[]

Kendimi gelistirecek seyler yaparken gelen direnc hissi

Sene basindan itibaren kariyerimde beni gelistirecek seylere agirlik verdim. Programlama ögrenmeye basladim, Matlab ve Python kastiriyorum, B2 seviyesindeki Almancami C seviyesine ilerletecek dersler almaya basladim. Istatistik ögreniyorum yine baska bir kaynaktan. Yeni bazi yardimci kitaplar aldim okuyorum alanimdaki bilgi birikimimi arttirmak icin. Asiri zorlandigim seyler degil, zaten asina oldugum seyler cogu.

Yalniz tüm bunlari yaparken büyük bir karsi direnc hissediyorum. 5 dk bir sey ögrensem hemen basindan kalkmak istiyorum, tekrar basina oturmak icin zorlaniyorum. Almanca dersinin saati geldikce sikinti basiyor, uff simdi bi saat Almanca mi kastiricam ya oluyorum (sonra tipis tipis giriyorum derse). Kitaptan 1 sayfa okusam hemen birakmak istiyorum. Gidip anlamsiz baska seyler yapmak istiyor canim sürekli. Gögsümde bir agirlik hissi olusmaya basliyor.

Neler tavsiye edersiniz bu direnc hissinden kurtulmak ve daha iyi odaklanmak icin?

 
bunlar birer hobi gibi kafamı dağıtsa yeter diye yaptığın şeyler değil birer yatırım gibi zaman ayırdığın şeyler, yapmam gerek gibi düşündüğün şeyler bu yüzden motivasyon tarafı boşta kalmış gibi

uğraştığın şeyin dönüşü illa ekonomik olmak zorunda değil fakat, rahatlama, dinlenme, eğlenme, kişisel tatmin, insanlık adına fayda, kişisel ekonomik katkı gibi illa bir motivasyonu olmalı
  • freebird5406_2  (23.01.23 17:51:25 ~ 18:05:23) 
yıllardır yaşadığım ve hayatımı bitiren şeyi çok güzel ifade etmişsiniz, ben de takipteyim umarım güzel cevaplar gelir.
genelde bunu sorduğum zaman gelen cevaplara "tebrikler, pomodoroyu öneren 1 milyonuncu kişi olarak greencard kazandınız" diyesim geliyor, kardeşim ben 1 dakika oturamıyorum başında sen bana 25 dk çalış 5 dk ara ver diyorsun.
motivasyon diyorlar, çoğu şeyde epey motivasyonum olsa da bu direnç hissi baskın geliyordu.
belki kafan almıyordur diyorlar, şimdi kafa almasıyla ilgili başarılarımı hiç yazmayayım ama basit bir kitap okurken de, film izlerken de böyle oluyor.
yani bu tüm bu önerilenlerden bağımsız bir şey. vücut tribe giriyor. orada sanki yuvalanmış bir stres topu var, başladığınız anda o da başlıyor, gidip 2 saat meditasyon da yapsanız döndüğünüzde başladığınızda 1 dk sonra yine aynı. bazen kendimi zorluyorum hayır yapacaksın diyorum, aşırı düşük bir verimle yaptıktan sonra artık dayanamayacak bir hale geliyorum, dayanamayıp uzanıyorum bir bakıyorum ki nefes nefese kalmışım.
  • ckisc  (23.01.23 17:58:18) 
Aynı anda 10 tane zor iş yaptığın için motivasyonda sıkıntı yaşıyorsun. Almancayı B2'den C1 seviyesine getirmek için minimum 1 yıl falan yoğun ve tam zamanlı olarak bu işe yatırman lazım. (haftada 1-2 saat değil yani, günde 4-5 saat olacak gibi düşün) Keza python'u da ciddi işlerde kullanacak kadar öğrenmek istiyorsan gerçekten hayatını adaman gerekiyor. Mevcut işin üzerine, ekstradan kendine çok büyük hedefler koyduğun için motivasyon kaybı yaşaman normal.

Ben olsam sıraya koyarım ve daha küçük hedefler seçerim. Mesela almanca konuşulan bir bölgede kesin olarak yaşama planın yoksa almanca öğrenmen çok gereksiz, hatta blue card edinebilecek bir meslekteysen daha da gereksiz çünkü artık çok az almanca seviyesiyle bile vatandaşlık almak mümkün olabiliyor. c1'e çıkmakla uğraşmak yerine kariyerinde daha çok işine yarayacak bir şey yaparsın. python öğreneceğim demek yerine bu hafta class'ları öğrenip onlarla şunu yazacağım demek daha doğru. hedefler ne kadar büyükse motivasyon o kadar çabuk kaybolur.
  • roket adam  (23.01.23 18:10:40 ~ 18:49:01) 
Çalışırken iyi çalışamam, öğrenemem, eksik yaparım, hedeflediğim sürede hedeflediğim kadar ilerleyemem korkunuz var mı? Eğer böyle şeyler varsa çalışmaya elinizin gitmeme sebebi mükemmeliyetçilik ve onun getirdiği anksiyete olabilir. Ben de şu an iş gereği çok fazla şey öğrenmem gereken bir evredeyim. Zaman kısıtım yok ama çoook fazla şey okumam gerekiyor. Aslında günde X kadar da okusam yetecek mesela ama ya öncelikli olanları seçemezsem, ya şimdi okuduğumdan bir şey anlamazsam, ya önce başka şeyleri de öğrenmem gerekirse ve onlara da bakmaya çalışacak olursam zamanım kalmaz ve elimdeki işleri yapamazsam tarzı bir anksiyete yaşıyorum.

Çaresi nedir bilmiyorum ama olduğu kadarıyla çalışmaya, kendime ufak ufak to do'lar vermeye çalışıyorum ben. Yazıyorum bir deftere veya post it'e. Yaptığım işin üstünü çiziyorum, post-it'i yırtıyorum. Öğrendiklerimi One Note'a filan not alarak, doküman kaydederek vs giriyorum. Bu tip şeyler motivasayonumu artırıyor ve çalışmaların işe yaradığına dair gözle görülür fikir verdiği için anksiyetemi azaltıyor.
  • perferil  (23.01.23 18:10:55) 
Acaba bunun ADHD ile bir ilişkisi olabilir mi?


  • 1903 24  (24.01.23 00:39:16) 
Yapabilenler ve yapamayanlar bu noktada ayrılıyor zaten. Almanca C seviyesine gelmek yerıne gıdıp yasamadan olmaz b2 seviyenin içini doldurmaya odaklan, kitap oku, dinle vsvs. Almancanı artık bir kenara bırak sadece sevdiğn konularda Almanca içerik tüket.

Ağırlık kaldır, kosu yap. Mental olarak rahatlarsın, kendini dinlersin. Odaklanman icin hazır bir beden yaratman gerekıyor. Bu da olmuyorsa bunları gercekten yapmak istemiyorsun.
  • abi bi dizi buldum on numara  (24.01.23 11:15:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.