[]

telefon kayıp/çalıntı durumu

böyle tatsız bir hadise yaşadım dün akşam.. birkaç sorum olacak

- apple hesabımdan güvenli cihazlardan kaldırıyım mı telefonu? yapabileceğim başka bir işlemi falan etkiler mi diye tereddüt ettim ama bul özelliği açık değildi.

- hem sim pin'i hem de telefonun kendi şifresi var. bu aşılabilecek bir şey mi? güvenlik zaafiyeti olabilir? banka hesaplarını falan nasıl kaldırmak gerek?

- işin polis/savcılık kısmı nasıl ilerler acaba? dün akşam polis tamamen salladı benim olayı, 3-4 saat beklersiniz falan diye ve çok geç bi saat olduğu için ben de beklemedim. birazdan yine gidicem.

 
çok basit deneyip bulacakları bi şifren yoksa türkiyede açık bulup da verine ulaşabilecek biri çıkmaz.

o telefon muhtemelen direkt yedek parça olarak kullanılır. bu icloud kilidi tarzı şeylerin bi dezavantajı bu herhalde... telefonu kullanılamaz hale getirdiğinden yedek parçaya gidiyor bulunması imkansız. bizim de telefon çalındı ama bulundu mesela, asus zenfone... aktif kullanılmış çalındıktan sonra. haliyle imei üzerinden filan bulunabiliyor.
  • konetsu  (21.01.23 09:43:58) 
Karakola gitmeniz şart mı? Savcılar daha ilgili gibi. Şimdiye kadar burada karakola gittim yardımcı oldular gibi bir şey okumadım.


  • Kahvedesu  (21.01.23 09:55:52) 
bildiğim kadarıyla iphone'umu bul olmadan da telefonu etkisiz hale getirmek mümkün, apple hesabınızıla uzaktan sıfırlama mümkün diye biliyorum. apple ile de görüşmeyi deneyin, telefonun yasal sahibi olduğunuzu kanıtlayınca telefonunuzu kullanılamaz hale getirmek, bilgilerinizin imhası veya belki de yer tespiti için dahi yardımcı olabilirler. yani bunu yazınca aklıma geldi aslında,keşke böyle bir durumda "find my iphone" talep halinde uzaktan etkinleştirilse çok caydırıcı olurdu.

ikincisi, e-devlet ve btk üzerinden telefonu kullanılamaz hale getirmek mümkün. daha önce yapmıştık. böylelikle bu telefonda bir daha sim kart çalışması mümkün olmuyor, tabii telefona farklı bir imei atılması durumunda ne olur bilemiyorum.
  • 1195  (21.01.23 11:48:05) 
-Öncelikle operatörünü arayarak sim kartını iptal ettir. Sonra sim kartının yenisini alırsın.
-Tüm bankalarını arayarak hesaplarını mobil işleme kapat.
-Çalındığını düşünüyorsan savcılığa gidip dilekçe ver.
-Bulunmaz artık dediğin yerde e devletten imei numarasını kapatabiliyorsun.
  • Mirket  (21.01.23 11:58:35) 
ek olarak sana bir gün iclouddan geliyormuş gibi görünen bir mesaj ya da mail gelebilir. o maile ya da mesaja dikkat et. etkinleştirme kilidini kaldırmak için oltalara yapıyorlar.


  • roket adam  (21.01.23 14:53:46) 
@roket icloud kilidinde iş nasıl oluyor bilmiyorum açıkçası. linke tıklayarak mı açılıyor yoksa kilidi açmak için kod veriyor da onu manual olarak telefona mı giriyorsun... ama imkanım olsa ben kilidi açardım şahsen o durumda.

kilitli iphone'u açık tutmaları için hiçbir sebep yok, direkt yedek parçaya gider mantıken. internete veya baz istasyonuna bağlanmayan kapalı cihazın takibi veya bulunması zaten imkansız. aktif kullanıma dönerse polis de işini yaparsa düşük de olsa bulunma şansı olur.

bizim telefon nasıl bulundu bilmiyorum detaylarını sormadım, kamera kayıtlarından hırsızı tanıdılar yakalandı mahkemeye çıktı şahit olarak gidildi vs. o sorguda mı kime sattığını/verdiğini söyledi yoksa direkt cihaz mı takip edildi bilemiyorum. sonuçta o cihazın imeisi ile kimin hattı kullanılıyor numarası ne vs. görülebiliyor. cihazı aylarca başkası kullanmış, çalan kişi elden çıkarmış. cihaz bize sıfırlanmadan döndüğünden kullanan kişinin fotoğrafları filan vardı. hırsızdan farklı biriydi. bulunabiliyor yani çalınan telefonlar ama popüler bi cihaz olsa ve kullanılamayacak durumda olsa ortada öyle bi cihaz kalmazdı arada geçen birkaç aylık süreçte.


ha genel olarak bu icloud kilidi tarzı sistemler iyi mi? bence evet... hırsızlığı azalttığını düşünüyorum. çalışır telefonu yüksek fiyattan elden çıkarabilirler sonuçta ama kilitli telefondan çok para alamazlar herhalde. ve kilitliyse çalıntı olduğu neredeyse kesin olarak belli olduğundan her yere de satamazlar. risk/reward oranını etkiliyor haliyle. fikir iyi yani ama bu kilit sistemleri çalınma ihtimalini düşürdüğü kadar çalınırsa bulunma ihtimalini de düşürüyor işte. o yüzden ben aynı mantıktaki kilit sistemini açmadım. mi hesabı eklemeden kullanıyorum telefonumu.

zaten dışarıdan bakınca mi hesabı olup olmadığını anlamıyorlar ki, olay çalındıktan sonra cihazı sıfırlayınca ortaya çıkıyor yani zaten telefon bi kere gitmiş oluyor... e o noktadan sonra kilitli olmasının bana bi yararı kalmıyor. sistemin varlığı aktif olmasa bile çalınma ihtimalini düşürürken kilitsiz olması bulunma şansını arttırıyor.
  • konetsu  (22.01.23 12:43:58 ~ 12:44:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.