[]

Köpek - ishal

gece 4.30 gibi köpeğimin nefes alış sesiyle uyandım. gidip camı açayım dedim, tam o sırada atladı yere, halıya sıçmaya başladı.

ama ne sıçmak. ishal. ama tamamen sulu, yani "yumuşak" değil. direkt su kıvamında. sonra koştu odanın diğer tarafına sıçtı, sonra koridora, sonra salona. bütün ev bok gölüne döndü.

2 saattir bok temizliyorum evden, dışarı çıkardım orda da yaptı.

halsizlik yok, hala koşuyor ediyor.

veterinere gidip gelmekten artık illallah geldi.
bu "su kıvamında kaka" ciddi bir şey midir? yoksa diğer ishal vakaları gibi bi 24 saat geçmesini bekleyelim mi?

buna sebep olacak milyonlarca şey olabilir çünkü; yerden kokladığı yediği şeylerden tutun, akşam odamdaki sivrisinekler yüzünden yatmadan önce sivrisinek ilacı sıkmıştım. sonra odaya girip uyuduk (1-2 saat sonra). bu da sebep olmuş olabilir. her şey sebep olmuş olabilir.

hemen "emergency" durumuna geçmek gereken bir şey var mıdır?
gerçekten her hafta bir olay yıldım artık, sürekli 500 lira röntgen, 1000 lira test.

genelde "olabilen" bir şeyse hiç veterinere sormayacağım bile. çünkü sorduğum an" hemen getirin test yapalım" diyecekler. ve yine 2000'lik olacağım. inanmıyorsunuz belki ama canım kalmadı. gerçekten kalmadı.

 
Su kıvamında kaka ciddi bir şey mi? Evet.

Yani köpeğe bunu yapan ciddi olmasa bile bu ciddi. Yapmanız gereken köpeğinizin spesifik bir sorunu yoksa ya da yavru/yaşlı değilse 24/48 saat yemek vermemek. Bu şekilde bağırsak florasinin kendisine gelmesine izin verirsiniz.

Acıl demeye gerek yok. Benim köpeğim çok hassas ve ishal daha az olsa da sürekli gazı olur, uyuyamaz, ağlar vs. 24 saat içinde de düzelir. O yüzden alıştık. Sizde de bu olabilir.

Köpekte ishal dışında başka belirti yoksa (su iciyorsa, oyun oynuyorsa, acı belirten bir şey yoksa, tüy dökme vs) bekleyin.

Sebebi? Mama değişimi olabilir. Eğer yakın zamanda yaptiysaniz. Yediği/içtiği bir şeyden bakteri olabilir (bizimkinin son olayinda veteriner asistani virutikdir birkaç köpek daha geldi aynı şeyden dedi).

Benim köpeğin son ishalinde bir günde 7 kere kakaya çıktık (bizimki allahtan eve yapmıyor, ishal olduğunu bize gösteriyor hemen çıkıyoruz). Bu iki gün falan devam etti. Veteriner komple 48 saat yemek yok dedi, sonra sadece kendi mamasi olacak şekilde. Öyle düzeldi zamanla.

Ben olsam 24-48 saat yemek vermedikten sonra düzelme yoksa giderim ya da başka belirtiler varsa.
  • logisticsmanager  (20.01.23 11:31:27) 
sabah tekrar mamasını verdim salak gibi :( şimdi biraz bekleteceğim. kontrollü gideceğim.

başka hiçbir belirti yok. gayet hareketli, iştahsızlık vs de yok mevcut durumda...
  • tchuck  (20.01.23 11:58:13) 
Mama vermeyin. Bu çok bilinir bir kural ve veterinerler bunu direkt size söyler zaten.

Mama verirseniz hayvan gene ishal olur ama midesinde hiçbir şey yoksa çıkacak bir şey olmaz.

Su an itibariyle 24 saat yemeği kesin. O kadar ciddi olayda bağırsak florasinin düzelmesi zaman alir.

Purina fortiflora gibi ürünler var ama Türkiye'de var mi bilmiyorum.

Sizin çözüm kesinlikle yemeği kesip sonra sadece mama verip başka bir şey vermemek. Su içtiği sürece köpekler çok rahat 2 gün aç kalır. Önemli olan ishalin durması.
  • logisticsmanager  (20.01.23 12:17:20) 
kanlı değilse, aşırı halsiz görünmüyorsa çok endişelenme ama istediği kadar su içsin. 24-48 saat içinde en azından iyiye gitmiyorsa test yapılması şart. bir bağırsak enfeksiyonu olabilir bu durumda gerekli antibiyotiği almadan düzelmeyecektir.

devamında böyle sindirim sorunları varsa bağırsak florasını uygun probiyotiklerle düzene koymak işini kolaylaştırır.
  • orpheus  (20.01.23 20:18:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.