniz/babanız/kardeşiniz rahatsızlandı diyelim. Ambulans çağırdınız. O an kendisi bilinç kaybı yaşıyor olabilir, kalp krizi vs. geçiriyor olabilir.

Bu tip durumlarda ambulans gelene kadar ne tür şeyler yapılabilir?


 
Bilinci yerinde değil nefes alıyor kalbi atıyorsa, koma pozisyonu

Bilinci yok, nefes almıyorsa temel yaşam desteği( suni teneffüs, kalp masajı)

Tabii bunları yapmanız için ilk yardım eğitimi almış olmanız gerekir
  • rodeocu  (26.01.23 13:57:57) 
rahat nefes alması için elbisesinin boynunu gevşetmek, dili boğazına kaçmasın diye başını yan çevirmek (boynuyla ilgili bir zedelenme, travma yaşıyorsa bunu yapmasanız daha iyi olur), yatar vaziyette ise ayaklarının altına yastık koyup ayaklarını yükseltebilirsiniz.

bunun dışında uzmanı değilseniz kalp masajı, suni teneffüs gibi işlere girmemeniz daha iyi.
  • kibritsuyu  (26.01.23 13:59:06) 
İlkyardım pozisyonuna alın, başını hafif yan çevirin. Solunumuna bakın, solunum yolunu tıkayan bir şey varsa (dil vs...) çıkarmaya çalışın. Nabzına bakın. Nabız yoksa ve eğer biliyorsanız, suni solunum ve kalp masajına başlayın. Beyin, 3-5 dakika oksijensiz kaldığında, geri dönülmez hasarlar oluşuyor, ambulans geldiğinde geri dönebilir ama beyin hasarı çoktan oluşmuş olabilir.

Bu arada, bilinç kaybına neyin yol açtığını araştırın ( zehirlenme mi? başka bir şey mi?) İnme/beyin kanaması gibi durumdan şüpheleniyorsanız, hastadan iki kolunu kaldırmasını, dilini çıkarmasını isteyin ve basit bir soru sorun (kaç yılında doğdun? gibi) eğer kolunu kaldıramıyorsa, dili başka bir yöne kayıyorsa veya konuşamıyorsa not edin.

Eğer ambulans5 dakika içinde gelmemişse, tekrar arayıp, adres teyidi yapın. Ben ambulans çağırdığımda, adresi bulamayıp, ağır ağır numaralara bakmaya başlamışlardı mesela. Böyle şeyler oluyor. Yetkililer geldiğinde, panik yapmadan, hızlıca hastanın durumunu, hastalık geçmişini vs sıralayın. Hangi hastaneye gittiklerini sorun. Sizi ambulansa almayabilirler. Hemen bir taksi veya araba ayarlayıp, arkalarından takip edin.
  • PhoenixRising  (26.01.23 14:02:49) 
Ambulans çağırmak için aradığımız telefon hattındaki kişi bize bu konuda yönlendirmeler yapar diye umuyorum.
Yapar mı?

  • michael_knight  (26.01.23 14:15:19) 
Biri çok acil bir durum olmak üzere, 4 kere ambulans çağırdım, hiçbirinde yönlendirme yapılmadı maalesef.


  • PhoenixRising  (26.01.23 14:32:27) 
Kalp krizinde hastayı oturur vaziyette tutmak ve aspirin çiğneyip yutturmak hayatı derece önemli. İç kanama veya mide kanaması geçmişi yoksa aspirin hayat kurtarır. Çiğnenmiş yutulması bütün yutulmasindan daha etkili o an icin


  • deer hunter  (26.01.23 15:46:54) 
"İlk Yardım" eğitimleri olarak arayın, katılın, doğrusunu öğrenin. Genellikle ücretsizdir. AFAD ve Belediye'ler zaman zaman eğitim düzenler.

En kötü ihtimalde Internet'den de eğitim bulabilirsiniz.
  • alfired  (26.01.23 18:23:42) 
ilkyardım yapılabilir. nasıl yapılacağı öyle bir cümle değil, baya eğitimi var. alın derim.


  • babilfish  (27.01.23 12:27:12) 
Herkes neler yapılacağından bahsetmiş ama ne zaman yapılacağı konusu muğlak kalmış herkeste. İlk yardım eğitimi alın. Hatta isterseniz T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından sertifikalı ilkyardımcı olun, isterseniz sadece eğitim alın.

1512521521 çeşit hastalık yaralanma durumu var. Bilincin açık olması, kapalı olması, müdahale gerektiren durumlar, gerektirmeyen durumlar vs. var. Ben bir keresinde otobüste epilepsi krizi geçiren birini "açılan ben ilkyardım biliyorum" diyerek gelip koma pozisyonuna sokup elinden kolundan bastırarak orada tutmaya çalışanı gördüm. Yanlış müdahaleyi engellemeye çalıştım diye çevreden laf yedim hatta.
  • nawar  (27.01.23 13:09:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.