[]

Fatura kesme, KDV

Merhaba,

Çok cahilce bir soru olacak, ancak KDV'nin ne olduğunu ve nasıl işlediğini anlamadığımı farkettim.

Durum şu: Hayatımda ilk defa bir şirkete verdiğim bir hizmet karşılığı fatura keseceğim. X TL + KDV diye anlaşmıştık. Şimdi ben faturayı X TL olarak değil, X + KDV olarak mı keseceğim? Yani KDV'yi ben değil şirket karşılayacak, değil mi?

KDV'nin yüzde kaç olduğunu onlara sorarak öğreneceğim, bu da doğru değil mi? Bir teknokent'te startup bu şirket, yani bir ihtimal vergi muafiyetleri olabilir. Bu beni etkiler mi?

Özetle bana bir şirkete X TL + KDV için en az kayıpla nasıl fatura kesmem gerektiğini, dikkat etmem gereken noktaları yazabilirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler!

 
muhasebeci/mali müşaviriniz vardir diye dusunuyorum, ona neden sormuyorsunuz ?


  • sweetoffice  (10.01.23 11:14:56) 
x + kdv keseceksin.


  • sizofren06  (10.01.23 11:19:45) 
Sizi yaptığınız iş ve sektörle alakalı kdv oranı, bunu onlar da biliyor olabilir ama en doğrusunu siz (muhasebeciniz) bilirsiniz.

%18 genel bilinen oran, ama bazı sektörler ve ürünlerde %8 bazılarında %1 oran da var.

Evet x fiyat + kdv olarak keseceksiniz, kdv'yi son kullanıcı öder.
  • John Bloor  (10.01.23 11:37:45) 
Hocam karşı tarafa sorabilirsiniz. Onların vergi muafiyeti sizi etkilemez ama gider göstermek istedikleri kalem varsa vs. senden ona göre şeyler yazmanı isterler.

Faturayı nasıl düzenlememi istersiniz diye sorabilirsiniz. Bazı şirketlerin satın alma süreçlerinde talep ettiği şeyler oluyor. Sözleşme numarası, satın alma kaydı, proje adı vs. Hele startup'sa ve gider karşılığı hibe vs. aldılarsa danışmanlık verdiysen bile eğitim gibi bir şey yazmanı isteyebilirler.

Net cevap vermezlerse, %18 kdv'li xxx hizmeti kesiyorum sizin için uygun mu? diye onay alabilirsiniz.

100 tl + kdv'ye anlaştıysanız, Mal/hizmet tutarı alanına 100 tl yazılım hizmeti, kdv oranına %18 yazacaksınız. Toplam 118 tl'lik bir fatura oluşacak. Onlar ödemeyi 118 tl olarak size yapacak. Siz de dönem sonunda 18'ini devlete vereceksiniz.
  • nickini vermek istemeyen uye  (10.01.23 12:46:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.