[]

vida diye bir şey varken niye plastik tırnak?

arkadaşlar böyle abuk subuk sorular sorup duruyorum da gerçekten bazı şeylere anlam veremiyorum.

yani vida denen bir teknoloji icat edilmiş. yüzlerce, belki binlerce yıldır da kullanılıyor. peki birbirine eklenmesi gereken bazı cihazlarda, kapaklarda bilmemnelerde, niye vida kullanmak yerine kodumun plastik tırnakları kullanılıyor, yani bunun nasıl bir avantajı var, ne gibi bir artısı var da vidalamak yerine tırnaklarla birbirine geçirmek suretiyle tutturuluyor?

uzaktan kumanda mesela. hiçbir yerinde vida yok. ve içini açmak istediğimde illa ki arasından bir şeyle dürtüp kanırtarak tırnaklardan kurtarıp açmak gerekiyor. bu esnada da ne kadar usta olursan ol, ne kadar düzgün ekipman kullanırsan kullan, o tırnaklardan illa ki biri kırılıp işlevsiz hale geliyor.

www.youtube.com

çıkan ilk video. herif dört tane vida söküp 15 saniyede açacağı şey için tam 3 dakika kanırta kanırta gacır gucur uğraştı. niye?

şimdi diyeceksiniz ki kumandanın içini niye açasın? yahu yapış yapış bir şey döküldü, açıp silip kapatacağım.

hadi kumandayı niye açasın. ofisteki hesap makinesi de böyle. ulan pil var içinde. pilini değiştirmek için de mi açmayalım, her pil bittiğinde makineyi çöpe mi atalım? ayrı pil kapağı da yok, pil değiştirmek için makinenin iyice içini açmak lazım, o da vidalı değil, tırnaklı. daha doğrusu vida var da vidayı sökünce açılmıyor, ayrıca tırnak da koymuşlar, adam asmayacaz oğlum, masanın üstünde duracak bu. dört köşesinden vida koy, kolayca açıp kapatalım?

yani niye abi, ne kazandırıyor tırnak? niye vida değil de tırnak? vidayı sökeyim, açayım, kapatayım, sapasağlam mis?

 
üretim sürecindeki müdahale ihtiyacı diye düşünüyorum. tırnakla üretim vidalamaktan daha kolay, daha seridir büyük ihtimal.


  • gabe h coud  (18.01.23 10:10:33) 
Vidasız tasarım ve üretim daha kolay (her üründe değil elbette), maliyeti daha düşük. Ölçek ekonomisi, mass production vs.


  • orient blue  (18.01.23 10:10:58) 
daha ucuza geliyordur kesin. halihazirda kullandigi plastik kalibiyla halletmis oluyor isi. montaji daha kolay. tak tuk takip geciyorlar vidasiz olunca. son kullanici acamamis pek dertleri oldugunu sanmiyorum.

hem vida hem tirnak olan seyler de var (or:laptop), onlarda da ekstra tutuculuk katiyordur muhtemelen.

ps: bu abuk subuk sorulari ben seviyorum :D
  • supergirl  (18.01.23 10:14:34) 
1. Vida daha pahalı
2. Vida için diş açılmalı. Ekstra proses. Ekstra proses demek işçi, zaman ihtiyacı demek. Tasarım değişecek, yeni bir satın alma işi ortaya çıkacak. Her hafta bir araba vida geldiğini düşünün. Bunların kontrol edilip fabrika sistemine dâhil edilmesi gerekiyor. Depolama işi de var.
3. Hafiflik önemli. Artık ağır telefon, ağır bilgisayar satılmıyor. Hafiflik yarışı var. Metal yerine daha hafif şeyler önemli. Bunlardan kısılıyor.
  • dissendium  (18.01.23 10:26:22 ~ 10:27:16) 
Sen açama, servise getir. Bir de servis parasıyla marizleyelim diye olmasın


  • respect  (18.01.23 10:52:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.