[]

Yurtdışına remote çalışanlar - oyster

selamlar, bir sorum olacak.
bir süredir yurtdışına remote çalışıyorum.

şirketimde fulltime employee statüsündeyim. ve şirketin türkiyeden hiçbir geliri yok. bu senaryoda vergi istisnam mevcut haliyle.

şirketim bu sene başında, kontratları oystera alacağını + olarak sağlık sigortası vb. şeyleri de yapacağını iletti. (ülkemizde sağlık sigortası)

oysterhr'ı daha önce kullanmadım. ancak sigorta vb. ödemeler gelince vergi istisnamda bir sorun olur mu? daha önce bunu deneyimleyen var mı?

ben yine fulltime employee olark gözükeceğim. (contractor değil. fulltime permanent employee statüm)

bu durum benim için oldukça önemli,
bu tür vergi istisnalarından şirketimin tam haberi olamaz bu ülkede yaşamadıkları için. oysterdan da türkiyedeki muhasebeciler vs. anlamaz.

bu konu hk bilgisi olan var mı?

 
özel sağlık sigortası yaptırın. öbür türlüsü sgk'yı düşürüyor demişlerdi bana.


  • mstiteltr90  (11.01.23 14:10:25) 
anladigim kadariyla liaison ofiste calisiyorsunuz. eger oysterhr sizi turkiyede bulunan yerli bir sirket uzerinden bordrolarsa, gelir vergisi odemek durumunda kalirsiniz. bunu sirketinizle bir an once konusun derim.

illa bu sekilde olacak derlerse de, sahis sirketi kurup yurt disina fatura kesme yontemini dusunun derim. ciddi vergi avantaji var.
  • dark dante  (11.01.23 15:38:16) 
@dark kante,

vergi kısmını konuştum. "senin cebine giren tutarda bir değişiklik olmamasını sağlayacağız" dediler.

ama asıl problem, türkiyede döviz bazlı iş sözleşmesi yapılamıyor olması. onu da az önce hr'a yazdım. türk lirasıyla asla sözleşme yapmayacağımı, türk lirasının her gün farklı bir değere sahip olduğıunu ve ülkede hiçbir şeyin türk lirasına göre fiyatlanmadığını söyledim.

büyük ihtimalle burayla çalışmayı bırakmak zorunda kalacağım. çünkü koca şirket sırf benim için istisna yaratmayacaktır.
  • tchuck  (11.01.23 15:42:23) 
oyster'i bilmiyorum fakat velocity global'de turkiyeden sirket uzerinden bordroluyorlar, dolayisiyla gelir vergisi oduyorsun. doviz bazli sozlesme yapamamak da buyuk engel. umarim sirketin konuya cozumcul bir sekilde yaklasir.

benim anladigim kadariyla bu tarz hr(employee of record) firmalarini kullanmalarinin bir sebebi de herkesin yerel regulasyonlara uydugundan emin olmak olabilir diye bir teorim var ama emin degilim.
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (11.01.23 15:57:09) 
@tchuck, "TR'de dövizle iş sözleşmesi yapılamıyor" hükmü, şirketin de TR şirketi olması durumunda geçerli. Seninki yurtdışında olduğu için döviz bazlı yapabilirsiniz.

Sen tabi Oyster çalışanı olarak görüneceksen o biraz sıkıntı ama ben de daha önce benzer bir durumda kaldım, "beni ilgilendirmez, € ödeyin" dedim, öyle devam ettiler. Çünkü onlar zaten döviz ödüyor, aracı şirket TL'ye çevirip sana gönderiyor. Onlar ödemeyi sabit döviz cinsinden yaparlar, senin aylık TL gelirin değişir en kötü senaryoda. %2 de zam yaparlar, alım satımda zarar etmezsin.
  • plutongezegendegilmi  (11.01.23 16:17:16) 
@pluton,

bakalım ik'ya durumu söyledim. mevcut şartlarda devam etmediiğimiz senaryoda işler çok karışacak. hepsini geçtim, ben türk lirasıyla türkiyede bile iş yapmıyorum. kimse türk lirasını bir para birimi olarak görmüyor, her şey dövize endeksli devam ediyor. haliyle ben türk lriası bazlı ödeme almak istemiyorum.

vs diye yazdım uzun uzun
  • tchuck  (11.01.23 16:25:52) 
Türk vatandaşısınız, çalıştığınız firma % 100 Türk ortaklı bir firma: Döviz cinsinden veya dövize endeksleyerek maaş alamazsınız.
Expat olarak Türkiye’de çalışıyorsanız döviz cinsinden maaş alabilirsiniz.
Firmanız Serbest bölgede ise döviz cinsinden maaş alabilirsiniz.
Firmanızın % 51'i yabancı bir ortağa veya firmaya ait ise döviz cinsinden maaş alabilirsiniz.
Liaison ofis çalışanları döviz cinsinden maaş alabilir.


şöyle bir yazı buldum. bu oysterhr'ın türkiyede bizi bordrolayacağı firmanın ortaklık yapısı ne oluyor acaba?
  • tchuck  (12.01.23 11:28:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.