[]

Siz olsanız ne yapardınız? Araba kapora konusu

Olayı kısaca özetleyim,
Aracımı satışa koydum. Ben istanbuldayım, ankaradan biriyle görüştük. Bir ekspertiz firmasına götürmemi istedi aracı götürdüm.
Ekspertize soktuk, bir şey çıkmadı araçta, anlaştık. Bana ertesi gün 5000tl kapora yolladı.
Sonraki gün aracı almaya geleceğini söyledi, uçakla istanbula geldi, mesajlaştık, noterde buluşmak üzere sözleştik.
Araç eşimin üzerine, saat 1 gibi eşim notere yakın bir yere gidip haber beklemeye başladı. Adam gelince hızlıca halledip işlemleri dönecek eve.

Bekle bekle adamdan haber yok. Saat 4 gibi ben noterin önüne gidip adamı beklemeye başladım bir yandan da arıyorum ama ulaşamıyorum. Derken noter kapandı.
Akşam saat 8de bu paşa bana mesaj atmış, “başıma neler geldi anlatsam inanmazsınız, maalesef aracınızı alamayacağım, kapora helali hoş olsun”

Yani eşimle küçük kızım bekledikleriyle kaldılar. Çok sinirlendim. Bari daha önce haber verseydi çoluk çocuk beklemezdik.
Toplamda telefonda görüşmelerle 1 hafta geçti. Kendi alacağım araca sahibi 50bin tl zam yapmış, ordan da zarar ettim.

Herkes ne yapacağımı soruyor kaporayı. Halen sinirliyim. Bugün de abime anlattım durumu, parayı hemen geri yolla, ne olur ne olmaz, muhattap olma diyor…

Siz ne yapardınız, yollar mıydınız geri?

Yollamazsam bana bir borç vs çıkarabilir mi? Yollamalı mıyım? Dekontta kapora olduğu vs yazıyor. Mesajda da kaporadan vazgeçtiğini belirtmiş. Paradan değil ama sinirimden dolayı geri yollamak istemiyorum açıkçası…

 
ekspertiz parası + kaporanın yarısını kendime alır kalanını geri yollardım


  • taha1907  (18.01.23 21:27:56) 
Yollarım tabii ki. Haksız kazanç.


  • dissendium  (18.01.23 21:28:11) 
Kapora bu iş için verilir bence geri yollamamanızda sıkıntı yok ama malum dünya çakal dolu biley çıkar mı bilmem. Ha mesajlarda falan zaten kendide helal olsun falan demiş ben bişey çıkacağını düşünmüyorum.


  • basond  (18.01.23 21:29:08) 
Ben de olsam vermezdim ama bir araştırın belki yeni bir dolandırıcılık taktiği olabilir. Özellikle bazı tipler inanılmaz dolandırıcılık yöntemleri uyguluyorlar. 2-3 ay sonra eve mahkeme kağıdı gelmesin yanlış eft yaptım geri göndermedi falan diye. Mesajlaşmaları falan saklayın.

Geri verecekseniz de ekspertiz ücreti + bir günlük masraflarınızı falan düşüp öyle verin.
  • rosencruz  (18.01.23 21:34:21) 
Ekspertiz parasını kendi ödemişti, gittiğimde bekliyorlardı.
Ben kafasında 2 araçla istanbula geldiğini, benden önce de diğer araca bakıp alıp gittiğini düşünüyorum.

  • artci sarsinti  (18.01.23 21:36:08) 
vermemelisin.kaporanın maksadı budur zaten. sen 3-5 daha fazla veren birini bulup satsaydın o da hoş karşılamazdı.sonuçta sen de arar etmişsin diğer alacağın araçtan.adam zaten yazmış ama yazmasaydı da o para helali hoş hakkın senin.hiç yersiz vicdan yapma.


  • since1907  (18.01.23 21:58:07) 
Yollamam. Benzer bir olay geçen hafta başıma geldi. Alıcılar son derece ciddiler, geldi görüştüler, 2 hafta sonra satış yapılmak üzere satış sözleşmesi imzalandı, fakat biz alacaklarından emin olduğumuz için az da olmayan bir kaporayı kabul ettik. Sözleşmede de ne de olsa kesin alacaklar diye, kendimiz yani iyilik olsun diye iade edeceğiz diye madde ekledik. 1 hafta sonra parayı denkleştiremiyoruz dediler. O 1 hafta süresinde başka alıcılar geldi, daha yüksek rakamlar konuşuldu fakat onları kaçırdık. Şimdi kafam olsa kapora alırsak iade etmeyiz demeliydik. Sen de iade etme. Zaten 5bin ne ki..


  • malheiros  (18.01.23 22:11:00) 
yollamam, kaporanin olayi bu zaten.


  • cooperr  (18.01.23 22:17:54) 
aracımı sattıktan sonra varsa bu olaydan dolayı cıkan masraf varsa onu düşüp iade ederdim.


  • nuisance  (18.01.23 22:18:21) 
Satış sözleşmesi falan yapmadık. Kaporayı yollarken aracın plakasını vs yazmış kapora bedeli yazmış. Eşimin hesabına yollatmıştım özellikle.
Yani noterde de vazgeçse gerçekten koymazdı, ama adam notere gelmedi bile. Bu nasıl bir ahlaksızlık seviyesi.
Bir de şöyle düşünüyordum kendi kendime ne kadar safım, adam geldiğinde noterde olalım ki geri ankaraya dönecek, hızlıca dönsün, hatta plakayı değiştirirse diye yanımda tornavida götürdüm, beklemesin diye.. yani şu an elime geçse boğacağım.
  • artci sarsinti  (18.01.23 22:25:26) 
sinirlenmekte haklı olabilirsiniz ama satış alıcı tarafından vazgeçilirse kapora satıcının hakkıdır ki adam da öyle demiş. Geri ödemenize gerek yok.

