[]

taksitli altın alışverişinde bir enayilik yok mu

kredi kartıyla 3 taksit yapılabiliyor belki daha fazla yapan kartlar da vardır. şimdi düz yatırımlık altın alsa millet, kartın da asgari borcunu ödese e altın sürekli artıyor. yani sürekli artmasa dursa bile bankalar saçma bir açık vermiş olmuyor mu? yani kartın yasal faizi falan da beklenen tl enflasyonun çok altında:/
nereyi kaçırıyorum?

*sürekli artıyordaki süre 3 yıl mesela..

ülke nasıl batmıyor bu denklemle?

 
kredi kartıyla altın daha pahalı. aldığın an zarardasın. altın sürekli artmıyor ki? 11 haziranla 11 kasım fiyatı aynı mesela.
faizin altın yükselişinden az kalacağını düşünüyorsan; taksitli nakit avans çek 1.36 faizle. nakit parayla gram altın al.

  • jelly bear  (16.01.23 18:21:27) 
E o işe öyle bakarsanız altını olan birinin veya kuyumcunun altınını satması da enayilik.

Hiçbir şeyin yükseleceği garanti değil. Altın uzun süre yükselmedi.
Mesela bundan 6 ay önce 6 taksitle altın alsaydınız zarardaydınız sanırım.
  • michael_knight  (16.01.23 18:39:50) 
batmadığını kim söyledi ki

mb %10la veriyor
bankalar %16 ile veriyor

%6 ile sürümden kazanıyor işte bankalar

finansmanı da bu tersten faize bulaşmayan vatandaş karşılıyor
  • bir soru sorcam  (16.01.23 18:41:09) 
@jelly bear
ne kadar pahalı? arada uçurum yokki. ben zaten bana ait olmayan parayla almış oluyorum.yani nakitle alan alır bi de üstüne borç parayla yatırım yapmış oluyor resmen.

kredi ve nakit avans olayına da zaten katılıyorum. yani ben düşünüyorum değil; geçen seneki hatta bir önceki seneye ait veriler bunu gösteriyor zaten. ben şu anda (yani yaklaşık 4 yıldır) türkiyenin içinde bulunduğu açmazı baz alarak soruyorum bunu, nşada değil yani.
  • jimjim  (16.01.23 20:16:17) 
@michael_knight
zararda olmuyor(d)um sanırım :/ yani taksitle aldığımı ve ekstrenin asgarisini hep ödediğimi düşünüyoruz.. faizle satan kuyumcunun (ki internet satışından fiyatlara bakıyorum, nakitle arasında uçurum yok) farkını saymazsak zararım nerede?

kuyumcunun satışıysa neden enayilik olsun abi :D sarı mikrofon gibi olduk anaa:D adam kuyumcu benim nurten teyzem gibi ziynetlerini mi satıyor, onun işi kazancı orada zaten :D
  • jimjim  (16.01.23 20:20:55) 
gram altına taksit yapılmıyor olması lazım anca bilezik vs. alıyorlar 3 taksitle.

Banka senden aldığı faizle para kazanıyor, kuyumcu gramı 1100 lira olan şeyi sana 1150'ye satıyor oradan kazanıyor. Altın artarsa sen de oradan kazanıyorsun :D Sorunuz şey gibi, "madem ev 1 milyonken bi anda 2m oldu, banka kredi vermek yerine neden evi kendi alıp satmıyor" :D
  • nhk ni youkosu  (16.01.23 23:08:02 ~ 23:08:52) 
@nhk ni youkosu yoo yapılıyor. yani rastgele internet aramasında bile görünüyor zaten. dükkanda 3 taksit üzeri yapan da vardır belki bilemem.

kuyumcudan nakit alsam da aynı,
borcumu ödemediğim bir durum olmazsa (asgarisini ödüyorum zamanında diyelim) banka gecikme faizi uygulamıyor ki?
bu durumda sadece ben kazanmış oluyorum, (ha banka beniz zengin ederken başkasını fakirleştiriyor, ülke ekonomisi loopa girdiği için yine param eriyor ayrı) ama buradaki saçmalığı matematiksel olarak bana açıklayabilecek biri var mı?
  • jimjim  (17.01.23 03:11:18) 
tl karşısındaki yükselişi yükselişten saymak niye ki? her şey yükseliyor... dolar da yükseliyor ona bakarsan. gerçek değerine bakalım, 2 senede 60dan 62ye çıkmış i.imgur.com

ki arada 53lere kadar düşmüş... acil ihtiyacın olsa o dönemde bozsan zarardasın bile.
mecbur tutmaları gereken miktar dışında tl tutmaz aklı olan zaten. en kötü değerini korumak için dövize çevirir veya o parayı işletir. tlde tutmadığın sürece zararını minimize edersin zaten. altın olmuş döviz olmuş çok da farketmez... altına özel bi durum değil sürekli artma olayı, sen yanlış algılıyorsun. tl sürekli düşüyor...
  • konetsu  (17.01.23 05:26:38) 
@konet, konu altının kendisi değil. taksitle alınabilen bir tür "para" olduğu için soruyorum. tam anlatamamış olabilirim.. konu; tl taksit hakkıyla tl'den daha hızlı değerlenen bir şey almaya izin veriliyor oluşu. (dolar karşısında altının ederi bu soruya cevap değil o yüzden.. taksitle dolar alamıyoruz çünkü)


evet, mutfak robotu da değerleniyor ama onu aldığımda 3 sene sonra değeri benim elimde düşmüş oluyor, toptantcı spotçu falan değilsem 3 sene sonraki değerine satamam. değerli madenlerse öyle değil. altın dememin sebebi de taksitle alınabiliyor oluşu.. bilmiyorum bakır alıp taksitle, muhafaza edebiliyorsak onu da sorarım.
  • jimjim  (17.01.23 12:19:58 ~ 12:20:13) 
"borcumu ödemediğim bir durum olmazsa (asgarisini ödüyorum zamanında diyelim) banka gecikme faizi uygulamıyor ki?"

asgarisini ödersen geri kalanına faiz uygulanıyor. (adı gecikme faizi değil akdi faiz veya alışveriş faizi vs. değişiyor)

bu arada altın, hediye çeki gibi şeylere yasal olarak taksit yapılması yasaktı eğer son aylarda değişmediyse. Ha Türkiye'de her şey gibi bu da bükülüp taksit yapılıyordur onu bilemem. (Nadir Gold bu işi çok yapanlardan biri, onun sitesinde yapılamıyor diyor mesela. Kolye bilezik vs. ürün haline getirilmiş şeylerde oluyor ama onu satarken biraz zarar ediyorsun)
  • nhk ni youkosu  (17.01.23 14:23:35 ~ 14:43:11) 
gram veya işçiliksiz altın, "hediye" olduğu için taksitle satılabiliyormuş :D

evet şimdi daha iyi anladım; ama geri kalan tutara uygulanan faiz de yıllık %2 falan değil mi? arada hala korkunç fark var :D
  • jimjim  (17.01.23 15:51:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.