[]

Kötü durumdaki hayvan uyutulmalı mı?

Sorum şudur;
Ciddi hastalıklı/sakat kısacası günlük hayatını etkileyecek ve hayat kalitesini düşürecek durumda olan hayvan sizce uyutulmalı mı?

Geçen felçli köpeğe evinde yemek veren teyze haberinde görmüştüm. Hayvanın tek yaptığı yatmak ve yemek yemek. Teyze iyi kalpli tamam ama burada tek yaptığı aci ceken ve nefes alıp yemek yemek dışında bir şey yapamayan bir hayvanı hayatta tutmak.

Su an yanımda köpeğim var ve o duruma düştüğü an uyuturum. Köpeğimin hayat kalitesini etkileyecek (ziplayamaz, kosamaz, sürekli tedavi olması gerekir vs yani onun hayat kalitesini ciddi düşürecek ve kalici çözümü olmayan her şeyde) ağlaya sizlaya bu kararı alirim çünkü o gidince üzülecek benim ama o farkında bile olmayacak.
Çünkü bu bir hayvan; gelecek planları yok, zaman kavramı yok, var olmak ile olmamak arasındaki farkı bilmiyor. Bugün veterinere uyutmaya gitsek bilmeyecek bile.
E kosamazsa, hoplayamazsa, sagi solu koklayamazsa bu hayvan yaşamıyor ki biz sadece kendi mutlulugumuz için hayatta tutuyoruz.
Yani 21. Yy'da benzer durumdaki kişilerin bile otenazi istediği ortamda bizim yaşam ile ölüm arasındaki farkı anlamayacak bir hayvanı acı çeker halde hayatta tutmamız ne kadar mantıklı?

 
benim tek kriterim acı çekmesi olurdu, umarım hiç buna mecbur kalmam. köpeklerim de yaşlı zaten, en korktuğum şey bu. ama felçli olduğu senaryoda uyutmam. tek yaptığı nefes alıp yemek yemek olsun, eee? şu an da ayakları tutarken bana bi faydaları yok ki itlerin :D sakat kaldı diye uyutmam kısacası, bir taraftan inleyip bağıra çağıra acıdan ağlıyorsa ve bunu geçirecek hiçbir ilaç tedavi yoksa anca öyle uyuturum.


  • pide  (21.01.23 21:53:35) 
Felçli köpeği uyutmam ama mesela bi kedimde kronik böbrek yetmezliği oluşmuştu vet. bçkaç defa uyutmayı teklif etti kabul etmedim, sonra durumu iyice kötüleşince kabul ettik ama bikaç saat içinde kendiliğinden öldü, muhtemelen o süreçte acı da çekti şimdiki aklım olsa sanırım ilk teklifte kabul ederdim uyutulmasını hala vicdanım sızlar kaç sene geçti.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (21.01.23 21:55:06) 
@pide; tamam da normalde hayvan dediğin koşacak, oynayacak, koklayacak, kemirecek. Felcli hayvan yatalak halde, sirf yemek yiyip nefes alıyor. Ben bu durumda kendimi öldürmek isterim bırak hayvani. Yaşamak değil ki bu.


  • logisticsmanager  (21.01.23 21:59:13) 
hayatımda 2 kere uyutma kararı aldım.

bir tanesi dışarda baktığım kedinin yavrusuydu. sanırım üzerinden araba geçmişti ve arka bacakları tutmuyordu. veteriner kurtulamaz dedi. uyuttuk.

ikinicisi de 18 yaşındaki kedimdi. böbrek yetmezliği üzerine kanser olmuştu. kanser tüm akciğerine yayılmıştı. nefes alamıyordu artık. gözleri de kör olmuştu. dili açık nefes almaya çalışıyordu. kanser çok hızlı ilerledi. acı çekmesine dayanamadım...
  • false pretension  (21.01.23 21:59:32 ~ 22:00:12) 
buna defalarca denk geldim, insanlar hayvan sevgisi son dakikaya kadar yanindayiz ayagina inatla uyutmuyor. komsunun 13-14 yasindaki golden'i kanser olmustu, aylarca inledi kopek her 15dk da bir, kimse iplemedi. icim acimisti kopege, agrisi var, duzelme olasiligi da yok. uyutmamak eziyetin krali bence, boyle hayvan sevgisi olmaz.

bir baska ornek, arkadasin kopegi 15 yasini devirmis, tamamen kor, bir suru eklem sikintisi var. Sadece yabanci biri geldiginde kokusunu alip yerinden havliyor, oldugu yerde yemek yiyor, ayni kaba ediyor vs. Kopegi boyle 1 sene inatla yasattilar, abicim uyutun, yok olmesini bekliyoruz.