Başınıza bir iş gelmez. ben de bir arabaya kapora verdim ve sonrasında almaktan vazgeçtim kapora gitti
  • respect  (18.01.23 22:29:42 ~ 22:32:01) 
kapora zaten tam da bu durum icin aliniyor. bir de helali hos olsun yazmis helallik isteyecegine o kadar bekletirken.


  • gule gule  (18.01.23 22:32:45) 
@nuisance bu da iyi bir fikirmiş aslında. Eli mahkum ben de fiyat yükselttim. Zarar ettim etmesine de ne kadar ettiğime bakabilirim.

@gule gule, helali hoş olsun diye gerçekten vicdan yaptı da mı yazdı yoksa dalgasına mı yazdı anlayamadım. Sonra iyi bir mesaj döşedim ama cevap da yazmadı. Terkedilmiş sevgili hissediyorum sanırım:) hırs yaptım
  • artci sarsinti  (18.01.23 22:51:27) 
gereksiz hırs yapmışsınız. adam vazgeçmiş ve kaporayı da yakmış. helal de etmiş. ne olacak yani, ekspertiz soktu diye almak zorunda değil ki. dünyanın türlü türlü hali var. 5 bin lirayı yiyin ve sinirinizi hafifletin derim


  • roket adam  (18.01.23 23:16:51) 
işe girdim ilk gün arabayla giderken kaza yaptım. adam aradı gelmiyo musun diye dedim gelemiyorum gerisini getiremeden başladı gelmezsen gelme adam mı yok vb bağırıp çağırmaya. dedim gelemiyorum arabamı vurdum sürülecek halde değil araba çekici çağırdım. adam ha söylesene dedi. dedim adam mı yok boşverin.

yani dünyanın binbir türlü hali var, adamın belli ki kapora düşünecek hali yok. kimse de bunu yazmamış ne garip. kimsenin arkasından yok işte sinirliyim, yok mesaj döşedim, yok karımı beklettiler vb. diye ne kendinizi hırpalayın ne günahına girmeyin. kaporanın ticari amacı zaten mal el değiştirene kadar rezerve ücretidir, adam gelmemiş rezervasyonu yanmış, iade etmenize gerek yok.
  • sert siyah krom  (18.01.23 23:17:53) 
ekspertiz parasini kesip kaporayi iade ederdim. arada baska alici ciksa ve satmasaniz kapora hakkiniz olurdu ama bu durumda bir kapora hakkiniz yok. sadece esiniz beklemis sinir bozucu olmus ama adamin basina neler gelmis de olabilir. 4 saat icin 5000 tl bekleme parasi oluyor sizinkisi.


  • oscar  (19.01.23 00:27:57) 
Ben olsam, adama gecmis olsun mesaji atar, kaporayi iade ederdim.


  • thetruenorthstrongandfree  (19.01.23 02:20:15) 
Ben de iade ederdim 5bin lira için de bu duyuruyu açmazdım.


  • Mcfly  (19.01.23 07:24:36) 
Bütün fikirlere tamam da, adam beni eleştirmiş, eşin beklemiş ne olmuş demiş, çok abarttın diyen olmuş, hepsine tamam da, 5bin lira için bu duyuruyu açmazdım ne demek?:)

Zaten niyetimi anlamamışsınız. Okumamışsınız bile. Yer geliyo adam wc’ye gideyim mi diye soruyor burda.. çok enteresansınız cidden..
  • artci sarsinti  (19.01.23 09:28:23) 
Geçmiş olsun, ama çok sinirlenmişsiniz, bu kadar sinirlenecek bir şey yok aslında. Çok daha büyük bir bela ya da zorluk da olabilirdi Allah korusun.

Kapora konusuna gelince, halkımız kaparo ile "Cayma Bedeli"ni karıştırıyor. Hukukçu arkadaşlar yanlışım varsa affetsinler ve düzeltsinler, kaparo hukuken de iade eidlmesi gereken bir bedeldir.

Ama cayma bedeli öyle değildir, adı üstünde zaten, cayarsan tazminat olarak iade edilmez. Fakat kaparo öyle değil, kaparo işin ciddiyeti için verilir ve cayılırsa iade edilmesi gereklidir.

İslam hukukunda da tartışmalar olsa da genel görüş iadesinin caiz olduğu hakkındadır.

Siz paranın geldiği hesaptan parayı iade edin, maddi bir zararınız yok sanırım, boş verin takmayın kafaya.

5.000 lira için de "gönderdim, geri vermedi" vs diye icra mahkeme filan uğraşmaz adam. Ama siz yine de iade edin kafanız rahat olsun bence.

Hem kendim için hem çevrem için, onlarca araba aldım sattım hayatımda, onlarca daire üretip sattım, bir kaç tane de aldım. Hiç kimseden kapora da almam, kapora da yollamam.

Anlaşır sözleşir, 1-2 gün neyse artık tarih verir ve benim için bekletmesini rica ederim. Benimle aynı kafadaysa zaten sıkıntı olmaz, değilse de alacağım diye de tutturmam.

Benden almak isteyenler için de "kapora yollayalım x güne kadar beklet" dediklerinde her zaman "kaporaya gerek yok, bir hafta beklerim ama sonrasına biri isterse bekleyemem" derim.

Kısmetse olur, değilse kapora yollasan da alsan da olmuyor işte :)
  • John Bloor  (19.01.23 10:36:19) 
esas sorun kopara verip 1 hafta bekletip vazgeçenler
arada başka teklifler gelirse reddediliyor üstüne
bu da haksızlık

sana 2 saat eşine 4 saat mesai parası yazıp kalanı iade et bence
  • bir soru sorcam  (19.01.23 11:57:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.