[]

Alışveriş isteği

Merhabalar. Her hafta sonu alışveriş yapma isteğiniz oluyor mu? Madem çalışıyorum, istediğimi alayım şeklinde bir düşünceniz var mı? Bir de her hafta sonu fast food istiyor musunuz, yiyor musunuz? Her hafta sonu fast food istemek bir bağımlılık mıdır? Teşekkür ederim.




 
Valla tüm sorulara okurken hayır dedim.
Son soruya gelince haftasonunu= fast food yeme özgürlüğü olarak kodladığınızdan olabilir.

  • Amaranta ursula  (08.01.23 18:32:55) 
Resmen soru bombardimanina tutmussun hocam. Neyse, 'anket sorularina cevap vermezse olecek' hastaligina sahip biri olarak hepsini cevaplarsam
1- Olmuyor.
2- Yok.
3- Pek istemiyorum. Bir tek haftasonu yemek yapabilecek vaktim oldugu icin tersine o zamanlar duzgun biseyler yemek istiyorum.
4- Her hafta sekmeden oluyorsa bence bagimliliktir.
  • j r r tolkien hayrani  (08.01.23 18:34:03) 
1. surekli alisveris yapmam ama begendigim bir sey oldugu zaman sepete atip bekletirim. sure gectikten sonra hala almak istiyorsam aliyorum. Genelde toplu yapiyorum ben alisverislerimi. Yaz basi, kis basi gibi. ayda 1-2 seye (giysi, ayakkabi, makyaj malzemesi vs hepsini kattim icine) denk geliyordur sanirim.

2. eskiden bu vardi bende ama dogal kaynaklarin tuketimi, kapitalitizmin calisma sekli, deger yargilari vs uzerine calismalar yaptikca son 5 yildir tamamen bu fikirden uzaklastim. Artik hic boyle dusunmuyorum.

3. Cumartesi gunleri genelde disarida yemek yeriz ama hep fast food degil, degisik yerlerde, degisik konseptlerde yemekler oluyor. Pazar gunu de evde hafta ici vaktim olmadigindan yapmak istedigim yemekleri yapiyorum. Yani buna da yanitim hayir.

4.Bagimlilik diye tanimlamak dogru olmaz zira elimizde yeterli veri yok. Sosyal hayatinizi etkiliyor mu, yemediginizde rahatsiz oluyor musunuz, sizin icin ne anlama geliyor, genel yeme duzeniniz nasil vs gibi seyleri bilmek gerekir. Bence bagimlilik degil ama aliskanlik ile ilgili bir durum olabilir bu. Gunluk rutinleriniz gibi dusunun. Dedigim gibi eksik veri ile yorum yapmak dogru degil.
  • fraise  (08.01.23 18:49:18) 
Hepsine hayır.
Bir şey almadan önce ciddi düşünüyorum ve araştırıyorum, meslek hastalığı heralde (satin alma).
O sebepten plansiz alışveriş yapmam ama önceden daha çok yapardım.
  • logisticsmanager  (08.01.23 18:56:58) 
haftasonu özelinde bir hissim yok cogu zaman alışveriş yapasım gelir (son zamanlarda azaldı ama yaptım yine de) fast foodda da zamanlamam yok her zaman tüketiyorum. ikisi de hayat kalitesini düşürüyor maleseff


  • ala09  (08.01.23 19:00:33) 
1- hayir
2- istedigim seyler pahali seyler oluyor genellikle. elektronik + turkiye simulasyonu vs.. madem calisiyorum, madem uc gunluk dunya, ihtiyacim da varsa kesinlikle aliyorum. bu yuzden fiyata cok takilmam, en iyisini almaya calisirim. fakat kredi, kredi karti vs kullanmadigim icin belirli bir dengede tutmak gerekiyor.
3- fast food zaten haftaici de yiyorum
4- sanmiyorum
  • nibba  (08.01.23 19:04:54) 
Hayır
Hayır. Ben biraz minimalistimdir. Bir şey gerçekten gerekli değilse almam. Almam gerekiyorsa da parasına asla bakmam. Ama paramı idareli kullanıp aktivitelere yatırıyorum çokça. Bende şu düşünce var, madem çalışıyorum şu aktiviteyi de yapayım, bunu da öğreneyim, şurayı da gidip göreyim.
Hafta içleri hep ev evde yapıyorum. Haftasonu da farklı bir şey yemek istiyorum. Bu bazen fastfood olur, bazen fine dining olur. Bazen kebapçı olur. Ama burgerking ve türevleri gibi zincirlerden hiç yemem.
Bi tık bağımlılık gibi. Kolay bi kalori. Uğraşmadan tüketiyorsun.
  • zimbirik  (08.01.23 19:16:24) 
1. Hayir.
2. Net hayir. "calisiyorum bir seyler almayi hakediyorum" hic katildigim bir sey degil, bence sirketlerin urun satmak icin beyin yikamasi olabilir. herkes calisiyor neticede. ben kimseden daha fazla haketmiyorum ki? son 4-5 senedir daha buyuk hedefler icin para biritiriyorum dolayisiya yuzeysel harcamalari kestim. kiyafet elektronik falan hic almam, olani kullanirim. laptop'im 6 senelik. o bozulursa yenisini alacagim, yani planli bir sey. onun disinda pek alisveris dusuncem yok.
3. fast food'u ise yemek goturmeyi unuttuysam yerim. haftasonuyla fast food'un bir baglantisi yok benim icin.
4. sadece haftasonlari yiyorsan ve abartmiyorsan bagimlilik degil.
  • hot potato  (08.01.23 19:47:05 ~ 19:47:16) 
Oluyor ve para da yok, olmayınca para daha fazla harcamak isteği ile doluyorum, psikolog da parayla. İflas edinceye kadar devam edeceğim yani :)


  • fakat  (08.01.23 21:44:29 ~ 21:45:23) 
-Alışveriş isteği: Oluyor sadece hafta sonu değil sürekli oluyor. Şunu fark ettim eskiden telefonu elime alınca sözlük/twitter/instagram gibi platformlara girip vakit öldürürdüm artık elim otomatikman Trendyola gidiyor ve sürekli bir şeyler beğenip almak isterken buluyorum kendimi.

-Madem çalışıyorum istediğimi alayım: Bütçemi aşan şeyleri almak için kendimi kandırma yolum. Normalde benim için lüks olacakken uzun süre çok darda kalacağımı bile bile yine de almak istediğim şeylerde sürekli bu cümle ile kendimi kandırırım.

-Fast Food: Evde yemek yoksa hazırlamak yerine dışarıdan söylemek gelir hep aklıma. Bir de Bu Trendyoldaki yedikçe bir sonrakinde daha fazla indirim kazanma, Getirde 3 siparişe bir promosyon gibi kampanyalar beni çok tetikliyor.
Hatta 31 Aralık'ta hastaydım gözümü açamadım ertesi gün sipariş vereceğim sırada iki taraftaki Aralık indirimimi kaçırdığıma çok üzüldüm ciddi ciddi.

Son bir aydır daha da atağa geçti bu. Şu an telefonumda en çok kullandığım uygulama trendyol. Hem alışverişiyle hem yemek siparişiyle hep hayatımda.

Fark etme ve kontrol altına almaya çalışma aşamasındayım.
  • mutekebbir  (09.01.23 12:46:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.