Garip..
  • cooperr  (21.01.23 22:03:04) 
"kendinizi" öldürmek istersiniz, ama ona da ister misin diye soracağımız bir senaryo yok, onun adına acı çekmediği senaryoda bu şekilde bir karar veremem. felçli ve konuşamayan insan bir aile üyem olsaydı onun adına da karar veremezdim. köpek de sorumluluğu, bakımı bana bağlı olan bi aile üyem. kıreyzi dog leydi olduğumdan belki daha spesifik koşullar arıyorum bilmiyorum.


  • pide  (21.01.23 22:03:32) 
Bence kesinlikle uyutulmali. Yasama hakko falan bu muhabbetleri anlamsiz buluyorum. Yasayip yasamyacagina insanlar karar verebilmeli ve olumu yasamasindan daha rasyonel bir secim oldugu durumda uyutulmali.

Hayvana "bu aciya katlanarak yasamina devam mi etmek yoksa bir an once olup kurtulmak mi istersin" diye sorup cevap alamayacagimiza gore dogru olana biz karar vermeliyiz ve sahsi fikrim yarali, hastalikli, aci ceken, yasam kalitesi berbat bir seviyede olan ve durumdan kurtulamayan hayvan uyutulmali.

Hayvan uyutmayi insan uyutma ile kıyaslamayi da aşırı sacma ve mantiksiz buluyorum ve insanlar bana bu argumanla geldiğinde aciklama yapmaya neden bunu savundugumu aciklamaya gerek bile gormeyip tamam kardesim diyorum kapatıyorum.
  • stavro  (21.01.23 22:28:22) 
Yıgrencilik yillarindan beri baktığım hatırası olan bir Japon balığım var. Bi ara işten güçten ilgilenemediydim. Suyu falan balcik gibi olmus. Bi baktım yalpalayarak yüzüyor. Tamamen benim hatam yani. Hava kesesi patlamış iyileşmez dediler. Ben de böyle hayat mı olur aq diyerek Allah affetsin öldürsem mi diye düşündüm yalan yok. Bi de kendi hatam gordukce uzuluyorum. Suyun içinde yalpalayarak yüzüyor hayvan. E iyilesmeyecek diyor herkes. Eziyetten başka bir şey değil diyordum. İnsanız yani kıyamıyoruz öyle bir durumda ama öldürmek de şey yani geri donusumsuz. Valla bahsettiğim şey bir balık sonuçta geçen Bi oturuşta 2 kişi bir bucuk kilo hamsi yedik ehe ehe. Ama gerçekten benim hayatımın en karanlık günleri idi o hayvanı öldürmeyi düşündüğüm günler. Olm yem atıyorsun denk getiremiyor 2 3 kere U çekip geri geliyor falan tövbe estağfurullah. Su an iyi ama devriye falan atıyor kendi başına. Tam eskisi gibi sağlıklı değil ama yüzmeyi tekrar öğrendi. Rehabilitasyon oldu. Hepimiz gibi hayata tutunabildi bir şekilde. Acı çeken evcil hayvanını öldürmeyi düşünen herkesi SIFIR BIR CIO BABAya havale ediyorum. youtu.be


  • baba553  (22.01.23 04:56:19) 
uyutmak sözcüğü yerine öldürmek sözcüğünü koyun sorduğunuz soruda. vicdanınız el veriyorsa öldürün.
ben gıcık oluyorum bu uyutma lafına. ilaçla öldürüyorsun hayvanı işte. niyetinin ne olduğu bu fiili değiştirmiyor.

  • mustafakesekci  (22.01.23 08:23:22) 
@mustafakesekci; kendi hayvanim kanser olsa ve aci cekecek olsa ya da felc kalsa ve kosamayacak, yerleri kazamayacak yani onu köpek yapacak şeyleri yapamayacaksa ilaç ile öldürür muyum? Evet.
Çünkü hayvani hayatta tutan biziz. Hayat kalitesi düşerken ve bu hem psikolojik hem fiziksel olarak hayvanda gözükürken hala hayatta tutuyorsak orada hayvan için değil kendi psikolojimiz, ruh halimiz için yapıyoruz çünkü hayvani öldürmeye el vermiyor.

@baba553; aci cekmekten kastım 1 saat acı değil. 1-2 yıl sırf biz uyutmaktan korkuyoruz diye aci cekmeleri.
  • logisticsmanager  (22.01.23 13:53:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.