[]

Osmanlı tarihçileri bakabilir mi?

Sorum Osmanlı'da üretim tarzının ne olduğu olacak. Öncelikle, tımar sistemi Avrupa'daki feodalizm ile neredeyse aynı ama Osmanlı'da bu yöntem 14. ve 16. yy. arasında uygulanıyor, sonra bırakılıyor. Bu aşamadan sonra üretim tarzı nedir, ne diyebiliriz? Eğer feodalizm değil ise nasıl oluyor da daha 1960-70'lere kadar Anadolu'da feodalizmden kalma ağalık sistemi var olabiliyor? Cevap ve kaynaklar için şimdiden teşekkürler.




 
tarihçi değilim ancak okuduklarımdan aklımda kaldığı kadarıyla şu şekilde anlatabilirim;

14-16 yy. arasında merkezi devlet güçlü olduğu için tımar sistemi devam edebildi, kazanılan savaşlardan ganimetler alınıyordu, devletler vergiye bağlanıyordu, imparatorluğun her yerinden gelir sağlanabiliyordu.

16. yy ortalarından sonra ortaya çıkan celali isyanları(bu isyanların sebep ve sonuçları, devam eden yıllarda ki etkileri çok önemlidir), büyük kaçgun ve bazı çevresel sebeplerden dolayı köyler boşalmaya başladı tarımsal üretim gerilemeye, vergi toplanamaya başladı, batı karşısında kaybedilen savaşlar, yeniçeri isyanları ve imparatorluğun her yerinde sürekli çıkan isyanlar ile merkezi otorite de zayıflamaya başlayınca bu tarihlerden itibaren bölgesel güçlü aileler, ayanlar ortaya çıkmaya başladı ve toprakları bunlar işlemeye,vergi toplamaya, kendi askerlerini yetiştirmeye başladı.

Merkezi hükümet ise bu ailelerle, eşkiya ve ayanlarla başa çıkamayınca bunları devlet görevlisi vali, paşa yaptı.

Bu şekilde ite kalka bu sistem(batılılaşma çabaları, tanzimat, meşrutiyet v.b) 1900'lere kadar gelebildi.
2. Mahmud'un hayatını ve yaptıklarını araştırırsan genel bir fikrin olacaktır.
tr.wikipedia.org

Ancak yeni kurulan, savaştan çıkmış, borç içinde olan Cumhuriyetinde bu düzeni değiştirecek yeterli gücü yoktu (bunun yerine devrimler, eğitim v.b çabalarla bu düzenin zaman içinde kendiliğinden çözüleceğini düşünmüşler, kısmende haklı çıktılar) ve mecliste hali hazırda bu aşiret, ayan ve büyük ailelerin kendileri de bulunuyordu.(günümüzde de hala böyle).

Mehmet Genç hocanın kitaplarına bakabilirsiniz.
www.kitapyurdu.com


Doğan Avcıoğlu "Türkiye'nin Düzeni Dün Bugün Yarın" kitabı genel bir fikir vermesi açısından iyidir, hala güncel sayılır.

"Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi"-Halil İnalcık
  • sealth  (23.01.23 14:08:00 ~ 19:12:30) 
Cumhuriyet Dönemi için, @sealth'in söylediklerine katılmıyorum.
Çok şey yapılmıştır.
1934 iskan Kanunu incelemeye değer.
Bulabilirsem kaynak da paylaşacağım.

Aha Cumhuriyet dönemi ilk yıllarını anlatıyor.
Gayretler Menderes ile kesiliyor. Menderes kendisi bir toprak zengini. Daha sonra 55ler Olayı falan var.

webftp.gazi.edu.tr
  • Mirket  (23.01.23 14:51:17 ~ 15:05:11) 
@Mirket benzer şeyi söylüyoruz cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmaya çalışılan toprak reformu konusu, köy okulları, iskan kanunu v.b çabalar var ancak tam anlamıyla uygulanabilmiş başarılı olmuş girişimler değillerdir.
dergipark.org.tr

Osmanlının son zamanlarından cumhuriyet'e kadar çok büyük tarım arazileri, ovalar, köyler ve çiftlikler batıda büyük ailelerde ve osmanlı yönetim kademesinin elinde, doğuda ise aşiretlerin elinde (tabi burada ermeni ve rumlardan kalan arazilerin, malların el değiştirmesi konusuna ayrıca bakmak gerekir) ve cumhuriyetle beraber bu kişiler meclise'de giriyor, gruplaşıyor ve kendi düzenlerini bozabilecek her türlü girişimi engellemeye çalışıyorlar ve kısmende başarılı oluyorlar.
  • sealth  (23.01.23 16:17:48 ~ 16:21:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.