[]

Sanal Sunucularla ilgili

Şirkette 7-8 kişi pc kullanıyoruz ve ortak kullandığımız dosyaları onedrive'da tutup ordan çalışıyoruz ama onda da sorunlar yaşıyoruz. bilgisayarlardan birini sunucu gibi yapsak o bilgisayar sahibi dışarda olduğunda erişemiyoruz vs..

şimdilik fiziki server alma/kurma imkanımız pek yok. sanal sunucular iş görür mü ona bakıyorum şimdi ama genelde sanal sunucuların web sitelerini barındırmak için kullanıldığı yazıyor çoğu yerde.

biz bir sanal sunucu kiralasak, oradaki dosyalara kendi bilgisayarımızdaki dosyalar gibi anında erişip üzerinde çalışabilir miyiz? aynı excel, access vb dosyalarda aynı anda birden fazla kullanıcı çalışabilir mi? kısacası bizim ihtiyacımız doğrultusunda verimli olur mu?

bilgisi/tecrübesi/tavsiyesi olanlar yardımcı olursa çok sevinirim.

 
Google Workspace, Microsoft 365 gibi hizmetlerle falan yapabilirsiniz: birkaç kişi aynı anda, aynı dosyada çalışması (collaboration) Bunun için de ayrıca sunucuya gerek yok.


  • malheiros  (09.01.23 20:16:51) 
neden sunucuya ihtiyaciniz oldugunu anlayamadim hocam
yani zaten 8 kisisiniz wireless/kablo fark etmez local networkte office dosyalarinin da ufak oldugunu dusunursek smb uzerinden rahatca okuyabilir yazabilirsiniz. smb dedigim de windows share
ama ayni anda calismak istiyorsan onedrive lazim
eskiden office uzerinde boyle bir ozellik vardi birkac kisi dosya uzerinde realtime calisilabiliyordu ama kaldirmislar sanirim, yine de arastirmak lazim
  • nibba  (09.01.23 20:17:52) 
Yok, verimli olmaz. Zaten anında erişemezsiniz, üstünde aynı anda çalışma da çok zor.

Sıkıntı sanal veya fiziksel sunucu değil bu arada, üzerinde çalışan yazılım mühim. Yoksa nextcloud falan kurup deneyebilirsiniz tabi. Ama google drive'dan vs daha iyi olduğunu zannetmiyorum.
  • plutongezegendegilmi  (09.01.23 20:19:42) 
google drive veya dropbox gibi bir abonelik ile bu iş kolayca çözülür
illa sunucumuz olsun derseniz qnap tarzı bir cihaz ile ortak kullanım alanı yaratabilirsiniz

bence ilk seçenek daha iyi.
  • roket adam  (09.01.23 21:22:28) 
sanal sunucunun bakımı, yedeklemesi vs çok dert. ben girmezdim o topa.

ben office 365 + teams üzerinde dosyalar şeklinde çalışmanızı tavsiye ediyorum, yine onedrive bussiness ile masaüstüne sync edebiliyorsunuz, gayet te güzel çalışıyor. hatta x kişi bir excel dosyasını açmışken, y kişi de açarsa canlı olarak her iki taraf birbirinin yaptığı değişiklikleri falan görebiliyor. binlerce dosyamız onlara ekibimiz var hiç sorun yok.
  • delidir yakalayin  (09.01.23 22:16:58) 
sirkete bi tane NAS alıp kullanmak bir çözüm olabilir. hem 2-3 yedek tutar, hem herkes ulaşır, ethernetle bağlanırsanız da kendi bilgisayarınızdaymışcasına erişirsiniz.

synology'yi araştırabilirsiniz.
  • wct3 org  (09.01.23 22:51:38 ~ 22:53:46) 
cevaplar için çok teşekkür ederim, yazmayı unutmuşum ama şöyle bir ihtiyaç da var; birkaç hafta içinde istanbulda bir ofis açacağız ve o ofisteki arkadaşımızın da bu çalışma grubuna dahil olması gerekecek. biraz da o yüzden sanal sunucu seçeneğinin üzerinde durdum. tavsiyelerinizi de araştıracağım.


  • mustafakesekci  (10.01.23 08:06:13) 
dosyaların ne tür dosyalar olduğu oluşturulacak sistem için önemli, küçük boyutta çok sayıda dosya mı (text), büyük ama görece az dosya mı? (video, fotoğraf vs.)

Aynı dosya üzerinde birden fazla kişi aynı anda işlem yapacak mı?
  • selam  (10.01.23 10:02:40) 
@selam,

bahsettiğim dosyaların içinde çok sayıda word, excel, pdf ve fotoğraf var. Şu an 50 gb civarı bahsettiğim dosyaların toplamı.
  • mustafakesekci  (10.01.23 14:14:30) 
size yani istanbul ofistekilere vpn lazim o zaman
bir makine ayarlayin sunucu olmasina gerek yok
openvpn ile halledersiniz
ayarladiginiz makinede bir smb share acin herkese yetki verin
herkes o makineden erisebilsin ortak dosyalara
ama bence bilgi sahibi olmadiginiz konulara kafa yormaktansa office365, onedrive vs kullanin. adamlar hazirlamis sunmus ne guzel iste bilen de kullaniyor bilmeyen de
  • nibba  (10.01.23 23:05:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.