[]

Aile içi ilişkiler

Aile içi ilişkilerden bahsedildiğinde çoğu zaman kişiye anne ya da babasının davranışları sorgulanır. Şiddet, kontrolcülük, ilgisizlik bunlar olumsuz yönde etkiler. Peki anne baba kişiye(yani çocuğa)iyi davranırken, birbirlerine kötü davranırsa yani sevgisizlik diyebilirim mesela ya da aldatma. Bu durum en az kendisine yapılmış kadar ciddi etkilemez mi bir çocuğu? Annen ve babanla ilişkin nasıldı sorusunu çok duydum fakat onların birbiriyle olan ilişkisini pek sormuyorlar. Bundan ciddi olarak etkilenen oldu mu yaşantısında




 
olur tabii, etkilenmeyen yoktur diyebilirim hatta. Anne babanin iliskisinden siz sevginin, iliskinin, evliligin nasil oldugunu, sadece iliskiler degil, para, is bulmak, gelecek konusundaki tum dusunceleriniz onlardan etkileniyor/ogreniyorsunuz. Anne babanin bosanmasinin nedeninin cocugun kendisi oldugunu sanmasi, siddetin dogal oldugunu ogrenmek (anne babanin birbirine uyguladigi siddetten), ya da sevginin nasil gosterildigini ogrenmek vs. hep anne babanin birbiriyle olan iliskisine sahit olmaktan oluyor. Ayrica, cocuk o yasta annenin/babanin sinirlenmesinin (sinirlenmesinin nedeni siz olmasaniz da), ya da bosanmasnin nedeninin kendisi olmadigini algilayabilecek yasta olmuyor, cocuk/bebek dunyanin merkezini kendisi saniyor, her sey kendinden dolayi oldu gibi dusunuyor, oyle algiliyor. dolayisiyla, onlarin kendi arasindaki iliskiden dogrudan siz de etkileniyorsunuz.


  • kassiopeia  (25.01.23 17:03:47 ~ 17:03:57) 
anne ve babamla ilişkilerim ayrı ayrı çok güzel olabilecekken birbirleriyle ilişkilerinin kötü olması nedeniyle olamıyor. çocukluğumda da yetişkinliğimde de kişisel olarak sorunlar yaşamadım çok fazla ikisiyle de. birbirleriyle ilişkileri iyi olsaydı veya en azından boşanmayı becerebilselerdi bu kadar fucked up bir insan olmazdım.


  • aydonno  (25.01.23 22:49:18) 
Valla cocugu etkileme orani ebeveynler arasindaki anlasmazlik seviyesi, cocugun hangi yas araliginda buna maruz kaldigi ve onun ebeveynleriyle olan iliskilerine gore degisir bence. Atiyorum eger ikisi arasindaki anlasmazlik seviyesi fiziksel siddete kadar gidecbilecek bir seviyede oluyorsa ve cocuk da kucuk yastan itibaren bu olaya maruz kaliyorsa bu olaylar cocugu cok ciddi sekilde etkiler. Ebeveynler arasindaki sevgisizlik sadece iletisimsizlik olarak kendini gosteriyorsa da ilk baslarda cocuk bunu algilayabilecek seviyede olmaz bence. Gosterilen seylerle yetinip kendisini avutur. Cok daha sonralari ikisi arasindaki gercek iliskiyi farkedebilir ve bu da onu pek fazla etkilemez bence eger aileler aileymis gibi rol yaparsa ki genelde bence oyle oluyor.


Aldatma olayinin etkisi ve kisinin buna gosterecegi tepki de hangi tarafin aldattigi ve kisinin bunu hangi yas araliginda ogrendigine gore degisir bence. Misal kisi babanin aldattigini erken yasta ogrenirse belki direkt babaya karsi tavir almak yerine babanin birlikte oldugu kadini suclu olarak gorup daha degisik hareket edebilecekken, ergenlik doneminde bunlari ogrenmesi cok daha degisik tepkilere sebep olabilir. Bu zamanda direkt tepkisini babaya karsi gosterebilir ve bu da iliskileri cok degisik bicimde etkilebiliyor vs.
  • j r r tolkien hayrani  (25.01.23 23:10:29 ~ 23:24:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.